GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
10 Şubat 2021 Çarşamba

Yeni söylem

Konu ve terimler değişmeden”söylem değişmez.

Buna bir madde daha eklemek gerekirse “inandırıcılığını yitirmiş” kişilerle de söylem değişmez.

Mevcut sorunlar; gelecek vizyonuyla ele alınacaksa çözümler zaman skalasına yayılacak, maliyetleri, yaratacağı istihdam ve ekonomiye kazandırdıklarıyla bir programa dönüşecektir.

Sıklıkla yayımlanan “müjdeli” haberlerin yapabileceği etki, saman alevinin ötesine geçemeyecektir.

Bütün haber kanallarına hükmeden iktidarın üç – beş gün öncesinden “şu gün ve saatte beni dinleyin, müjdeli bir haberim olacak!” ilanı, iktidarın ne kadar zorda olduğunu gösterir. 

***

Türkiye son 20 yılda geri dönüşü olmayan çok kıymetli parasını, zamanını ve insan kaynaklarını israf etti.Hayali düşmanlar yaratarak da gün boyu onlara saldırdı. 

20 yıl önce çalışma yaşına yeni girmiş iş arayan beş milyon gence, her yıl bir milyon daha eklenerek gizli açık 25 milyon işsizin yaşadığı bir ülkeye dönüştük.

Çalışabilir insan birikimimizin önemli kısmı, değerli zamanını ya geçici işlerde ya işsiz kalarak tüketti.

***

20 yıllık iktidara akıl vermek israftır. Beyhudedir de! Aklı, fikri olan, yakında iktidara geleceklere henüz vakit varken önerilerini sunabilir.

Bu tür çalışmaların gizliside olmaz saklısı da.

Birincisi yazılıp yayımlanan her görüş, yayınlandığı an itibariyle kamuoyuna mal olur!

İkincisi ise iyi niyetli olmayanlar “faydalı” görüşleri savunamazlar, çünkü damarlarında dolaşan “haram kan” buna engel olur!

***

2030’a kadar çözmeyi planladığımız bütün sorunları en geniş anlamda yeni tanımlayacağımız 12 adet “Bölge Büyükşehir Yönetimleri” başlığı altında ele alabiliriz.

Dünya standartlarının üstünde alt yapı, konut, sektörlerine göre işyerleri, üretim alanları, kamu binaları, her düzeyden okul, hastane, biri birinden güzel parklar, tarihsel yapılar, kültürel alanlar ve anıtsal binalar… daha niceleri, tasarımı ulusal ve uluslar arası mimarlık ve mühendislik bürolarına ihale edilebilir, inşası ise ulusal müteahhitlik firmalarına yaptırılabilir.

Bugünkü teknoloji ile bunları 10 yılda inşa etmek mümkündür.

***

Hastane önerimi okuyanların tüylerinin nasıl diken diken olduğunu görürü gibiyim.

Dünyanın en büyük hastanesi Çin’de inşa edilenKâinat Hastanesi’dir. Bir hastanın en az yürüyerek veya taşınarak tedavi edildiği bu hastanenin toplam maliyeti ise 365 milyon dolaroldu.

En azında şimdiye kadar yapılan Şehir Hastanelerinin maliyeti normal mi yoksa fahiş bir yolsuzluk mu var, bunların öğrenilmesi için de bir tanesinin yapılması gerekir!  

***

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon konut, işyeri ve kamu binası, altyapısı, sosyal ve kültürel çevresi ile yenilenmeyi bekliyor. Bubeklenti aynı zamanda yeni hükümete tarihsel bir fırsat sunuyor.

***

12 Bölge BüyükşehirAnkara, Kayseri, Konya, Afyon, İzmir, Bursa, Tekirdağ, Samsun, Erzurum, Van, Diyarbakır ve Adana illeri olabilir. Bu iller, komşu illerle birlikte ele alınacağından yaklaşık 40 – 45 il yapmaktadır.

Örneğin İzmir Bölge Büyükşehir’i; İzmir-Manisa-Aydın illerinin sınırları içindeki “niteliksiz” alanlarda kurulabilir.

Her bir Bölge Büyükşehir’i ortalama 750 bin yeni özel ve kamu binasından oluşabilir.

***

Türkiye’yi yaklaşık 50 yıl rahatlatacak yatırımların merkezi 12 Bölge Büyükşehir olacaktır. Bölge Büyükşehirlerinde yatırımlar yapıldıkça diğer illerden yapılacak göçlerle, kalan illerin hepsi önemli ölçüde rahatlayacaktır.

Göçlerle kısmen rahatlayan illerde önemsiz yapılar yıkılacak ve yerlerine tarihsel dokuyla uyumlu 5 - 6 milyon civarında yeni yapı inşa edilecektir.

Yeşille desteklenmiş doğal çevre içinde yeniden inşa edilecek anıtsal mimari yapılar, ülke turizminin dünyaya açılan merkezleri olacaktır.

2030 yılında Türkiye; yıl içinde en az bir milyar yolcunun Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e yapacağı yolculukların merkez ülkesi olacaktır. 

Türkiye; yüzlerce sorununu 12 Bölge Büyükşehir üzerinden çözerken, ihtiyaç duyulan demir, çimento, kereste ve diğer inşaat malzemelerini yurt içinden karşılayacak ve bunun için dış krediye de gerek duymayacaktır.

Biten konutlar, yeni kentlere taşınmak isteyenlere “kurasız” dağıtılacaktır. Taşınanlar bıraktıkları konutların statüsüne göre (A,B,C,D,E model) birini ek bir ücret ödemeden seçebileceklerdir. Sadece statü değiştirmek isteyenler, örneğin D statüsündeki evini, A veya B ile değiştirecekse, fiyat farkı ödeyecektir. Ya da A statüsündeki evi karşılığında D statüsünde 3 ev alabilecektir…

12 Bölge Büyükşehir’in amacı; bütün kentsel ve medeni sorunları iyi düşünüp sıfırdan ve bir defada çözmektir. Bu çözüm çok daha ekonomik, yapısal bir bütünlük, akıllı ve dünyaya örnek yeşil bir çözüm olacaktır.