GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
6 Ekim 2020 Salı

O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler…

Ben İnce Memed kitabına başladığımda 24 yaşındaydım. İnce Memed de 21 yaşındaydı. Ben İnce Memed’in 4. kitabını bitirdiğimde 60 yaşımı geçmiştim. İnce Memed daha 25 yaşındaydı…

İnce Memed ağayı öldürmeye gittiğinde; “Beni öldürmen neye yarar, bir ağa gider, yerine başka biri gelir,” demişti ağa... “Olsun,” diye karşılık vermişti İnce Memed; “Benim yerime de başka bir İnce Memed gelir.”

***

Tuhaf bir yaratıktır şu insanoğlu. Bir kişi bütün dünyayı sevincine katar da güldürür, ağıdına alır da ağlatır.

***

Bizi düşünmeye alıştırmamışlar. Üstelik de düşünmeyelim diye ellerinden geleni yapmışlar. Düşünmeye çalışanları da hep öldürmüşler. Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır. Bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir… Kendi iyiliğine de baş kaldır…

***

Ateşi yandıran kavdır/ Demiri dövdüren tavdır / Dayan İnce Memed /Şimdi direnecek çağdır!

Biri dağ yamacında mor menekşe, diğeri denizin üstünde martı çığlığı. Biri kırlangıç fırtınasında mavi bulut, diğeri karıncanın su içtiği yerde aşk.

İnsan bir defa birine geç kalır ve bir daha hiç kimse için acele etmez… Öfke, hırs, nefret, saygı, sevgi Aşkın ara limanları, orta durakları Hep hüzüne hazırlar aşkların sonunu Bitmeyen aşk var mı?.

Bir dil bulacağız her şeye varan, Bir şeyleri anlatabilen, Böyle dilsiz, böyle düşmanca, böyle bölük pörçük dolaşmayacağız bu dünyada.

"Her savaşta yalnız savaşanlar ölmez, onlardan çok savaşmayanlar ölür. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar, çocuklar da ölürler."

Durmadan birşey uyduruyorlardı, hem uyduruyorlar, uydurduklarını bile bile sonra da uydurduklarını gerçeğe çevirip inanıyorlardı…İnsan evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar..

***

“Umutsuzluk tutsaklığın gıdasıdır. Umutsuzluk köleliğin anasıdır. Umutsuzluk yüreğin yıkımıdır.”

Hiçbir zaman, hiçbir insanın unutamayacağı bir güzellik var, o da bir insanın bir insanda gördüğü yürekten bir sevgidir...

***

"Tildacığım, sevgilim.. Yaşadığımız bu güzel hayat için sana teşekkür ederim. Korkma, sakın korkma. Biz namuslu bir hayat sürdük."

***

Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük kayıp sayarım."

O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık…

***
Van, Muradiye Ernis köyünden çiftçi Sadık ve Nigar Hanım’ın oğlu

Anadolu’nun Homeros’u/ tüm hikayecilerin babası/ en kadim dengbejlerinahvadı / bizim Yaşar Kemal'imiz

Arkasında, röportaj, hikaye, roman, senaryo, binlerce büyülü kelime ve onurlu bir hayat bıraktı..Bugün 97 yaşında saygı ile anıyoruz.