GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
5 Ocak 2019 Cumartesi

Zeybekci’nin listesi!

Yerel seçime İzmir’de,  Denizli eski Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekçi ile giren AK Parti savaşta göreve hazır olan 30 “komutanı” da belirledi!

Bir aksilik olmaz, kaza da yaşanmazsa 2014 yerel seçim sonuçlarına göre 5 yıldır koltukta oturan 7 belediye başkanından 5’inin de içinde olduğu bir ekiple “savaşa” hazırlanılacak.  İzmir’de CHP iktidarda olmasına rağmen biraz önden giden ve hızlı karar alan AK Parti’de çok fazla bir değişiklik olmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bizzat İzmir’de açıkladığı listeye göre Kemalpaşa, Torbalı, Menderes, Kınık, Kiraz’da mevcut başkanlarla “yola devam” derken sadece Selçuk ve Ödemiş’te isim değiştirdi. AK Parti’de, hele ki çantada keklik olmayan bir yerde mevcut belediye başkanı dışında bir ismi aday göstermek “sürpriz” olarak nitelendirilir. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı ve Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’in başına gelenleri de böyle yorumlamak gerekir.

Siyaseti ve sandık sonuçlarını takip edenler bilir ki Ödemiş görevde olan belediye başkanı açısından değerlendirildiğinde “kayıp” bir yerdir. İlginçtir, ilçenin tarihinde iki dönem üst üste başkanlık koltuğuna oturan bir belediye başkanı yok. Başkan Badem’in “sağlık sorunlarını” gerekçe göstererek “sonunun” geleceğini görmüş olması da bu nedendendir. Tabi ki kıdemli başkanın bir de 24 Haziran’da gerçekleşmeyen “milletvekili adaylığı”  talebi nedeniyle kırgınlığı eklenince sonuç kaçınılmaz oldu.

Ne diyelim; yeni başkana koltuk şimdiden hayırlı olsun!

Partinin bu dönem “yeter” dediği bir isim daha var. O da bana göre çok özel ve şahsına münhasır bir isim olan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı… Partinin, 2009’da da aday gösterdiği Bakıcı’nın vizyonu, hayata bakışı, duruşu, tavrı yani yoğurt yiyişi hep tartışıldı. İlk olarak kendisini o koltuğa taşıyan İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen ile sonra da bugün koltuğuna aday gösterilen Büyükşehir Meclis Üyesi Osman Başterzi ve ekibiyle ters düştü. Bakıcı hep “beceriksizlikle, iş bilmezlikle, pasif davranmakla” suçlandı. Hatta kimi zaman kendi partisinin bakanından “Meryem Ana Heykeli Projesi” nedeniyle fırça bile yedi. Yetmedi, AK Partili değil CHP’li olmakla suçlandı. Başkanın babası 83 yaşındaki Niyazi Bakıcı halen daha bir mahallenin muhtarı olarak 6 dönemdir görev yapıyor. Atadan, babadan “yerel yönetimci” olan Bakıcı kendisini eleştirenlere, “Ben buyum, hayatta harama bakmadım, beytül-mal’ı çalmadım, çocuklarımı da böyle yetiştirdim. İleride torunlarıma bırakacağım bir mirasım var. O da ahlaklı yaşam felsefem” dedi.

Bugün,  AK Parti İzmir’de “yaşam tarzı, özel hayata müdahale” gibi konular nedeniyle sorun yaşıyor. Hristiyanlar için çok önemli bir yer olan, Efes gibi antik bir kenti bünyesinde bulunduran Selçuk’ta koltuğa oturunca kendisine yöneltilen, “Şirince’de şarapçılığı yasaklayacak mısınız” sorusuna  “rakı de içerim şarap da… İçmeyi severim” diyen bir belediye başkanını değiştirdi.  Elbette bu konuda anketler, kamuoyu yoklamaları, teşkilatın eğilimi masaya yatırılmıştır fakat partinin “en çok sorun yaşadığı” algıyı yıkacak bir ismi görevdeyken kenara itmesi de dikkat çekicidir.

İYİ Parti’nin İzmir’de en güçlü olduğu ilçelerden olan Selçuk’ta,  CHP’nin yıllardır süren potansiyeli, önceki sandık sonuçları da göz önüne alındığında koltuğun kime geçeceği zaten bellidir!

 

Gelelim Zeybekçi’nin kaptanlığında yeni takımda yer alacak isimlere… Anket sonuçlarına göre şimdilik Kınık başta olmak üzere Kemalpaşa ve Kiraz’da tehlike yakın değil. Kritik oylarla seçim kazanılan Torbalı ve Menderes’te ise işler hiç kolay değil… Hükümetin desteğiyle en çok kamu yatırımın yapıldığı iki önemli ve büyük ilçede belediye başkanlarıyla ilgili problemler anketlere yansıyor.

Listede İzmir için dikkat çeken isimler de yok değil. Partinin dışa açılımının simgesi olarak nitelendirilebilecek Bornova adayı Çamdibi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Reşat Gençtürk, MHP kontenjanından Çeşme Adayı Türk- Yunan Ticaret Odası Türkiye Başkan Yardımcısı Sema Aydın bu isimlerin başında geliyor.  Yine adayların belirlenmesinde Zeybekçi’den çok İl Başkanı Aydın Şengül ve teşkilatın ağırlığı dikkat çekiyor. Bunun da en büyük göstergesi Şengül’ün Harita ve Planlama Şirketi olan Özde Planlama’da bir dönem çalışan Çevre ve Şehircilik eski Şube Müdürü-Buca Belediyesi eski Başkan (Ercan Tatı) Danışmanı Ayda Saryal (Maç)… Partinin kurucularından olan Bayraklı adayı Ali Aslan, Buca Adayı Mustafa Arslan, Bergama Adayı Hakan Koştu, Bayındır Adayı Uğur Demirezen, Balçova Adayı Evrim Özen, Gaziemir Adayı Nazmi Yılmaz, Seferihisar Adayı Hamit Nişancı gibi isimler de “teşkilatın ağırlığını” vurguluyor.  Toplam 6 kadın aday yarışa giren parti bu yönüyle de yeni dönemde göze çarpıyor. Siyasette 24 saatin bile çok uzun bir zaman olduğunu gösteren Karabağlar Adayı Bilal Doğan ise topu kale çizgisinden çeviren yoğun gayreti/hamleleri nedeniyle alkışı hak ediyor.

AK Parti’nin İzmir listesi daha şaşırtıcı, dikkat çekici olabilir miydi?

Elbette olabilirdi!

Fakat büyük bölümü Zeybekçi’nin İzmir adayı gösterilmeden önce şekillenen isimler birkaç değişiklikle aynen kabul edildi.

Bugün, İstanbul adayı olarak 2019 seçim sürecini yürütecek TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile İzmir’de yüzde 36 oranında oy alan AK Parti’nin işi hiç de kolay değil.

Zeybekçi ve ekibinin bir yandan “AK Parti belediyeciliği” denen kavramı İzmir’e iyi anlatması diğer yandan da “yaşam tarzı, özel hayata müdahale, özgürlükler” gibi sosyal konularda da kentliyi rahatlatması gerekiyor.

Ne diyelim?

Kazanan İzmir olsun…