GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
6 Temmuz 2017 Perşembe

Yüzde 92’si insan kaynaklı ise İNSAN olmaları öğretilsin..

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 30 Haziran-2 Temmuz tarihi arasında 3 günde Türkiye’de 147 orman yangını yaşandığını açıkladı. Çok fazla detaya girmeden tanık olduğum ve içimizi yakan İzmir Menderes’teki orman yangınının bilançosu üzerinden değerlendirme yapacağım. Menderes’te 1000 hektarlık çam ormanı yok olmuş. Bir hektar 10 bin metrekare olduğuna göre 1000 hektar 10 milyon metrekare yapıyor. Uzmanların bir hektarda 1.500 ağaç bulunduğunu söylüyor. 1000 hektarda 1.5 milyon ağaç yapıyor. 20-30 yılda yetişen 1.5 milyon ağaca mı?, içinde yanan canlı varlıklara mı?, 3 gün süren söndürme çalışmalarına mı?, kül olan 30 milyonluk (trilyon) ekonomik kayba mı üzülürsünüz. Bir insan veya birkaç insan bu kadar kötü nasıl olabilir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre orman yangınlarının yüzde 92’si insan kaynaklı ise insan olmaları öğretilsin, ya da ormanların etrafında yaşayanlar ormanlarını korudukları için ödüllendirilsin.

Ekonomik değer kaybı 30 milyon TL

Kıymetli doğa ve çevre dostlarım biliyorum ki sizler de benim gibi hassassınız ve içiniz yanıyor. Ancak bu tarz sorumsuz, kötü ruhlu İNSAN(!)lara karşı biz de daha dikkatli, dayanışma içinde, kötüye fırsat vermeyen, (JANDARMA 156, POLİS 155) bilgi vererek seyreden insan olmadığımızı göstermeliyiz.

Bir düşünün 1.5 milyon tane ağaç kaç günde kaç kişi tarafından dikilebilir. Ege Orman Vakfı bağış yapanlardan ağaç başına 5 TL alıyor. Bir buçuk milyon ağaç 7.5 milyon TL (7.5 trilyon) yapıyor. Söndürme çalışmaları da 2.5 milyon tutsa 10 milyon (trilyon) yapar. Olgunlaşmış 1.5 milyon ağacın ekonomik değeri nereden baksanız 20 milyon TL. eder. Yani Menderes’teki orman yangınının ekonomik değeri 30 milyon TL (30 trilyon) ediyor. Peki Türkiye’de 30 Haziran-2 Temmuz tarihi arasında yanan 147 orman yangının maliyetini siz hesaplayabilir misiniz?.

Ormanları koruyanları ödüllendirin

“Ormanların yanması önlenemez mi?” sorusuna uzmanı olmasam da kendince çözümler üretmeye başladım. İlk aklıma gelen. Ya Orman ve Su İşleri Bakanlığı ya da ormanlık alanların bulunduğu bölgelerdeki belediyeler, ormanların etrafında yaşayanlara “Ormanınızı koruyun, tatil, eğitim bursu veya bir yıllık erzak ödülü kazanın ” duyurusu yapılsın bakın o bölge insanı nasıl sahip çıkıyorlar ormanına. Ne mangal yaktırır, ne çöp attırır ne de kötü niyetli bir insan yaklaşabilir. Şu önerimin maliyeti bölgesine göre 50-100 bin lirayı geçmez. Diyeceğim şu İzmir Menderes ormanının zararı 30 milyon ediyorsa korunması için 50-100 bin lira feda edilmez mi?