GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Oya DEMİR
YAZARLAR
21 Şubat 2018 Çarşamba

Peri’li işler - İAOSB tiyatrosu

‘Tiyatroyu tüm sanat biçimleri arasında en yücesi olarak kabul ederim çünkü o insanoğlunun, neyin insani olduğu duygusunu bir başka kişi ile en dolaysız olarak paylaşabileceği yoldur.’  Oscar Wilde

Sanatın bütün dalları insanı ve dünyayı bir noktadan başka bir noktaya, daha üst bir noktaya taşır. Zaman zaman keyifli anlar yaşatır, zaman zaman düşündürür. Bazen insanın kendisini, hayatı sorgulamasına, bazen geçmişi anlamaya ve geleceği öğrenmeye çalışmasına aracılık eder. Bazen öğretir, bazen yanlışları gösterir. Ama hep bir noktada birleşir. Sanat bireyin hayal gücü ile şekillenir.

Ve, var oluş sırasına göre; birinci sanat: resim ve heykel, ikinci sanat: müzik,  üçüncü sanat: tiyatro; dördüncü sanat: dans; beşinci sanat: edebiyat; altıncı sanat: yapı; yedinci sanat: sinema olmak üzere; hangi sanat dalı olursa olsun ancak ve ancak insanlarla buluştuğu zaman çok daha fazla anlam kazanır.

Ancak, yaratıcının dışında bir başkasına ulaştığı zaman, sanat farklı bir boyuta geçer. Ulaştığı kişinin gözlerinde, düşüncelerinde, ruhunda şekillenir, birbirinden değişik anlamlara dönüşür. Burada da ortaya koyulan eserin insana ulaştığı nokta çok fazla anlam kazanır. Hem temas noktası olabilme, hem de sanat ile insanı bir noktadan başka bir noktaya taşıyabilme adına;  kurum ve kuruluşlara önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor.

Bir kentin en önemli üretim ve ekonomiyi harekete geçirme noktalarından biri olarak İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi; 2010 yılından itibaren sanatın tiyatro dalını insan ile buluşturma adına önemli bir misyonu üstlenmiş. Farklı sektörlerin aynı çatı altında üretime katkı sağladığı, altyapıdan sosyal tesislere kadar ihtiyaçların karşılandığı İAOSB aynı zamanda bir Tiyatro Kulübü kurarak kültürel ve sanatsal faaliyetlerde de öncü olma rolünü başarı ile yürütüyor.

Kurulduğu günden itibaren birbirinden farklı oyunların sahnelendiği İAOSB Bölge Müdürlüğü toplantı salonu’nu; yazarlığını ve yönetmenliğini İAOSB Tiyatro Kulübü Başkanı Hakan Susuz’un üstlendiği “Peri’li İşler” adlı tiyatro oyunu ile perdelerini 7. kez açtı.  25 kişilik kadrosu ile 2 ayrı günde, 3 farklı saatte sahnelenen oyun bir İnsan Kaynakları Uzmanı’nın başından geçen traji komik hikayelere yer verdi.

Bir cumartesi akşamı; İAOSB içerisinde bulunan şirket çalışanları tarafından uzun zaman emek harcanarak hazırlanan oyunu, hem gülerek hem de düşünerek izledim. Keyifliydi. Birbirinden farklı ve yetenekli 25 kişi uyum içinde; işe alım, iş süreçlerine dair insan kaynakları açısından yorumlar ile birlikte ortaya koyulan ilişkileri; çalışanlar, işe ilk girecekler, aile ve arkadaşlık ilişkilerini; yüksek performans ile sahnelediler.  Gülerken düşündüren oyun sonunda; ayakta alkışladık bu değerli oyuncuları. İşlerinden, aile hayatlarından zaman ayırarak emek harcadıkları ama en önemlisi tiyatroyu bizler buluşturdukları için bir kez daha alkışlıyorum.

En büyük kutlama ise; bana göre; İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi yönetimi için. Zor üretim süreçlerinin gerçekleşebilmesi için sağladıkları büyük olanakların yanısıra kültüre, sanata verdikleri önem gerçekten kutlanmaya değer. İAOSB Tiyatro kulübünü kurdukları, salon, altyapı sağlamak kadar verdikleri değer ve motivasyon için kutlanmaya değer.

Teşekkürler İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi. Kentimizin ve ülkemizin geleceğine sadece ekonomik katkı sağlamak noktasında kalmadıkları ve bunu insana yatırım yaparak gerçekleştirdikleri için teşekkürler...