GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
24 Kasım 2020 Salı

Siyasetin yeni ahvali

Biden etkisi Türkiye’de kendini göstermeye başladı; Siyasal yaşamda kartlar yeniden dağıtılıyor. Saflar yeniden oluşuyor.

Uluslararası sistemde Biden ile önü yeniden açılan küreselci güçler, yerli ittifakların içini boşaltmaya başladı.

Ekonomide 180 derece dönüş, AB ile yapıcı ilişki arayışları, reformlara geri dönüş sinyalleri, Demirtaş ve Kavala‘ya karşı birden uyanan merhamet duyguları, durduk yerde coşan Çakıcı…

İktidar grubu yeniden Batı çizgisinde hizaya mı giriyor? “İktidar bekası” konum mu değiştiriyor?Zor bir tercih, yaşayıp göreceğiz.

Batı Bloku’nun muhalefet ile kurduğu sıcak ilişkiler, ABD’de seçimleri Biden kazanınca, iktidar çevrelerinde rahatsızlık yarattı.

Öyle bir rahatsızlık ki günler içinde iktidar U dönüşü yaptı. Dönüş zor olmadı. Söyleye ve yapageldiklerinin tam tersini yapmak ve söylemek, yetti.

Ana muhalefet ise Biden ile kankalık mesajları veriyor…“Birader, bizim şu demokrasiye bir el atıversen de biz de demokrasiyle yönetilsek…” anlamına gelecek istekler yapılıyor.

Muhalefetin HDP kanadı zaten ABD ile sürgit kanka… Kürtler, Suriye’de ABD ordusuyla el ele demokrasi inşa ediyorlar...

Sonuç olarak, iktidar, muhalefet ve ana muhalefet, sağcısıyla, solcusuyla, muhafazakarıyla, dindarıyla, siyasal alanda kim var kim yokyeniden hizalanıyor.

Avrasya’dan henüz bir ses yok…Bakalım, bu olan bitene Putin ne diyecek?

Putin ile Biden’ın el sıkışma koşulları ne olacak henüz bilmiyoruz.

Tam bağımsız ve anti emperyalist mücadelenin yerli halleridir bunlar…

1960 darbesi, 1971 muhtırası, 1980 darbesi gibi deneyimlerimizden biliyoruz ki Pentagon ve NATO karargahları karar verir gelişmekte olan ülkelerde olacak biteceklere… Mesela, Türkiye-Rusya yakınlaşması gibi durumlara…

Belki de CHP’li yönetici, “Aman bizimki darbesiz olsun!” demek istemiştir...

Koskoca uluslararası sistemde elbet başımızı sokacak bir yer buluruz.

Enseyi karartmayalım, değil mi!