GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
4 Ocak 2019 Cuma

Ya sosyal medyayı kullanırsın ya da…

son günlerde en sık karşılaştığım soru: İnsanlar sosyal medyadan elde ettiği bilgiler ışığında siyasal davranışlarını biçimlendiriyor mu gerçekten?

Dönemimizin gerçeği… Sosyal medya bireye sağladığı bilgi ile bireyin siyasal ilgi, katılım ve tercihleri üzerinde etkili oluyor.

Ülkemiz ne güzel ki genç bir nüfusa sahip, her yıl daha da gençleşiyor bu nüfus. Bu nedenle Türkiye’de de sosyal medya, medya dünyasından, ulaşım sektörüne, eğitim düzeninden moda hayatına dek birçok konunun, bu gerçek üzerine şekillenmesine ya da evrimleşmesine neden oluyor.

Siyasal iletişimin de bu gerçekten üzerine düşen payı alması kaçınılmazdır. Kapitalist ilişkilerde işletmenin, hedef kitlesine yönelik söylem ve iletişim çalışmalarında bulunması şartsa, siyasal partiler ya da adaylar da, siyasal hayatta tutunabilmeleri için, hedef kitleleri olan seçmenlerin ekonomik olduğu kadar, demografik özelliklerine de önem vermek zorundalar.

Eğer kendi siyasi düşüncesine uygun paylaşımlarla karşılaşırsa bu durum, siyasal davranışlarını güçlendirmekte aykırı bir durumda ise siyasal davranışlarını etkilemekte veya bu davranışların revize edilmesiyle sonuçlanıyor. İletişim ağlarının çok güçlü olduğu günümüzde sosyal medyanın bu gücünün farkında olan siyasetçiler bu platformları aktif olarak kullanıyor ve seçmene doğrudan propaganda yapma imkanı buluyorlar.

Günümüzde artık siyasi partiler ve siyasetçiler; siyasal semboller, etik değerler, normlar, ideolojik argümanlar, toplumsal sorunlara çözüm önerileri, siyasi hedefler ve siyasalar üreterek bunları bir mesaj haline getirip, topluma iletmek zorunda. En güzel en yaygın yol da sosyal medya.

Seçmen takip ettiği siyasetçilerin ülke gündemiyle ilgili ne düşündüğünü bu mecralarda yazdıkları üzerinden öğrenebiliyor. Görüyorsunuz ki sosyal medyanın kamuoyu oluşturma ve örgütlenme gücü ayrıca önemli.

Sosyal medyada algı oluşturma veya algıyı yönetme bireylerin siyasal davranışlarını da etkiliyor. Sosyal medyanın gündem veya kamuoyu gücü parti temsilcileri veya diğer düzeylerdeki örgütlenmelerin bu mecralara önem vermesini bir süredir sağlıyor.

Burada kritik olan, sosyal medyanın, bilgi-algı-eylem üzerinden seçmenlerin hızlıca örgütlenerek siyasal davranışlar sergilemesine katkı sunması. Sosyal medyanın hızına yetişebilen yok.

Ancak politika belirleme öncesinde halkın ne düşündüğünü bu mecralardan öğrenme imkanı bulan siyasetçiler buradan ilerleyebiliyor. Uygulanan politikalar ile ilgili de destek veya eleştirileri buralardan öğrenebiliyorlar.

Seçmen içinse sosyal medya, siyasal ilgi ve bilgi düzeyini yükselten, bilginin hızla yayılması ve örgütlenme imkanını sağlayan, bir siyasal davranış olarak görülen siyasal konularla ilgili görüş bildirilen, herhangi bir parti veya adayın kampanyasına destek verilebilen, bunların reklamının yapılabildiği bir mecra…

Bütün bunlar değerlendirildiğinde sosyal medyanın siyasal davranışlar üzerinde etkisi net olarak ortaya çıkıyor. O nedenle başlıkta da dediğimiz gibi ya sosyal medyayı adam gibi kullanırsın ya da küfredersin… Ya da kullanılmış bir mendil gibi hissedersin kendini…