GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
7 Mayıs 2018 Pazartesi

Kesin ağaçları, dikin binaları(!)

Ankara’daki sağanak yağmurların oluşturduğu sellerde otomobillerin hatta koskoca kamyonların kibrit kutusu gibi akıntıya kapılmış gidişini izlerken başlıktaki kelimeleri sık sık tekrarladım. 18 yıldır insanoğlunun doğaya, çevreye, dünyaya ne kadar hoyratça davrandığını 100’lerce kez yazdım.

Peki 18 yılda insanoğlunun çevreye ve doğaya hiç mi bakış açısı değişmedi. Değişti tabi ki. Kaplumbağa yürüyüşü misali…

Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği (IPCC) raporunu hazırlayan 257 bilim adamının ülke yöneticilerine gönderdiği uyarılara bir kez daha göz atalım mı?

Çok acil başlığı kullanılan raporda, küresel ısınmanın (Dünyanın ısınması) her geçen yıl arttığı ve bu artış nedeniyle yağış alan bölgelerde aşırı yağışlarla felaketlerin yaşanacağı, kurak olan bölgelerde kuraklığın daha fazla artarak  bitki ve yaban hayvanların neslinin tükeneceği belirtiliyor.

Yılda 15 milyar ağaç yok ediliyor

ABD'deki Yale Üniversitesi'nden bir gurup bilim insanının yaptığı araştırmada, dünyada yılda 15 milyar ağacın yok olduğu, nedeninin ise insanların aşırı lüks yaşam isteği, orman yangınları, kötü orman yönetimi ve tarım çalışmalarından kaynaklandığı gösterilmiş.

Kafamda bir sürü soru ile divane gibi dolaşıyorum.

İnsanoğlunun lüks yaşamak hırsı niye, tüketim çılgınlığı niye, yazlık, kışlık, ormanlık evler, ultra lüks araçlar nereye kadar…

En son Ankara’da yaşandığı için örnek göstermek gerekirse sel sularına kapılmış milyonluk otomobillere kim ne yapabildi ki…

Durmadan tüketiyoruz.

Daha yeni cep telefonu, daha hızlı araba, daha çok ayakkabı, yeni moda giysiler, daha büyük evler… Dünyamızın karşılayamayacağı kadar tüketiyoruz ve dünya bize yetmiyor ama başka bir dünya da yok. Daha fazla tüketebilmek için zamanımızı, hayatımızı tüketiyoruz. Cep telefonumuzdan memnunuz ama yenisi çıkınca kendimizi almak zorunda hissediyoruz. Arabamız bizi istediğimiz yere ulaştırıyor ama daha hızlısını, daha güçlüsünü almak istiyoruz. Evimizde mutluyuz popüler bir sitede rezidans almak için on yıllarca ödeyeceğimiz borcun altına giriyoruz. Satın aldıkça daha popüler, daha güçlü, daha güzel, daha cesur, daha mutlu olacağımızı sanıyoruz”

Dünyada 2017 yılında 330 farklı doğal afet yaşanmış

*Tüm afetlerdeki can kaybı 100 bin kişi.

*Çeşitli ülkelerde sel felaketlerinde 7 bin 500 kişi hayatını kaybetmiş.

* Kasırga, tayfun, orman yangını ve depremlerde 4 bin 500 kişi hayatını kaybetmiş.

*Kuralığın bedeli 7 milyar dolar.

*Kasırgalar nedeniyle 220 milyar dolar.

*Orman kayıpları 15 milyar dolar

*Tayfunların bedeli 4 milyar dolar

*2017 yılında yaşanan doğal afetlerin ekonomik kaybı 352 milyar dolar.