GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
22 Kasım 2018 Perşembe

Sen de bir şeyler yap

Greenpeace Türkiye Akdeniz Ofisi, 24 Kasım-3 Aralık 2018 tarihinde “Bir Şeyler Yap” haftasının temasını “plastik kirliliğine çözümler” olarak belirlemiş.

Çevre ve doğa için çok önemli bir konu.

Bunun için 24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde 2 farklı mekanda etkinlikler düzenleyecek. Plastiği hayatımızdan çıkarmamızı sağlayacak (bez çanta, deterjan, diş macunu vb.) ürünlerin nasıl yapılacağını öğretecek.

Dünyanın sınırlı kaynaklarını korumak için artık tüketim kültürünü değiştirmemiz gerekiyor.

Greenpeace “Bir Şeyler Yap” haftasında bireylere ihtiyaçları olmayan yeni şeyler satın almamalarını ve eldeki ürünlerin nasıl kullanacaklarını anlatacak.

Gereksiz ve aşırı tüketimin karbon gazı olarak dünyaya çok büyük zararalar verdiğini yüzlerce kez yazdım ve yazmaya da devam edeceğim.

Bir deri ayakbının üretiminde 7 bin litre temiz su 6 saat elektrik, bir pantolon için 600 litre su 3 saat elektrik tüketiliyorsa diğer ürünler için harcanan su ve enerjiyi düşünmek bile istemiyorum.

 8 MİLYAR TONDAN FAZLA PLASTİK ÜRETİLDİ

Doğada yüzyıllarca kalarak denizleri, akarsuları ve toprağı kirletip, hayvanlara ve insanlara büyük zarar veren plastiklerin, 1950 yılından bu yana 8 milyar tondan fazla üretildiği hesaplanmış. Önüne geçilmemesi halinde plastik üretiminin 2050 yılına kadar 4 misli katlanacağı belirtiliyor. Greenpeace, gezegenin daha fazla plastiği kaldıramayacağı ve plastik kirliliğini durdurmak için şirketlerin tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmesini istiyor.

Ben de istiyorum ve çalışmayı destekliyorum.

PLASTİK KİRLİLİĞİ GERİ DÖNÜŞÜM ÇÖZÜLEMEZ

Geri dönüşümün çözüm olmadığına dikkat çeken Türkiye’de Greenpeace Akdeniz ofisi, bugüne kadar üretilen plastiklerin yüzde 90’nın geri dönüştürülemediğini, çöplüklerde biriken plastiklerin doğaya karıştığını ya da yakılarak toksik kirliliğine neden olduğunu açıklıyor.

Bu konuda detaylı araştırmalar yapan çevre kuruluşları Türkiye’de doğaya karışıp temizlenmemiş 5 milyar naylon paşet ve plastiğin bulunduğunu açıklıyorlar.

Plastik kirliliğini durdurmak için şirketlerin tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmesi konusunda kampanya başlatan Türkiye’de Greenpeace Akdeniz ofisinin aşağıdaki linki tıklayıp destek verebilirsiniz.

https://act.gp/2BilHW