GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
17 Ağustos 2017 Perşembe

Karşıyaka uyguladı, bakalım Büyükşehir Belediyesi'ne…

Hep deriz ya şikayet etme çözüm üret. Veya Çinli bilgin, filozof, eğitimci Konfüçyüs’un söylediği gibi “Karanlığa küfredeceğine bir mum da sen yak”… Hayatım boyunca bu sözü ilke edinmişimdir. Karşıyaka’da oturduğum ve daha sık gördüğüm için Karşıyaka Belediyesi’ne bir öneride bulunmuştum. Şık giyimli bir erkek bir bayan zabıta memuru ortak yaşam alanlarımızda ve özellikle deniz kenarında çiğdem yiyenlere nazikçe “Afiyet olsun. Lütfen kabuklarını bu poşetlere koyun. Bu şehir hepimizin temiz tutalım lütfen” diyerek çevre temizliği bilincini yaymalarını önermiştim. Kısa süre sonra hayata geçirildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Akpınar ve tüm çalışanları yürekten kutluyorum. Ancak bu çalışmayı sık yapmalarını rica edeceğim. Bazı insanlara çevre bilincini aşılamak kolay olmuyor.

Gençler olarak yaşıtlarımızdan çok utandık”

TRT İzmir Müdürlüğü’nde mecburi stajlarını yapan genç üniversitelilere gruplar oluşturarak birer sosyal sorumluluk çalışması yapmalarını söylemiştim. Kimisi orman yangınlarının doğaya ve ekonomiye verdiği zararları, kimisi de İzmir’deki çevre kirliliği ve nedenlerini hazırlamış. Uşak Üniversitesi Radyo-TV programcılığı öğrencileri Kübra Özer, Berke Dizdar ve Ebru Koçak’ın, Alsancak, Konak, Karşıyaka, Bostanlı ve Göztepe’de semtlerinde yaptıkları çevre kirliliği ile ilgili gözlemlerinin bir bölümünü kendi yazılarından aktarıyorum, “Sahil kenarlarında çoğunluğu gençlerin yarattığı çevre kirliliği bizi gençliğimizden utandırdı. Gençler bu kirliliği üstlenmezken halkın geri kalan kısmı gençler şikayetçi ve belediyenin yetersizliğinden yakınıyor. Belediye temizlik görevlileri ise insanların sorumsuzca çöpleri yerlere attıklarını söylüyor”.

Aziz Kocaoğlu’na bir öneride bulunmuştum

Bu köşeden 9 Ağustos 2017 tarihli yazımda, küresel ısınmanın birinci nedeninin insan kaynaklı olduğunu ve İzmir’i örnek alarak 3 milyon 750 bin kişinin küresel ısınmanın ne olduğunu bilmediğini yazmıştım. İzmir’in Türkiye’ye örnek olması için tavsiyelerde bulunmuştum. Bakın okuyanlar ne yorum yapmışlar; Kezban Demirhan “Doğayı koruma sevgine ve çağrına gönülden destek”, Güler Özkurt “Hatta bu yayınlar sevimli çizgi kahramanları yoluyla ve esprili bir dille yapılırsa çocukları, gençleri de cezbeder. Çünkü gelecek onların elinde” Deniz Işık “Çok haklısınız harika bir yazı ve öneri olmuş”, Aynur Hatipoğlu “Çok doğru düşünmüşsünüz iyi olur vallahi”, Pervin Bayram Kaynar “Kesinlikle katılıyorum ve destekliyorum”, Mustafa Altun “İzmir Körfezi’nden çıkan çamuru uzun ada açıklarına dökmesin, Güzelbahçe ve Urla’nın denizini kirletti. Bu kirli denize Yassıca Adaya gemi çalıştırtmasın. Hasan Doğan Utku “Kesinlikle katılıyorum. Büyükşehir anlattıklarınızı kavrayıp hemen başlamalı bence”, İnanç Tokgözoğlu “Aynen katılıyorum. Öncelikle insanların toplu taşımaya alışmalarını sağlamalı. Eksik hatlar desteklenmeli. Metro tramvay (bitince) otobüs ve deniz ulaşımı. Parklar konusunda sınıfı geçti Aziz Başkan” Nevin Şimsek “Gönülden katılıyorum. Her zaman destekçinizim. İzmir gibi medeni bir şehir diğerlerine de örnek olabilir” İsmail Yapıcıer “Televizyon gibi yüzyılın en etkili iletişim aracıyla istenen bu toplumsal duyarlılığı sağlamak hiç de zor değil. Kent yöneticileri sudan bahaneler üretmeyip, kibir de yapmazlarsa sağlanacak başarı sadece bu güzelim memleketimizde değil, dünyada da müthiş” Burcu Ereğliay “Ahmet bey çok güzel ve faydalı bir fikir umarım en kısa zamanda hayata geçirmeyi düşünürler”, Harun Yenice “Ahmet bey çok haklısın, çevre ve doğa için ne gerekiyorsa yapılmalı, farkındalık oluşturulmalı. Asıl görev ailelere ve eğitimcilere düşüyor, özellikle de okul öncesi ve ilköğretim eğitimcilerine”,

Naci Altay “Ahmet bey çok haklısınız. İzmir’den başlar tüm ülkeye yayılır. Kamu spotu gibi yayınlarla ve sponsor firmalarla daha iyi anlatılırsa ilgi çekebilir”,

Ömer Saim Sinan “Kesinlikle haklısınız. Zararın neresinden dönersek çocuklarımızın geleceği için en güzel mirastır”, Ekrem Altay “Ahmet Bey bir yerden başlamak gerekiyor ve bunun en iyi yeri halkı eğitmektir. Öncelikle sizin gibi büyüklerimizin bizleri yöneten kişileri bilinçlendirmesi gerekiyor. İzmir'den başlanacaksa fosil yakıtların kullanımını azaltmaya teşvik eden bir karbon vergisi getirilmeli. Yenilenebilir enerjiye özellikle rüzgar ve güneş enerjisine daha fazla yatırım yapılmalı. Belediye otobüslerinin etanol veya biyogazla çalışanlarla değiştirilmesi gerekiyor”, Nevin Hasr “Hiç fena olmaz elinize sağlık Ahmet bey”