GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Işıl Öztürk BULUT
YAZARLAR
27 Mart 2017 Pazartesi

eTA 2017 yılında İzmir’e odaklanacak

Borusan Holding’in inovatif uygulaması Elektronik Taşımacılık Ağı (eTA), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi’nin Basın Buluşması’nda tanıtıldı. Toplantıda bir araya geldiğimiz Borusan Holding'in (eTA) Genel Müdürü Hamdi Erçelik, “kamyon ve TIR şoförleri ile KOBİ'leri dijital ortamda bir araya getirip nakliye alanında çağdaş bir adım atıyoruz” dedi.

Hamdi Erçelik’in İzmir ve çevresinde öncelikli olarak çalışacaklarını söyledikleri bu projenin büyük bir ağ oluşturacağına inanıyorum.

Çünkü İzmir her şeyden önce bir liman şehri; taşımacılık, limanlara ulaşım, hep nakliye araçlarıyla yapılıyor. Türkiye’de İpek Yolu’nun en önemli coğrafyası yani binlerce yıllık taşıma geleneğimiz var.

Proje, destek ve katılım görürse işler çok kolaylaşacak.

Vakit, nakit ve bu kapsam içinde bilhassa akaryakıt sarfiyatı düşecek, bunu milli bir kazanım olarak görüyorum.

Bir önemli konu da “yazılımın tamamen yerli” olması…

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de taşımacılık sektörü oldukça büyük ve teknolojinin henüz tam olarak dokunmadığı bir alan… Bu gerçekten yola çıkan Borusan Holding, tamamen yerli yazılımla geliştirdiği Türkiye’de bir ilk olan “Elektronik Taşımacılık Ağı (eTA)” uluslararası alanda da bizim için önemli bir marka.

Mensubu olduğum Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi yönetiminin bu gibi konularda hassasiyet göstermesi ve bizleri işletmelerle bir araya getirmesi de takdire şayan bir faaliyet anlayışı. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu projeyi ekonomimize ve iş hayatımıza kazandıran Borusan Holding’i (eTA) Genel Müdürü Hamdi Erçelik’i bu köşeden zaman zaman takip edeceğiz. Projenin sağladığı kolaylıkları ve geldiği noktayı sizlerle paylaştıracağız…

Teknolojiyi seviyoruz ve hayatımıza kazandırdığı kolaylıkları…

eTA da işte böyle bir uygulama…

Uygulama nasıl işliyor?

KOBİ'lerden yüklerinin taşınmasıyla ilgili teklif bir gün öncesinde geliyor ve genelde bir ya da iki araç ihtiyacı oluyor. Küçük nakliyecinin en büyük sorunu ise aldığı işin ardından gittiği kentten boş dönmek.  eTA, nakliye ihtiyacı olan KOBİ ile TIR ve Kamyon şoförlerini buluşturuyor. Bunun için küçük nakliyecinin android telefon kullanması, uygulamayı indirmesi ve sisteme üye olması yeterli. İhtiyaç sahibi KOBİ’nin yakın çevresindeki nakliyeciler, verilen fiyat teklifinden haberdar oluyor. İlk kabul eden işi alıyor. Verilen fiyat kabul edilmezse, nakliyecilerden fiyat teklifleri alınıyor. Ödemenin yüzde 70’i peşin, kalanı teslimat yapılınca alınıyor. Hem ödemeyi hem de kaza-hasar-kayıp sigorta işlemlerini eTA yapıyor. Böylece KOBİ ve nakliyeci arasında güven ağı oluşturuluyor.