GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
1 Eylül 2024 Pazar 09:23

'Doğrulanmış İlan' uygulaması tartışıldı… İzmir’de emlak zirvesi

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası ev sahipliğinde gerçekleşen büyük toplantıya, yurt genelinde çok sayıda oda başkanı katılım gösterdi. 15 Eylül’den itibaren uygulamada olacak Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ‘ndeki eksiklerin tespit edildiği toplantının sonuç bildirgesi, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. İzmir Emlakçılar Odası Bakanı Mesut Güleroğlu, “Amacımız eksikleri giderme konusunda bakanlığa yardımcı olmak” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül’de devreye girecek “Doğrulanmış ilan” düzenlemesiyle gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlayacak. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi üzerinden yapılacak satışlarda yönetmelik gereği emlak komisyoncularının sorumluluklarının altı çizilirken, İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konuyu Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin dört bir yanından gelen oda başkanlarıyla İzmir’de gerçekleştirilen toplantıda da gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını hatırlatan Başkan Güleroğlu, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, TOBB ve TESK’e, yönetmelikteki eksiklerin giderilmesi için 11 maddelik sonuç bildirgesini gönderdiklerini bildirdi.

ARTIK EMLAK DOLANDIRICILARI İŞ YAPAMAYACAK
15 Eylül’de devreye girecek yönetmeliğin, 1 Ocak 2025’den itibaren zorunlu olarak uygulanacağının altını çizen İzmir Emlak Komisyoncuları esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu uygulamanın emlak sektörüne, satıcılara ve alıcılara önemli avantajlar sağladığını söyledi. Güleroğlu, “Bu yönetmelikle, bu sistemle her şeyden önce emlakçılık işini kaçak, yetki belgesiz yapanların önüne geçilecek. İkincisi, emlak dolandırıcılıkları olmayacak. Üçüncüsü, gerçek fiyat üzerinden satışı hazırlayacak ve gerçek rakam üzerinden vergilendirme sağlayacak. Dördüncüsü ise fahiş fiyatlı ilan verenlerin kim tarafından veriliyorsa tespit edilip cezalandırılmasını sağlayacak. Bu uygulama kiralamada da geçerli olacak. Kısaca EİDS dediğimiz Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin altyapısı hazır ancak küçük rötuşları kaldı. İzmirli emlak komisyoncuları olarak yeni döneme hepimiz hazırız” dedi.

YETKİ BELGESİZ EMLAK İŞLETMELERİ İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK
Uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek. Yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. 1 Ocak’tan itibaren yetki doğrulaması olmadan kesinlikle ilan verilemeyecek. Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, fakat yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak. Yetki süresi asgari 3 ay olacak. EİDS uygulaması, kiralık ilanları için de zorunlu olacak.

YÖNETMELİKTEKİ EKSİKLERİ TESPİT ETTİK, İLETTİK
İzmirli emlakçıların bu uygulama konusunda bilgi sahibi ve uygulamaya hazır olduklarını hatırlatan Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, Türkiye’nin dört bir yanından İzmir’e gelen oda başkanlarıyla yaptıkları toplantıda, yönetmelikteki bazı eksikleri tartışıp o eksiklerin tamamlanması için bakanlığa bir bildiri gönderdiklerini söyledi. 15 Eylül’e kadar yönetmeliğin, bizler, bu işin uzmanları tarafından tespit ettiği eksiklerin tamamlanmasıyla dört dörtlük bir uygulamanın ortaya çıkacağına vurgu yapan Başkan Güleroğlu, toplantı ve eksikler hakkında şunları söyledi:

“Çok verimli bir toplantıydı. Eksikler ortada. Mesela yetkinin bir kişiye verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Yönetmeli, birçok kişiye yetki verilebileceğini öngörüyor. Bunun sakıncaları var. Mesela bir yurttaş bana yetki verdi, başka emlakçılara da yetki verdi. Ben daireyi sattım, o zaman yetki verilen diğer emlakçılar komisyon olmak durumuna düşebilir. Burada vatandaş mağdur olur. Yetki süresinin uzatılması lazım, çünkü bir ayda, üç ayda o mülkün satılması mümkün olmayabilir. Bu yönetmelik kusursuz uygulanırsa hem vatandaş kazanacak, hem emlakçı kazanacak, hem de devlet kazanacak. Hem de fahiş fiyatlar olmayacak, vatandaşlar dolandırılmayacak, kafasına göre hareket edip bu işi yetki belgesiz yaparak vergi ödemeyenlerin yolu da kapanmış olacak.”

İŞTE ODA BAŞKANLARININ İSTEKLERİ

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’deki büyük zirvede oda başkanlarının altına imza attığı bildiride, yönetmelikte aşağıdaki değişikliklerin yapılması istendi.

1 – İlan verme yetkisi, tek bir emlak işletmesi ile sınırlandırılmalıdır.

2 – Malik tarafından emlak işletmesine ilan verme yetkisi verildiyse, malik tarafından ilen girilmesine izin verilmemeli.

3 – Yetki ve iptal sürecine ilişkin olarak, emlak işletmesinin bilgilendirilmesi ve onaylanmasının sağlanması, aynı zamanda yetki iptalinin emlak işletmesi tarafından yapılabilmesi gerekir.

4 – e-devlet menüsünde “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” ibaresi, “EİDS İlan Verme İzni” olarak değiştirilmeli.

5 – Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çerçevesinde bakanlığımız tarafından standart tip sözleşmenin hazırlanması doğru olacaktır.

6 – İlan verme yetkisi verilen taşınmazların takyidat (Mülkiyet hakkını kısıtlayan şerhler) ve taşınmaz ID verilerinin Türkiye Kadastro Genel Müdürlüğü entegrasyonu ile emlak işletmelerine açılması gerekir.

7 - İlanlarda TKGM entegrasyonu ile alınan ada ve parsel bilgilerinin gizliliği sağlanmalı.

8 – Sosyal medyada yayımlanan emlak ilanlarının engellenmesi, bu ilanların ayrıca üyelerimiz tarafından da şikayet edilebilmesi amacı ile arayüz imkanlarının sağlanmasını istiyoruz.