GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
19 Haziran 2018 Salı

İzmir'deki ANIT AĞAÇLARA gençlik aşısı…

Çinli filozof La Otse “Ağaç diken sonsuzluğa inanıyor demektir”, Arap atasözünde ise “Çöle düşen ağacın kıymetini anlar” der. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ise “Ağaçsız toprak vatan değildir” demiş. Daha yüzlerce bilge kişi ağaçların, ormanların önemini anlatan sözler söylemişler. Birlikte çalışma fırsatım olan mesleğinin aşığı gazeteci Melike Kutluyurt Aytaç kardeşim bir yazı göndermiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzyıllık çınar ağaçlarını bakıma alıp, gençlik aşısı yaptırdığına dair. Çınar ağaçları denince aklıma Atatürk’ün bir fotoğrafı ve Yalova’daki yürüyen köşk aklıma geliyor.

DÜNYADA O ZAMAN KÜRESEL ISINMA BİLE KONUŞULMUYORDU
Ulu önderin 88 yıl önce Yalova’da verdiği ağaç sevgisi dersini tüm ailelerin çocuklarına anlatması gerekir. Keza o yıllarda dünyada ne küresel ısınma, ne global kirlilik, ne asit yağmurları, ne orman katliamları konuşulmuyordu. Atatürk 21 Ağustos 1929 günü Bursa’ya gitmesi gerekir. Yanındaki heyetle Ertuğrul Yatıyla İstanbul’dan hareket eder. Yalova sahilinden geçerken birden dallarını özgürce uzatmış, başı dik ve asırlık o çınarı görür ve dakikalarca hayranlıkla izler. Gövdesi ve kollarıyla insanlara güven veren ulu çınara sırtını dayayıp uzun süre oturur ve daha sonra o dev çınarın yanına bir ev yapılmasını ister. Ev bir iki ay içinde bitirilir. Atatürk bir gün, köşküne geldiğinde çınar ağacının dalını kesmeye çalışan bahçıvanı görünce hiddetlenerek nedenini sorar. Bahçıvan, “Ağacın dalları uzamış, binaya zarar verecek bu nedenle  kesiyorum efendim” yanıtını alınca Atatürk düşünülmesi bile imkansız olan bir emir verir “Ağaç kesilmeyecek bina kaydırılacak” der. O ev 4 metre 80 santim kaydırılarak çınar ağacının bir metrelik dalı kesilmemiş olur. Atatürk’ün yaşamında çınarlar, kayınlar, meşeler, çamlar, salkım söğütler en kutsal değerler olmuştur.

BRAVO İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE
Konak, Bergama, Bornova, Karabağlar, Buca, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı, Foça ve Beydağ’da bulunan 50 adet asırlık çınar ağacını koruma altına alarak bakımını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Gaziemir, Ödemiş, Torbalı, Dikili, Foça, Karabağlar, Bornova, Kemalpaşa, Urla, Bayındır, Beydağ, Selçuk, Seferihisar ve Menemen’deki 50 tescilli ağacı daha koruma listesine eklemiş. Zararlı bakterilerden arındırarak çürüyen kısımlarını özel ilaçlarla tedavi eden ve böcek tahribatına maruz kalan alanları özel macun ile kapatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Dairesi uzman ekipleri, bu özel  ağaçları "gençleşme operasyonu" ile çok daha uzun yaşamalarını sağlamış. Atalarımızın mirasını korumak hepimizin görevi olmalı.