GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
27 Ekim 2017 Cuma

Kaç şirketin KARBON SALIMINI azaltma planı var?

Suudi Arabistan’da gerçekleşen bir ekonomi konferansında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde demiş ki, “Eğer iklim değişikliği ile ilgili kritik kararları doğru alamazsak, 50 yıl içerisinde kızaracak, kavrulacak, ızgara olacağız” Çok doğru. Küresel ısınmanın durdurulması için kararlı, ciddi önemli bir çalışma yok. 2015 yılında Paris’te biraraya gelen devletler küresel ısı artışını kısıtlama sözü verse de, ortak uluslararası tutumun eyleme dönüşmesi yavaş oluyor. ABD, Paris Anlaşması’ndan çekileceğini duyurmuştu zaten. Herhalde bütün insanoğlunun başına felaketler gelmeden tedbir alma niyeti yok.

Bonn’da İklim Değişikliği Konferansı

6-17 Kasım 2017 tarihlerinde Bonn’da gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı’na (COP23) sayılı günler kaldı. Bilim adamları, eğer iklim değişikliği ve eşitsizliğini doğru kavrayıp çözüm yolları acilen bulunmaz ise dünyanın 50 yıl içerisinde büyük tehlikeler yaşayacağını belirtiyorlar. Aslında iklim değişikliği ile mücadele, ekonomik olarak bakıldığında pek çok sektörde yatırım fırsatı da sunuyor. Örneğin, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedefleri karşılamak için gelişen piyasalarda 2030 yılına kadar 23 trilyon dolarlık iklim dostu yatırım fırsatı olduğu belirtiliyor. Rapora göre, Türkiye’de ise 2016-2030 yıllarında 270 milyar dolarlık iklim dostu yatırım fırsatı var.

Türkiye’de 270 milyar $ iklim dostu yatırım var

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı raporda, 2016’da yeni net elektrik kapasitesinin neredeyse üçte ikisinin başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteriyor. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, geçen yıl dünyada kurulan bütün yeni santrallerin yüzde 50’sinden fazlasının güneş enerjisi alanında kurulduğunu belirterek, geriye kalan kısmı kömür, doğalgaz, elektrik ve rüzgar gibi kaynakların oluşturduğunu söyledi. Çin, geçen yıl geri kalan tüm G20 ülkelerinin toplamından daha fazla güneş paneli kurdu. Norveç, neredeyse yüzde 100 oranında yenilenebilir enerji kullanıyor. Filipinler, Kenya, Fiji ve gelişmekte olan daha birçok ülke, yüzde 100 yenilenebilir enerjiye olabildiğince hızlı geçmek ve en geç 2050’ye kadar bu süreci tamamlamak konusundaki niyetlerini belirtti. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 5’nci Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda, mevcut şehircilik uygulamaları ve yaşam alışkanlıklarının değiştirilmemesi halinde son yüzyılda 1 derece ısınmış olan yerkürenin 2050’ye gelindiğinde 6 derece ısınmış olacağına dikkat çekildi.