GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
10 Ekim 2020 Cumartesi

Kalıcı barışın güvencesi gıda!

Farkında mısınız hayatımızın en sıcak Ekim ayını yaşıyoruz. Tam bir küresel problem olarak büyüyor iklim değişikliği. Ve bugün dünyadaki 7 insandan biri iklim krizi ve ekonomik baskılar içinde yaşarken bir de pandemi ile karşı karşıya kalmış durumda. Küresel bir salgın, milyonlarca insanı daha açlığın eşiğine getirmiş durumda.

Bu kadar mı? Bugün:

- Dünyada herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine rağmen, 852 milyon kişi (ABD, Kanada ve AB’nin toplam nüfusundan daha fazla) gece aç uyuyor

- Her gün, açlık ve ilgili sebeplerle 25 bin kişi (başka bir deyişle 4  saniyede 1 kişi)  hayatını kaybediyor

- Açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümler,  Covit-19’un 9 katı... AIDS, sıtma ve tüberkülozun yol açtığı toplam ölümlerden de çok daha fazla

- Açlık, genetik olarak nesilden nesile devam ediyor, her yıl 17 milyon çocuk, sadece anneleri yetersiz beslendiği için, normalden az kiloda doğuyor.

- Her yıl 6 milyon çocuk, 5 yaşına ulaşamadan ölüyor. Yetersiz beslenme ve açlıkla ilgili hastalıklar, gelişmekte olan ülkelerde, ölümlerin yüzde 60’ına sebep oluyor

Ve bir kez daha anlıyoruz ki dünyadaki kalıcı barışın önünde en önemli sorun açlık.

***

Gazetelerde bugün okumuşsunuzdur. Nobel Komitesi, Dünya Gıda Programı'nı 2020 Nobel Barış Ödülüne layık gördü. Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan örgüt, “Açlıkla mücadelesi, mevcut durumu iyileştirmeye olan katkısı, çatışma bölgelerinde barışa olan katkısı ve savaş ve çatışmalarda açlığın bir silah olarak kullanılmasını engellemeye yönelik adımları” nedeniyle Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Komite en son 2017 yılında Nobel Barış Ödülü'nü bir kuruma vermişti. 

2017 yılındaki ödül Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya'ya (ICAN) layık görülmüştü. 

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor. Diğer Nobel ödülleri İsveç tarafından verilirken Barış Ödülünü Norveç veriyor.

2007’de İzmir’de ilk; Türkiye’de üçüncü sırada yer alan Slow Food İzmir Bardacık Conviviumunu kurduğumuzda daha yakından tanıma fırsatımız olmuştu Dünya Gıda Programı’nı (World Food Programme, WFP) adlı örgütü. Yönetim merkezi Slow Food gibi İtalya’da bulunan WFP Birleşmiş Milletlerin gıda yardım programı ve açlıkla mücadele ile gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu.

WFP'ye göre 2019 yılında 88 ülkeden 97 milyon insana yardım ulaştırıldı. WFP'nin amacı savaş, doğal afet, kıtlık ve benzeri acil durumlarda insanlara gıda desteği yapmak. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubunun bir üyesi ve yürütme kurulunun parçası. WFP için 2030 yılında kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da olan açlığa son vermek öncelikli hedef. WFP’nin 2020 yılında yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülünü kazanması bu nedenle beni hiç mi hiç şaşırtmadı. WFP çalışmalarını hükümetler, şirketler ve özel bağışçılardan elde ettiği kaynaklarla finanse ediyor. 2018 yılındaki toplam finansmanı 7,2 milyar ABD dolarıydı ve bunun en büyük bağışçıları Amerika Birleşik Devletleri (2,5 milyar dolar) ve Avrupa Birliği ülkeleri (1,1 milyar dolar) idi.

WFP'nin İcra Direktörü David Beasley yaptığı açıklamada, “Bugün dünyadaki 690 milyon aç insandan her birinin barış içinde ve açlık çekmeden yaşama hakkı var” dedi.

Özellikle barış alanında verilen Nobel ödüllerinin hepsine katılmak mümkün değil ama bu ödül tam yerini bulmuş durumda...