GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
24 Nisan 2018 Salı

Umutsuzdum... Büyükşehir Belediyesi mahcup etti

Bu köşeden İzmir’in gözbebeği kordon boyunun naylon poşet, bira şişeleri ve çiğdem kabukları ile çöplüğe dönüştürüldüğünü üzülerek yazdım ve “Çöp bilinci nasıl oluşur önerisi olan yazsın” başlığını atmıştım. Pek çok vatandaş önerilerini yazmıştı.

Hatta yazının içinde daha önceki önerilerime kulak asmayan Büyükşehir Belediyesi bu kez belki uygular yazmıştım. Önerim de şuydu;

Kordonda veya şehirlerdeki çöp bilinci ile ilgili yazdığım bu ilk yazı değil. Diyorum ki böyle şehrin gözbebeği bölgelerinde temizlik görevlileri veya bay-bayan zabıta memurları üzerinde “Şehrimizi temiz tuttuğunuz için teşekkür ederiz” yazılı kağıt poşetler dağıtsalar veya sözlü olarak nazik bir şekilde “Bir daha buraya geldiğinizde temiz bulmak istemez misiniz?. Şu görüntü size rahatsızlık vermiyor mu?” şeklinde çöp bilinci oluşturuluncaya kadar bu uygulamayı ISRARLA yapsalar iyi olmaz mı?

Öneri yazısı ve çevreye duyarlı İzmirlilerin hassasiyeti yanıt buldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi ekipleriyle Engelsiz İzciler grubu üyeleri ve Abla-Ağabey-Kardeş projesi gönüllüleri kordon boyunda “BİZ ÇEKİRDEĞE ÇİĞDEM DERİZ, ÇEVREMİZİ KİRLETMEYİZ” yazılı kağıt poşetler içinde hem çiğdem dağıtıp hem de çöplerini rastgele atmamalarını anlattılar. Bravoooo işte bilinç böyle oluşturulur. Ancak bir kere ile olmaz. Bu algıyı yerleştirinceye kadar haftada bir kez yapılmalı.

BİR BRAVO DA MUSTAFA EMİR KAYA İÇİN   

“Akıl yaşta değil baştadır” demiş atalarımız. Mustafa Emir Kaya henüz 11 yaşında. Etrafımda öyle üniversite mezunları biliyorum ki çevre bilincinin Ç’sinden haberi yok. Mustafa Emir Kaya, elektronik atıkların rastgele atılmaması için bir video çekmiş ve bu videosu “Çevrenin Genç Sözcüleri” yarışmasında dünya ikincisi seçilmiş.

Şu konuyu işlemiş.

“Bir insan bir karıncayı ezdiğinde küçük olması nedeniyle onun farkına bile varamayabilir. Ancak bir fil öldüğünde onun aşırı iri olması nedeniyle görüp  “Acaba neden öldü” diye merak ederler. Elektronik atıkların küçüğü büyüğü olmaz. Her insan küçücük bir parçayı rastgele atsa ve bunu sen, ben, Ali, Michael, Pippa, Olga yapsa doğanın dengesi bozulur. İşte o zaman o fil de ölür. Doğanın dengesini bozmamak ve yaban hayatı korumak için herkes elektronik atıkları geri dönüşüme atsınlar”

Ne diyeyim Mustafa Emir seni yetiştiren anneyi, babayı ve öğretmenlerini yürekten kutluyorum.

Keşke herkes senin gibi olsa, DÜNYA CENNET GİBİ OLUR…