GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
11 Temmuz 2017 Salı

Mangalda bir parça et uğruna…

Değer mi? mangalda bir parça et uğruna milyonlarca ağacın kül olmasına. Veya söndürülmeden atılan sigaranın binlerce canlının barındığı ormanın yanmasına. Ürkmez’deki evime Güzelbahçe değil, Menderes yolunu tercih etmemin nedeni, çam ormanları arasından gitmek ruhuma çok iyi geliyor. Bazen çam ağaçları gölgesinde 10 dakika mola verip ağustos böceklerinin şarkılarını dinlemek yaşam sevincimi arttırıyordu. 7 Temmuz günü gidişim hüzün dolu oldu. Yanmış orman kokusunu solumaktan yol bitmedi. İçim sızladı. Ormanın içinde yanarak ölen hayvanların çığlıklarını hissettim. 3-4 ağaç ile başlayan ilk dakikalarına tanık olduğum 1 Temmuz Menderes orman yangını 1000 hektar ormanı, 200 dönüm tarım arazisini yok etmişti. Aynı günlerde görünmez bir el Türkiye’de 147 orman yangını çıkarmıştı. Orman Bakanı bile şaşkındı.

Çok kıymetli orman yetkilileri

Gerçekten sizleri çok seviyorum. Orman yangınlarında hayatlarını kaybedenleri de rahmetle anıyorum. Gerçekten işiniz zor. Ancak, orman yangınlarının en yoğun yaşandığı haziran başından eylül ayı sonuna kadar orman yakınlarında veya içlerinde mangal yakmayı yasaklayın. Uyarıya uymayanlara 5 bin lira gibi ağır para cezaları uygulayın. Bazı insanlar caydırıcı kurallarla yönetilebiliyor. Onların anladığı dilden konuşmak lazım. Hatta mangal yakanı basın ve televizyon yoluyla tüm kamuoyuna gösterin ki bakın başkaları nasıl vazgeçecek mangal yakmaktan. Uygulayın görün.

Pek kardeşcesine olmuyor

2002 yılında UNESCO tarafından yılın şairi seçilen Türklerin gururu Nazım Hikmet’in yaşamak şiirinde “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür. Ve bir orman gibi kardeşcesine. Bu hasret bizim” satırı ormanların insan yaşamında ne kadar önemli olduğu anlatmıyor mu?. Yine tüberküloz hastalığının tedavisini bulan bilim adamı Dr. Paul Ehrlic, “Doğa insan olmadan yaşar. Ama insan doğa olmadan yaşayamaz” demiş. Uygarlık eleştirisi ve doğaya dönüş önerisiyle romantik akıma öncülük etmiş, monarşiye karşı halk iradesinin üstünlüğünü savunmasıyla Fransız Devrimine yol açan Fransız yazar, düşünür ve siyaset kuramcısı Jean Jacques Rousseau da “Doğa bizi hiçbir zaman aldatmaz, bizi aldatan daima kendimiziz” diyor. Başka söze gerek var mı?. Sorumsuz İNSAN(!)ların yaşamımızı karartmasına izni vermeyeceğiz, dikkatli ve duyarlı olacağız.