GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
24 Haziran 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Bu yaz, bizimdir Mümtaz, her deliliği yaparız.” (Ahmet Hamdi Tanpınar)

Ahmet Hamdi Tanpınar’ ın “Huzur” isimli romanını okumuş muydunuz?

Mümtaz’ ın acıklı bir hikâyeyle başlayan hayatı, Nuran’ a olan aşkı, aşık olduğu kadını kendinden bir parça gibi hissetmesi ancak bu aşkta bir türlü ‘huzura’ varılamaması, kendini huzura kavuşturacak iç nizamı sürekli olarak araması… Bir de yaralı bir Suat karakteri var ki… 

Özetle kitabı okumanız gönülden tavsiye. Bu arada! 23 Haziran Ahmet Hamdi Tanpınar’ ın doğum tarihiydi ve bu vesile ile kendisini sevgi ve saygıyla anmış olalım.

Gerek İzmir’ de normalleşme adına gerekse sanal alemde izlemek/ ziyaret etmek/ görmek/ öğrenmek adına hafta boyunca yapılabilecekler listesi aşağıda huzurlarınızda.

İyi seyirler, iyi eğlenceler dilerim.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla Kemeraltı’ nda “Sanat Her Yerde” sloganıyla düzenlenen ücretsiz etkinlikler kapsamında 26 Haziran’ da İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği konseri Havra Sokağı yanında ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Gitar Performansı İBB önünde saat 17: 00’ de ve Kemeraltı girişindeki Canlı Heykel Gösterisi ile Salsa dans gösterisi de saat 18: 00’ de.

“Sanat Pagos’ ta” etkinliği kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği konseri, Pandomim gösterisi ve Yöresel Halk Oyunları gösterisi de 27 Haziran’ da saat 12: 00’ de.

Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla öykü ve şiir dalı için düzenlenen Smyrna Edebiyat Yarışması’na başvurular 14 Temmuz’ a kadar devam edecek. Başvuru için belediyenin resmi web sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Urla’ daki Atölye Kırmızı 23 Haziran itibariyle hem sezona hem de normalleşmeye ‘merhaba’ dedi. Pek çok sanatçının katılımıyla gerçekleşen “Kadın” isimli Karma Sergi’ yi 17 Ağustos’ a kadar ziyaret edebilirsiniz. 

“İzmir’ de Bağımsız Tiyatrolar Var” sloganıyla pek çok tiyatro kuruluşu “İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi” ismiyle birleşti ve bana göre de bu birlikten kuvvet doğdu.

Karaca Sineması’ nda 1 Temmuz’ dan itibaren “İlk Aşk”, “Parazit”, “Kadın”, “Sibel”, “Seberg”, “Nuh Tepesi”, “Sonsuzluk Üzerine”, “Kefernahum” ve “Van Gogh” filmlerini izleyebilirsiniz.

Hezarfen Film Galeri, Kentimiz İzmir Derneği ve TARKEM tarafından düzenlenen, Konak Belediyesi, İzmir Vakfı, İzmir Sinema Ofisi ve İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’ nin de destekleriyle bu yıl ikinci kez gerçekleşecek olan “Kısa Kısa Kemeraltı” isimli Kısa Film Yarışması’ na başvurular başladı. Bol ödüllü (para ödülü) yarışmaya başvurmak ya da detaylar için www.kisakisakemeraltı.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir Elma Organizasyon tarafından bu yıl ilk kez Ege Open Air Fest ismiyle 25- 26- 27- 28 Haziran’ da Özdere Ortaköy Sahili’ nde “Doğayla Barış!” sloganıyla festival düzenlenecek. Festivalin biletleri satışa çıktı ve Biletix’ ten satın alabiliyorsunuz. Festival kapsamında Türk ve yabancı pek çok sanatçı sahne alacak ve yine pek çok etkinlik düzenlenecek. Bence en iyisi web sayfalarını ziyaret edip geniş kapsamlı bilgi edinmek. Bilginize!

1 Temmuz’ dan itibaren önceden telefonla arayıp rezervasyon yaptırmak şartıyla Arkas Sanat Merkezi’ nde “Ara Güler Merhaba İzmir!” sergisini ziyaret edebilirsiniz.

Büyük Efes Sanat’ ın instagram sayfalarından canlı yayın ile Atölye Sohbetleri başlıyor ve 26 Haziran’ da saat 16: 00’ da Melike Kılıç konuk olacak.

İstanbul Film Festivali’ nin Haziran ayı boyunca (26 Haziran’ a kadar devam edecek) her gün saat 21: 00’ de çevrimiçi film gösterimleri ek seanslarla birlikte YouTube kanalları üzerinden devam ediyor.

Karikatür sanatının en bilinenlerindendir Turhan Selçuk. Sanatçıya ait Retrospektif sergisini (1940’ lardan başlayıp, 2000’ li yıllara kadar olan dönemi kapsayan) Yapı Kredi Kültür Sanat’ ın katkılarıyla www.my.matterport.com adresinden 3D sanal turla ziyaret edebilirsiniz.

Royal Albert Home’ un düzenlediği konser serisinde bu Çarşamba saat 21: 30’ da www.royalalberthall.com adresinden canlı olarak folk müzik sanatçısı Martha Wainwright konserini izleyebilirsiniz.

Dünyanın ilk sanal baskı resim bienali uluslararası baskı/ resim etkinlikleri düzenleyicisi Engravist katkılarıyla sanatseverlerle buluşacak. Bienale 54 ülkeden 600’ ü aşkın sanatçı katılıyor ve 14 Eylül’ e kadar www.engravist.art adresinden ziyarete açık.

Yapımcılığını Bilal Kalyoncu’ nun ve yönetmenliğini Can Sarcan’ ın üstlendiği “Corontina” isimli korona virüs filminin çekimleri tamamlanmış ve film bu sonbaharda vizyona girecekmiş.

Ferzan Özpetek’ in yeni romanı “Bir Nefes Gibi” Neval Barlas’ ın çevirisiyle artık Türkçe ve hem yeni çıkan hem de çok satanlar arasında raflarda. Kitap, İstanbul ve Roma arasında, geçmiş ile şimdi arasında iç içe geçmiş yaşamları gizemli bir yolculukla anlatıyor.

Barcelona’ da karantinanın sona ermesiyle birlikte Liceu Operası ilk konserini farkındalık yaratmak adına salondaki koltuklara yerleştirilen 2.300 bitkiye verdi. Konser, operanın internet sitesinden yayınlandı, konser öncesi yapılan tüm çalışmalar (“konser başlıyor” anonsları da dahil) her zamanki titizlikle yapıldı ve salondaki 2.300 bitki salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarına bağışlandı. Ayrıca Baş Yapımcı Eugino Ampudia “Doğa, onun elinden aldığımız ve bizim  boşalttığımız alanda ilerledi. Empatimizi artırabilir miyiz? Haydi sanat ve müzikle başlayalım ve doğayı harika bir konser salonuna davet edelim.” Diyerek oldukça anlamlı bir mesaj da vermiş.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz