GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
15 Temmuz 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Kimseyi bulamadıkça, kendimle çok konuşuyorum. ” (Adalet Ağaoğlu- “Fikrimin İnce Gülü”)

Adalet Ağaoğlu artık eserleriyle yaşayacak. Saygı, sevgi ve özlemle…

Kısa kısa…

Kendisi için bir dergide okuduğum yazıyı çok da beğendiğim için burada da paylaşmak istiyorum.

“Bir yönetmen düşünün. Büyük bir stüdyo patronunun ofisinden içeri giriyor, yeni projesini anlatıyor ve 200 milyon dolarlık bütçeyi babasından harçlık alan bir evlat misali koltuğunun altına aldığı gibi ofisi terk ediyor.” (Milliyet Sanat Dergisi) Vay canına! Yine yazıda okuduğuma göre yaşadığımız bu devirde bunu yapabilecek 3 ünlü yönetmen var. Steven Spielberg, James Cameron ve Christopher Nolan.

Christopher Nolan’ ın aklımızı allak bullak edeceği iddia edilen “Tenet” filmi şehrimizde 12 Ağustos’ ta vizyonda.

Esra Dermancıoğlu ve Alican Yücesoy’ un YouTube kanalı üzerinden canlı olarak, senaryosuz ve doğaçlamayla gerçekleştirdikleri “Tehlikeli Hamurlar” oyununu ben daha yeni keşfettim.

Bob Dylan’ ın 39. albümü “Rough and Rowdy Ways” i dinlediniz mi?

Yeni keşiflerde bu hafta şarkı yazarı, ses mühendisi, müzik eğitmeni, yapımcı ve vokalist Sırma var. Karantina günlerinde “How Could We Ever Know” isimli yeni şarkısını dijital platformlarda yayınladı. Alternatif pop türündeki şarkıyı seveceğinizi umarım.

İzmir’ de yaşıyorsun peki bunları biliyor musun?

3. Uluslararası Efes Opera ve Balesi bu yıl 21- 28 Temmuz tarihleri Efes Antik Kenti Odeon ve Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’ nda düzenlenecek. Biletleri Biletinial adresinden satın alabilirsiniz. Festival kapsamında 21 Temmuz’ da Avrupa ve Osmanlı Saray Müzikleri konseri Efes Antik Kenti Odeon’ da, 26 Temmuz’ da The Funtime Of The Opera konseri Kültürpark Açıkhava’ da ve 28 Temmuz’ da 7 Tenor Gala Konseri Kültürpark Açıkhava’ da.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla her Çarşamba düzenlenen üretici pazarında “Sanat Kültürpark’ ta” ismiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında 15 Temmuz’ da gitar dinletisi, tango gösterisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası konseri ve sokak performansı ve 22 Temmuz’ da da Trio dinletisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası konseri ve sokak performansı düzenlenecek.

Kemeraltı’ nda “Sanat Kemeraltı’ nda” ismiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında 17 Temmuz’ da Kemeraltı girişinde Lindy Hop gösterisi, Abacıoğlu Han’ da şiir dinletisi, Balıkçılar Meydanı’ nda masal anlatımı ve Hükümet konağı yanında da Billur Koyuncu konseri olacak.

“Sanat Pagos’ ta” etkinliği kapsamında 18 Temmuz’ da İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği konseri ve sokak performansları saat 14: 00- 15: 00 arasında.

Size bu köşeden geçtiğimiz yaz Urla Barbaros Köyü’ ndeki Hobbit House’ tan bahsetmiştim. Kâr amacı benimsemeyen, sizlere eğer isterseniz çok uygun fiyatla konaklama imkânı da sunabilen, köy kahvaltıları için en uygun adreslerden ve çoğu zaman gönüllülük esasına dayalı harika projelere (köylerde kütüphaneler yapmak gibi) imza atan Hobbit House. Hâlâ gitmediyseniz gönülden tavsiye ettiğimi biliniz hatta eğer 26 Temmuz’ a kadar giderseniz “Barbaroslu Bilge Kadınlar/ Otoportreler” sergisini ziyaret edebilirsiniz.

