GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
17 Haziran 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Bence, sahip olduğun güzellikleri mahvetmemek de sanattır” (Andy Warhol)

Duyduk duymadık demeyin!

Tate Modern web sayfaları üzerinden geniş bir yelpazede Andy Warhol sergisini çevrimiçi ziyarete açtı. Sergi 20 yıldır gösterilen ilk Warhol sergisi olma özelliğini taşıyor. Sanatçıya ait bildiğimiz pek çok ikonik eserlerin yanında “Bayanlar ve Baylar” isimli siyahi kraliçeler ve trans kadın portrelerinden oluşan serisine ait 25 eser de 30 yıldır ilk kez ziyaretçi ağırlıyor. 12 odaya yayılmış sergide sanatçının hayat hikâyesine, dünyaya bakış açısına, sanatını nasıl şekillendirdiğine de şahitlik ediyorsunuz. Ayrıca sanatçıyla ilgili video ve makaleleri inceleyebiliyorsunuz. Hatta ek bir ücret ödeyip küratörün sergi turuna çevrimiçi katılabiliyorsunuz. Bütün samimiyetimle söylüyorum son zamanlarda sanal ortamda gezdiğim en iddialı ve en başarılı sergi. Pop Art akımının en bilinen sanatçısının bu muhteşem sergisini bize özel bir duyurma yöntemiyle (yani duyduk duymadık demeyin şeklinde) duyurdum.

Yaşıyor olsaydı acaba kendi bakış açısıyla bu süreci (korona denilen illeti) nasıl yorumlardı diye düşünüyorum. Tabii kendisinin ressam olmasının yanında film yapımcısı da olduğunu düşünerek belki bir resim belki de bir film çıkardı onun marifetli ellerinden- beyninden… Eğer bir resim olsaydı virüse ait ikonik diyebileceğimiz, onun en bilinen ikonik eseriyle de (bana göre Marilyn Monroe eseri) yarışabilecek türden, bu sürece bakış açımızı kesinlikle değiştirebilecek güçte ve eseri tanımlayan mutlaka anlamı/ özlü bir sözle (“bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak” türünden) bütünleşen bir eser çıkardı ortaya. Kendi adıma da bir kez daha kendisine hayran kalırdım. Görmeyi de gerçekten çok isterdim.

Geçtiğimiz haftalarda bu salgın sürecini ‘acaba nasıl yorumlarlar’ diye bazı yazarlar ve yönetmenler üzerinden tahminler yürütmüş, hayaller kurmuştum. Bu hafta da en sevdiğim ressamlardan olan Andy Warhol üzerinden tahminler ve hayaller kaldığı yerden devam etti…

Beni tanıyanlar yine bu köşeden önümüzdeki haftalarda hangi ressam üzerinden tahmin ve hayallere devam edeceğimi bence gayet iyi bilir.

Tüyo; hani her fırsatta ‘delisiyim’ dediğim.    

Gelelim diğer duyurularımıza! 

1 Temmuz’ dan itibaren sinema salonları açılıyor ve kapanmayacağına pek sevindiğim Karaca Sineması’ nda 10 Temmuz’ dan itibaren Tarkovski’ nin “Solaris”, “Stalker” ve The Mirror” isimli üç başyapıtı filmi de gösterime girecek. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Sanat Pagos’ ta” etkinliği kapsamında 20 Haziran’ da animatör ve palyaço gösterileri ile İBB Pop Orkestrası konseri düzenlenecek.

İzmir Vakfı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı gibi önemli kurumların destekleri ile hayata geçen “İki Oda Bir Kısa” isimli Evde Kısa Film Yarışması’ nın sonuçları 19 Haziran’ da İzmir Sinema Ofisi’ nin sosyal medya adreslerinden canlı yayın ile açıklanacak.

Netflix’ in ilk Türkiye orijinal yapımı olan “Yarına Tek bilet” isimli film 19 Haziran’ da yayınlanacak. Film iki yabancının İzmir’ e giden bir trende yollarının kesişmesini işliyor.   

İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’ nin YouTube kanalında çevrimiçi fotoğraf sohbetleri düzenleniyor. 18 Haziran’ daki konuk Yuliya Vassilyeva olacak.

Figüratif resmin en bilinen sanatçılarından Müslüm Teke’ nin kişisel sergisi online olarak 14- 17 Haziran’ da Fil Art Shop’ ta.

Akbank Sanat’ ın YouTube kanalı üzerinden Kısa Film Kanalı oluşturuldu ve kanalda 12 kısa filmden oluşan seçkiyi Türkçe altyazı seçeneğiyle izleyebilirsiniz.

