GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
22 Eylül 2017 Cuma

YEDY... Gastronomik Diplomasi...

Üç gündür İstanbul’da uluslararası bir yemek etkinliği olan Gastronomist’te konuşuyoruz, enteresan tanıtımlara tanık oluyoruz... Bu çerçevede çok da önemli bir gelişme oldu ve 4 yıldır üzerinde çalışıldığını bildiğimiz, bizim de Danışma Kurulu üyeleri arasında yer aldığımız YEDY projesi start aldı. Önümüzdeki Kasım ayında da YEDY kataloglarına kavuşmuş olacağız. Gastronomist’te yaşadıklarımızı bir sonraki yazıya bırakıp bu yazıda YEDY projesini paylaşayım.

Dünya gastronomisinde hatırı sayılır bir ün kazanan Türkiye, sınırları dahilinde faaliyet gösteren işletmelerin standartlarını yükselterek uluslararası düzeyde hak ettiği yere gelmesini sağlayacak bir organizasyona kavuştu.

YEDY Gastronomik Derecelendirme Sistemi aralarında ulusal ve uluslararası şefler, gastronomi yazarları ve kanaat önderlerinin bulunduğu seçkin konukların katılımıyla düzenlenen gala gecesinde sahneye çıktı.

Toplanıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın dediği gibi, “Gastronomi ülkemizin tanıtımı için belki de en önemli avantajımız ve gücümüz”.

Aynı zamanda meslektaşımız da olan Sayın Yayman’ın “Gastronomi Diplomasisi” tanımı çok sevdim. Yayman, “Türkiye’nin dünyaya doğru mesajlarla tanıtılması ve gastronomi alanında hak ettiği yeri alması adına YEDY'nin bu anlamda büyük bir açığı kapatacağına ve gastronomi dünyamıza yeni ufuklar açacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Gastronomi dünyasının kanaat önderlerinin danışma kurulunda bulunduğu YEDY sistemi hakkında biraz bilgi vereyim:

YEDY organizasyonu için kimliklerini gizli tutmayı kabul etmiş, gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan, her bölgeden 5 olmak üzere toplam 30 ve İstanbul’dan 40 olmak üzere Türkiye genelinde 70 adet gizli müfettiş 4 yıl boyunca aralıksız çalışarak derecelendirme çalışmalarını yürüttü. Bugün sayıları toplam 102’ye ulaşan YEDY müfettişlerinin topladığı bilgiler ile artık sona gelindi.  Tamamı titizlikle seçilmiş müfettişler büyük gizlilik içinde sıradan bir müşteri gibi restorana giderek menüyü inceledi, masa örtülerinden kaşık-çatala, ambiyanstan müziğe kadar restoranı tepeden tırnağa mercek altına alarak yıldız sistemi ile derecelendirme yaptı. 

Türkiye’nin ilk derecelendirme sistemi olan YEDY kapsamında ölçme ve değerlendirme yapılan tüm işletmeler, müfettişler ile olan istişareler sonucu ve alanında en yetkin kanaat önderlerden oluşan aralarında benim de bulunduğum YEDY Danışma Kurulu tarafından belirlendi; hiçbir şekilde talep doğrultusunda bir işletmeye inceleme yapılmadı.

Yıldızlar Ne Anlama Geliyor?

“1 yıldız” işletmenin olduğu il ya da ilçede tercih edilmesi önerilen mekânları, “2 yıldız” işletmenin bulunduğu il ya da ilçenin yakınlarında iken yol değiştirmeye değecek mekanları, “3 yıldız” ise sadece o işletmede yemek deneyimi yaşamak için o şehre gidilebilecek mekanları belirtiyor. Yıldız almaya hak kazanmasa da sıra dışı, başarılı bulunan ve tavsiye edilen işletmeler “Lezzet Noktası” kategorisinde değerlendiriliyor.

Objektif ve Prestijli Bir Organizasyon

YEDY organizasyonu objektifliğini sürdürebilmek adına kimliği ortaya çıkmış müfettişler ile yollarını hemen ayırıyor ve bu işlem kamuoyu ile paylaşılıyor. Objektifliğini ve bağımsızlığını korumayı ilke edinen YEDY organizasyonu hiçbir şartta yiyecek ve içecek işletmeleri ile maddi ilişki içerisine girmiyor ve bu işletmelerden reklam almıyor.

Hayırlısı olsun... Özellikle Bodrum, Ayvalık ve Alaçatı’da sık sık ellerinde telefonla karşımıza çıkıp çoğunu üç kuruşa satın aldıkları takipçi sayılarını gösterip “Sosyal medya fenomeni olduğunu iddia edenlere” karşı bu proje çok gerekli... Sözde fenomenlere kanan belediyeler ve işletmeler de artık rahat edebilir...