GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Cemil DİRİM
YAZARLAR
1 Nisan 2019 Pazartesi

İzmir’de seçimin kaybedeni AK Parti

Uzun zamandır ülke gündemini ve şahsi gündemimizi meşgul eden yerel seçimler sonuçlandı. Seçim sonuçları ile ilgili çok şey yazılıp söylenecektir. Ancak asıl değerlendirme seçim heyecanı geçtikten sonra daha sağlıklı yapılabilir. Eldeki ilk veriler yerel seçimin galibinin CHP olduğunu gösteriyor. Özellikle İzmir de geçen seçimde aday belirlemede yaşanan sıkıntılar nedeni ile kaybettiği Menderes, Torbalı, Selçuk gibi ilçeleri tekrar geri aldı. İzmir’de daha önceleri Refah Partisi’nin kalesi olarak öne çıkan son dönemde AK Partili bir başkan tarafından yönetilen Kemalpaşa’yı az oy farkıyla kazanması da büyük başarıdır. Tabi bu başarılarda öne çıkan bazı isimler oldu. Onları daha sonra ayrıca yazarız. Bu seçimlerde de İzmirliler her zaman olduğu gibi CHP’ye destek verdiler ve Büyükşehir dışında 26 ilçeyi kazanmasını sağladılar.

MHP İzmir’de sahip olduğu tek belediyeyi elinde tutarken, İyi Parti de bir belediye başkanlığı alarak başarılılar hanesine ismini yazdırdı.

İzmir’de seçimin kaybedeni olarak öne çıkan AK Parti ise Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde eski oyuna yakın bir oy alsa da elindeki Selçuk, Ödemiş, Menderes, Torbalı, Kemalpaşa gibi ilçeleri CHP’ye teslim etti. Daha öncede bu sütunlarda bazı AK Partili Belediye Başkanlarını eleştirmiştim ve tekrar aday gösterilmelerinin hata olduğunu yazmıştım. Halka tepeden bakan, parti tabanının değil sadece bir ekibin elemanı olan, seçimlere 6 ay kala sandıkta seçmene hesap vereceğini hatırlayan bazı isimler CHP’nin işini kolaylaştırdı. “Beni gazetecilerle muhatap etmeyin” diyerek bizlerin karşısına çıkmaktan kaçınanlara vatandaşlar güzel bir ders verdi. Sadece rantı yüksek olmadığı için tekrar aday gösterilen ve ayrım yapmadan halka dokunmayı başaran Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer ile Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar yerlerini korudu.Son yıllardaAK Parti İzmir Başkanlığı ile teşkilat tabanı arasında yaşanan sıkıntı uluorta konuşulmaya başlamıştı. Yanlış ilçe başkanı atamaları, yanlış adayların genel merkeze önerilmesi, yıpranmış ve başarısız bazı başkanların tekrar aday gösterilmesi, teşkilatı yönetenlerin hataları arasında öne çıkıyor. AK Parti’nin Menderes ve Torbalı’yı kaybedeceğini, Saadet Partisi’nin Mehmet Ali Özüdoğru’yu aday göstermesi ve Mehmet Türkmen’in CHP’ye geçmesiyle Kemalpaşa’nın da CHP tarafından kazanılacağını çok önceden söylemiştik.İl yönetimine siyasi deneyimi olmayan isimler alınırken, 2002 den bu yana AK Parti İl Yönetimi’nde görev yapan pek çok ismin dışlanması, bazı yöneticilerin birden zenginleşmesi, şaibeli bazı isimlerin ilde var olmayan yetkilerini kullanması bu sonucun başlıca sebeplerindendir. Bakalım yenilgide payı bulunanlar özeleştiri yapacak mı? AK Parti Genel Merkezi’de İzmir’deki seçim sonuçları ile ilgili bir rapor hazırlayacaktır. Yenilginin faturasını kimler ödeyecek bekleyip, göreceğiz.

Seçim sonuçlarına yönelik değerlendirmelerimizi bazı ilçelerden örneklerle yazmaya devam edeceğiz.