Alaçatı Broart Sanat ve Seramik Atölyesi’ nde Fatih Şimşek’ in “UMMAK” isimli seramik ve heykel sergisini ziyaret edebilirsiniz.

Bostanlı Suat Taşer yeni sezona 20 ve 21 Temmuz’ da “Ölü’ n Bizi Ayırana Dek” oyunu ve 22 Temmuz’ da Bülent Ortaçgil konseriyle ‘merhaba’ diyor. Ayrıca Temmuz ayı boyunca etkinlikleri devam edecek ve sosyal medya adreslerinden de takip edebilirsiniz.

İzmir’ de özellikle de kendi adıma sergilerini severek ve ilgiyle takip ettiğim K’ Güncel Sanat ve Galeri A pandemi dolayısıyla ertelenen ya da iptal edilen birçok projenin hem sanatçıları hem de takipçileri içine düşürdüğü zor durumdan çıkarmak amacıyla çevrimiçi atölye ve seminer çalışmaları düzenliyor. Misal; Sanatçılar için Portfolyo Geliştirme Atölyesi 20- 30 Temmuz tarihleri arsında ve katılım ücretsiz. Tek yapmanız gereken instagram sayfalarından paylaştıkları link üzerinden başvuru kaydı yapmak. 

Ahmet Piriştina Kent Müzesi Arşivi’ nde 31 Ekim’ e kadar “İzmir Tarihinden İzler” isimli serginin ilk bölümü olan “İzmir Levantenleri” sergisini ziyaret edebilirsiniz.

Dijital âlemde geziyorsun peki bunları biliyor musun?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ na bağlı mobil uygulamasının resmi instagram sayfası olan Sanat Cepte de her gün müthiş içeriklerle canlı yayınlar yapılıyor. Takip ederseniz seveceğinize inanıyorum. Bilginize.

İstanbul Modern’ in web sayfaları üzerinden (www.istanbulmodern.org) yetişkinlere yönelik atölye çalışmaları Atölye Modern Çevrimiçi ismiyle devam ediyor. Atölye çalışmaları kapsamında da Modern ve Çağdaş Sanatta Sanatçının Portresi içeriğinden oluşuyor.

Pi Artworks, Londra’ daki galerisinde sergilenen Nancy Atakan ve Kalliopi Lemos’ un “İt still is as it always was” isimli sergisini dijital erişime açtı eğer isterseniz üç boyutlu olarak web sayfaları üzerinden gezebilirsiniz.

Akbank Sanat, Akbank Kısa Film Festivali’ nde gösterilen filmlerin online olarak da izlenebilmesine imkân sağlayan YouTube Kısa Film Kanalı’ nı sinemaseverlerle buluşturuyor. Yerli ve yabancı filmlerden oluşan özel bir seçkiyi izleyebilirsiniz.

İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi, bağımsız uluslararası medya sanatı festivali ismiyle anılan Web Bienali’ nin 7. Edisyonunu çevrimiçi olarak düzenliyor. Yerli ve yabancı pek çok sanatçıların eserlerini www.webbiennial.com adresinden ziyaret edebilirsiniz.

Royal Albert Home konser serisinde 18 Temmuz’ da country müziğin en bilinen temsilcilerinden The Cadillac Three, Michael Ray, Tenille Townes ve Twinnie canlı performanslarıyla 21: 30’ da Royal Albert Home’ un web sayfasında.  

İstanbul kültür Sanat Vakfı, YouTube kanalları üzerinden “Pina Bausch’ la Bir Nefes” isimli belgeseli dijital erişime açıyor. Belgesel, ünlü Alman dansçı ve koreograf Pina Bausch’ un İstanbul’ dan esinlenerek hazırladığı “Nefes” isimli belgeselin oluşum aşamasını, sahne arkasını ve doğaçlama sürecini konu alıyor.

39. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma ve ulusal Kısa Film Yarışması 17- 28 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek. Gösterimdeki filmleri isterseniz Sakıp Sabancı Müzesi’ nin bahçesinden, isterseniz de çevrimiçi olarak yine aynı tarihlerde www.filmonline.iksv.org adresinden izleyebilirsiniz.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz