GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
28 Ağustos 2019 Çarşamba

Tadı iyice kaçan bir dünya…

Tanpınar’ın giderek tadı daha da kaçan dünya üzerine yazdıkları gibi bir ruh haline ulaşıyor insan…

Bu sabah artık yerel medyadan alma şansımızın olmadığı haberleri uluslararası alandan almaya çalışırken, girdiğim ruh halini ancak Huzur’u okuyanlar anlayabilir diye düşünüyorum.

ABD’de iki büyük ilaç üreticisi ürettiği fazlasıyla güçlü ağrı kesiciler nedeniyle çok sayıda kişiyi opioid(bir nevi morfin) bağımlısı haline getirmekle suçlanıyor bir süredir. Acaba diyorum bizim memlekette nasıldır bu işler…

İlk haber yargıçların cübbelerinde hala ilik olmayan ABD'nin Oklahoma eyaletinden geldi.  Mahkeme, bağımlılık yapan ağrı kesicilerle kamu zararına yol açtığı için ilaç şirketi Johnson & Johnson'a 572 milyon dolar ceza verdi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, şirket kararı temyize götüreceğini açıkladı. Savcılar şirketin ağrı kesici ilaçların bağımlılık riskini anlatmadan pazarlayarak 'opioid salgınına' yol açtığını savunuyor ve Johnson & Johnson için 'opioid elebaşı' ifadelerini kullanıyordu. Opioid, vücutta morfin benzeri etki gösteren kimyasal maddelere deniyor. Yargıç ThadBalkman savcıların, şirketin bağımlılık yapıcı ağrı kesicilerin yanıltıcı bir şekilde reklamını yaparak kamu zararına yol açtığına hükmetti.

Bu dosya, Johnson & Johnson ve diğer opioid bazlı ağrı kesici üreticileri ile dağıtıcılarına karşı açılan binlerce davanın ilkiydi. Zaten devamı da peş peşe geldi…

Dün sabah gelen haber ise ilaç üreticisi Purdue’nin, yaklaşık 2 bin davayı toplamda 10 ila 12 milyar dolarlık bir uzlaşma bedeli ödeyerek kapatmaya çalıştığı belirtildi.

ABD'li milyarder Sackler ailesine ait olan Purdue şirketinin ürettiği OxyContin ilacını kullanan çok sayıda kişinin afyon bağımlısı haline geldiği ve ilacın, gerekli düzeylerden çok daha fazla dozda opioid içerdiği iddia ediliyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, BBC'ye yazılı bir açıklama yapan Purdue şirketi 'küresel bir çözüm' bulmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade etse de uzlaşma bedelleri konusunda yorum yapmayacağını söyledi.

***

Türkiye’de de böyle şeyler olur mu? Olur olur… Bekleyelim biraz daha…