GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
5 Ekim 2020 Pazartesi

‘Zorlu Konak’ zorlama bırak!

Hikayesi sıradan eski bir tütün deposuyken 2003’te Orkide Yağları’nın sahibi Ahmet Küçükbay tarafından satın alınmasıyla başladı. Küçükbay, “Pastell” adını verdiği bir alışveriş merkezi yaptı. İçinde sinema salonları, altında AVM bulunuyordu. Bir ara, “buraya yüksek bir yapı dikebilir miyiz” diye düşündü ama olmadı. Yer, 2007 yılında Ahmet Nazif Zorlu’nun sahibi olduğu Zorlu Gayrimenkul’e satıldı. Ta ki yıkılıp yerine bir gökdelen planlanana kadar. Ve Zorlu, dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaptığı uzun görüşmelerden sonra iki farklı parseldeki inşaat yoğunluğunu tek parsele toplamış özel mülkiyetten kamuya yeşil alan terk ederek inşaat hakkını kazanmıştı.

Peki sonra ne oldu?

Gelin tekrar hatırlayalım!

Zorlu Holding, İzmir doğumlu olan CEO’su Ömer Yüngül’ün de onayıyla alana proje çizdirdi. Birçok projesinde danışmanlık aldığı ünlü mimar Emre Arolat’tan Pasaport’a gidecek bir görsel istedi. Fakat ortaya çıkan ürün inanılmaz yüksek, bir o kadar da ürkütücüydü. Ve o proje hiçbir zaman resmi bir kuruma verilmedi. Sadece kataloglarda, çizim ofislerinde kaldı. İzmir’de başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere kentin merkezinde gökdelen istemeyen birçok kesim “250 metre uzunluğunda 60 katlı yapıya karşıyız” dedi.  Söz konusu projenin Kadifekale seviyesine çıktığını bile söyleyenler oldu.

Asıl mesele ise resmi evrakların ortaya çıkmasından sonra başladı. Konak Belediyesi, dönemin Başkanı Sema Pekdaş’ın onayıyla mevcut imar planlarından gelen emsal hakkı üzerinden “yapı ruhsatı” kesti. İşte tek resmi evrak, kayıtlara geçen belge de oydu.

06-12-2018 tarihli 82 numaralı ruhsatta yapının “yol kotu üstü yüksekliğinin” 146,3 metre olduğu “toplam kat sayısının” ise 45 olduğu yazıyordu.  Bina 3 kat yer altına girecek ve toplam yüksekliği 157,8 metreye çıkacaktı.

2019 yerel seçimlerinden sonra göreve Konak’ta Abdül Batur, Büyükşehir’de ise Tunç Soyer geldi. Hem Büyükşehir’de hem de ilçede yönetim anlayışı değişmişti.  Batur, “İçimize sinmiyor” diyerek tepki gösterdiği proje için, “Biz şehrin böğrüne hançer saplanmış gibi bina yapılmasına karşıyız. Bu kentin sahibi biziz” ifadelerini kullandı.

“Kazanılmış hakları var. Yatırımcıyı da küstürmemek lazım… Bina yüksekliği yer altına kat verilerek düşürülebilir” diyerek durumu değerlendiren Başkan Soyer ise daha sonra, “Tartışmalı gökdelen projesinin Kadifekale başta olmak üzere kent siluetini bozacağının ve hukuki süreçlerin tüketilmediğinin anlaşılması üzerine, ruhsatın iptali için gerekli çalışmaları başlatıyoruz. Konak Belediyemiz ile eşgüdüm içinde hareket ediyoruz” demişti.

Peki şimdi ne oldu?

Onu da anlatalım!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe’nin başkanlığını yapacağını söylediği “Estetik Kurul” hiç toplanmadı. İçinde odalar başta olmak üzere teknik personellerin de bulunması beklenen kurulun resmi olarak bir yetkisi de bulunmuyordu. Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası’nın böyle bir kuruldan haberi yoktu. Zaten artık gökdelenlerde kanunen “yükseklik serbest” tanımı kaldırılmış her kent yani her ilçe, belediye meclislerinden bir yapı yüksekliği tespit yapmak zorunda kalacaktı.

O zaman ne karar verildi?

İşte burası çok önemli!

Zorlu Gayrimenkul adına resmi görüşmeleri yapan ve süreci belediye ile yürüten Epik Mimarlık’ın sahibi Mimar Semiha Güneş, Konak Belediyesi’ne başvuru yaptı. Şu anda hafriyatı tamamlanan ve temel kazı sondaj çalışmaları devam eden gökdelen projesine alınan yapı ruhsatındaki kat ve yükseklikler üzerinden işe başlayacaklarını bildirdi. Fakat ortada bir sorun vardı. Belediye başkanı “yaptırmam” demişti.  Pasaport-Alsancak-Çankaya civarında en yüksek yapı 32 katı ve 142 metre yüksekliğiyle Hilton Oteli’ydi. Son yapılan görüşmede Hilton Oteli’nin yüksekliği baz alındı. Buna göre Zorlu, her kattan sadece 20’şer santim feragat edecekti.  Toplam 45 katlı gökdelen projesinde bu uzunluk 9 metreye yani üç bilemedin 4 kata tekabül ediyordu. Kısacası Zorlu projesi için çıkılacak kat yüksekliği 40 katın altına kesinlikle düşmeyecekti.  Proje hiçbir zaman 250 metre ve 60 kat olmadı ama 45 katın altına da inmemişti. Zorlu ile Konak Belediyesi arasındaki pazarlık ve görüşmeler son haliyle nasıl sonuçlanır bilinmez ama evraklar ortadayken, plan yürürlükteyken, iptal edilmemiş yapı ruhsatı duruyorken hiç kimse 20-25 katlı bir inşaat beklemesin.

Buradan açık ve net ilan ediyorum; kat yüksekliğinden gidecek zararı içeride ticari alanları büyüterek telafi etmek isteyen Zorlu’nun yeni gökdelen projesi 40 katlı, 150 metreden aşağı olmayacak!