GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
30 Kasım 2018 Cuma

Zeybekci ne yapacak?

İsmi ilk ortaya düştüğünde İzmir’deydi…

Başkanlığını CHP İzmir Eski Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın yaptığı Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) düzenlediği “Ekonomik Forum” toplantısı için gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, “Denizli’de belediye başkanlığı deneyimi var. Ekonomi  bakanlığımızı yaptı. İzmir’de zaten yatırımları bulunuyor, iş yapıyor. Ege’nin yani bölgenin bir ismi” diye tanıtım yapılarak adı resmen duyurulmadan önce zaten kendisine sorulmuştu.

Gazetecilerin ısrarlı sorularına, “İzmir mahallenin en güzel kızı… Kim istemez ki?” yanıtını verdi.

Ankara’da adı artık ilan edildiğinde yöneltilen, “İzmir’i alacak mısınız?” sorusuna ustalıkla şöyle dedi:

“İzmir’i almak demeyelim. İzmir’e kendimizi vereceğiz, adayacağız diyelim”

Malum,  AK Parti bir yandan yatırım vaatleri ve siyasi mesajlarla kentin gönlünü kazanmaya çalıştığı 2002 yılından bu yana algı yönetimi sorunu ile uğraşıyor. Kim milletvekili, il başkanı ya da aday olduysa bu sorunu aşamadı. AK Parti, İzmir’in başta yaşam tarzına yönelik korkularını gideremedi.

Halen daha ciddi sorunlar var!

AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül bu konuyla ilgili SONSÖZ TV’deki yayında: “İstesek bir kanun çıkartır yaşam tarzına müdahale ederiz. Şimdiye kadar kime ne yaptık ki? Benim Kordon’da rakı içen yöneticim bile var. Biz algı operasyonlarına karşı mücadele ediyoruz. Yılmayacağız” demişti.

CHP’de Genel Sekreterlik görevinde bulunan Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, İZSİAD eski Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eski Danışmanı İlknur Denizli,  CHP eski Milletvekili Erdal Kalkan gibi “dışarıdan” isimler milletvekili yapılırken birçok isim eski CHP’li Savcı Sayan,  Tunceli Üniversitesi eski Rektörü Alevi kimliğini ön plana çıkartan Durmuş Boztuğ gibiler de aday listelerine yazıldı.

Teşkilatın içinden yetişenler ile dışarıdan gelenler harmanlanmaya çalışıldı.

Fakat yeterli olmadı!

Yerel yönetimler deneyimi olan Zeybekci’nin işi gerçekten kolay değil. Çünkü “İzmir’de yaşamak”demek sadece işinin, yatırımlarının burada olmasıyla dengelenecek bir durum da değil.

Zeybekci’nin elbette önemli destekçileri var. Onlardan birisi de AK Parti’nin önceki İl Başkanı Bülent Delican… Kent bilgisi konusunda şimdiye kadar göreve gelen en deneyimli AK Partililer arasında yer alan Delican, Zeybekci’yi havalimanında karşılayan isimler arasındaydı. Yine eski Milletvekili İlknur Denizli’nin ekonomi birikimi, Cemil Şeboy’un yerel hakimiyeti, Ali Aşlık’ın teşkilat ve siyaset deneyimi de yararlanılması gereken olgular arasında yer alıyor.

Zeybekci’nin İl Başkanlığı’ndaki karşılama törenini mitinge çeviren teşkilat önemli bir sınavdan geçecek.  Çünkü, bugün teşkilatı temsil eden isimlerin Zeybekci ismine pek sıcak bakmadığı biliniyor. bu geçiş sürecinde diyalog sağlanırsa uyum kaçınılmaz olur. Aksi halde, Erdoğan’ın “çizmeleri giyin, çalışın” dediği parti teşkilatları “pasif direnişe” geçebilir.

Bu arada önemli bir mesele daha var. O da hem ilçe başkanı olup hem de belediye başkan adaylığı düşünen ya da belediye başkanlarına bağlı ilçe başkanlarının “değerlendirmeleri” konusu.

Peki nedir bu?

Şöyle ki; Zeybekci ismi ilk ortaya düştüğünde TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ı havalimanında “uğurlamak” için giden ilçe başkanları çekincelerini dile getirdiler. Bazıları açık ve net bir şekilde Zeybekci’ye karşı çıktılar. Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre en çok tepki verenler arasında Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun kontrolünde olan İlçe Başkanı Mehmet İmre geliyor. Hatta İmre’nin konuşmasında “ithal” vurgusu yaptığı iddia ediliyor.  Yine Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, Karşıyaka İlçe Başkanı İsmail Çiftçioğlu, Bornova İlçe Başkanı Cevdet Çayır, Buca İlçe Başkanı Mustafa Arslan,  Çiğli İlçe Başkanı Mesut Demirkaya, Karabağlar İlçe Başkanı İrfan Doğruca, Torbalı İlçe Başkanı Hasan Akbıyık, Karaburun İlçe Başkanı Adem Avcı da itiraz eden isimler arasında gösteriliyor.

Daha önce defalarca seçim yürütmüş deneyimli isim İl Başkanı Şengül’ün şu sıralar Zeybekci’yle anlaşması gereken bir konu daha var. O da belediye başkan adaylarının listesi…

SONSÖZ TV’deki yayında bizzat, “30 ilçenin 25’inde adaylarımız hazır” diyen Şengül elindeki listeyi güncelleyebilir. Çünkü Zeybekci’nin ekibiyle birlikte listeye müdahalesi, talepleri ve yeni değerlendirme yapılması önerisi olacaktır.

İl başkanlığındaki karşılama töreninde, “31 Mart günü Kordon’da diz kıra kıra zeybek oynamaya var mıyız?” diye soran Zeybekci’yi müthiş-yorucu bir süreç bekliyor.

Kısacası İzmir’de hareket sadece CHP’de yok!

AK Parti’de de önemli bir süreç yaşanıyor. Bir yanda MHP ile ittifak yaparak yerel dengeyi sağlamak zorunda kalan AK Parti şimdiye kadar Büyükşehir başta olmak üzere CHP’ye destek veren “ortağını” da sırtlamak zorunda kalacak.