GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
5 Ağustos 2019 Pazartesi

Tunç Soyer farkı

Dört ay oldu Tunç Soyer hakkında yazmayalı. Yani göreve geldiğinden beri yazmadım. Ancak, dolaylı olarak Tunç Soyer’in icraatlarına değindiğim yazılarım olabilir. Bu sürenin, ona yakın duran biri için hayli uzun olduğunun farkındayım. Ama doğrusu buydu. Geride durarak olan biteni kavramaya çalıştım.

Çünkü sıradan bir Başkan olmaya gelmedi. Büyük bir iddiası var;  “İzmir değişecek, Türkiye değişecek.”

Tunç Soyer, yönetimde ve siyasette, yerel ölçekte bir koalisyon, geniş bir ittifak kurmak için kolları sıvadı. Ve mahallelere kadar tüm şehirle iletişim içinde olmaya özen gösteriyor. Her an için göz önünde. Kendini sakınmıyor.

Dolayısıyla bol bol eleştiri malzemesi çıkıyor. Ve bu malzemeyi kullanan yeterince insan var. Benim niyetim, göz önünde olmayanı görünür kılmayı denemek.

Bir toplantı, İzmir’in önemli oda ve kuruluşlarının yöneticilerinin de katılımıyla toplantı gündemi üzerine konuşuluyor. Tabii ki şehrin meseleleri…

Katıldığım bu ikinci toplantı ve gördüğüm tabloyu aynen aktarmak istiyorum;  Ekonomide ve siyasette çok farklı yaklaşımları olduğunu bildiğim insanlar konuşuyor. Fakat görmeye pek alışık olmadığımız biçimde, her söz ve her eleştiri daha iyi olanı hedefliyor. Kimse diğerini yıkmak için konuşmuyor. Akıl ve bilgi sadece İzmir’e odaklanmış. İşte benzemezlerin bu güzel uyumunun tam merkezinde, Tunç Soyer duruyordu.

Hakkını teslim etmek gerekir. Tunç Soyer oldukça geniş bir koalisyon oluşturmuş. Patronluk yapmıyor, orkestra şefi gibi yönetmeye çalışıyor. Elbet de böyle geniş bir alanda, bu kadar farklı yaklaşım ve grupların orta yerinde durmak netamelidir. Bunu biliyor. Ancak her şeyi göze almış. Başına gelebileceklere aldırmıyor. Çünkü Tunç Soyer, geride iyi ve güzel şeyler bırakmak hayalinin peşinden gidiyor.

İzmir gerçekten ideolojileri aşarak geleceğin akıllı kentlerinin iyi örneği olabilir. Tunç Soyer bu yolu açacak doğru kişidir. Bu nedenle, onu desteklemek gerektiğini düşünüyorum. Nerede yanlış yapacak diye beklemek yerine, büyük fotoğrafı görmek ve olan biteni oradan itibaren değerlendirmek, bu şehrin hayrınadır.

Tunç Soyer’in enerjisi ve heyecanı çok yüksek. Anlık duygusal çıkışları bu yüzden… Bu durumu eleştiri konusu yapmak yerine, samimiyeti ve sahiciliğiyle açıklamak yerinde olur. Eleştirelim ama yıkmayalım.

Tunç Soyer İzmir için iyi şeyler yapmak istiyor. Kendisinden geriye iyi şeyler kalsın istiyor. Bunu biliyorum. Ve sırf bu nedenle, yanındayım.