Fiziksel Tiyatro Araştırmaları’ nın 2016 yılında prömiyerini yaptığı ve son zamanların en başarılı oyunları arasında gösterilen “Şatonun Altında” oyununu www.tiyatrolar.tv adresinden izleyebilirsiniz.

Uluslararası Göç Filmleri Festivali 14 Haziran’ da başladı ve 21 Haziran’ a kadar devam edecek. Festival kapsamında gösterilecek filmleri www.festivalscope.com adresinden kayıt yaptırmak şartıyla ücretsiz izleyebilirsiniz.

Kültüre, tarihe, toprağa ve insana dair tüm güzellikleri hatırlatmak ve onları yaşatmaya devam etmek amacıyla oluşmuş Bağımız Var Platformu, “Konuşan Resimler- Anadolu’ nun Ozanları” isimli sergiyi YouTube kanalları üzerinden erişime açtı. Sergi, Aşık Veysel, Neşet Ertaş, Aşık Mahzuni, Yunus Emre, Dadaloğlu, Karacaoğlan gibi çok değerli ozanlarımızı konu alıyor ve onların resimleri üzerine yine ülkemizin pek çok tanınmış ismi seslendirmeleriyle eşlik ediyor.

İstanbul Film Festivali’ nin çevrimiçi film gösterimleri 26 Haziran’ a kadar devam edecek ve biletleri satışta. Festival kapsamında 15 filmlik bir seçki Türkiye’ de ilk kez gösterilecek. Ayrıca yoğun ilgi ve istek üzerine 7 film de ek gösterimle birlikte uzatıldı. Detaylar için www.filmonline.iksv.org adresine bakabilirsiniz.

Ek gösterime açılan filmler ise:

17 ve 22 Haziran “Mutlu Günler”

19 Haziran “Sütliman”- “Mükemmel Aday”

20 Haziran “Parlak Günlerim”- “Kestane Ormanından Hikâyeler”

21 Haziran “Beyaz Üstüne Beyaz”

23 Haziran “Baumbacher Sendromu”

Yönetmenliğini Ezel Akay’ ın yaptığı ve senaryosu Levent Kazak’ ın yazdığı “Neredesin Firuze” filmi ülkemizde 1 Temmuz itibariyle sinemaların açılmasıyla beraber 16 yıl sonra tekrar vizyona girecekmiş. Vizyon tarihi tam olarak net olmamakla birlikte Temmuz ayı içerisinde gösterime girebilirmiş.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ nın Alt Kat Etkinlikleri 19- 26 Haziran tarihleri arasında, YouTube ve sosyal medya adreslerinde yayında.

Bir Demet Tiyatro’ yu tv ekranlarından (Cumartesi ve Pazar Star Tv’ de) severek ve bol bol gülerek izliyorum. Bilginize!

Ülkemizdeki yeni mezun olan sanatçı adaylarını sanatseverlerle buluşturmak adına düzenlenen BASE için başvurular başladı ve 1 Temmuz’ a kadar devam edecek. Başvuru için www.base.ist adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu yıl 18. kez düzenlenen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 12 Haziran’ da başladı ve 22 Haziran’ a kadar devam edecek. Gösterimler online olarak www.filmmor.org adresinde. Filmleri ve etkinlikleri izlemek için kayıt yaptırmanız gerekiyor.

İstanbul Müzik Festivali tarafından hayata geçirilen Müzisyen Destek Fonu projesi kapsamında Haziran ayı boyunca her Salı saat 21: 00’ de instagram hesaplarından canlı olarak klasik müziğin ünlü isimlerini izleyebilirsiniz.

Paris’ in en meşhur modern/ güncel sanat fuarı Art Paris bu yıl Artsy işbirliğiyle dijital platform üzerinden ziyaretçilerini ağırlayacak. 20 Haziran’ a kadar www.artsy.net adresinden 150 galerinin katıldığı ve içlerinde ülkemizi temsil eden sanatçıların eserlerinin de yer aldığı 1000’ den fazla eserle ziyaretçilerini bekliyor.

Salt’ ın www.saltonline.org adreslerinden Haziran ayında olimpiyatlar, fuarlar ve bienalleri irdelemek üzerine kurulu “Opening in Moscow” ve “Kick in İran” belgesellerini izleyebilirsiniz.

20 yüzyıl ustalarından günümüz çağdaş sanatçılarına kadar çok geniş bir seçkide ve 281 galerinin yer aldığı edisyonu, uluslararası sanat dünyasının buluşma noktası olarak adlandırılan Art Basel’ in www.artbasel.com adresinden (online viewing room üzerinden) ziyaret edebilirsiniz.

Emin Mete Erdoğan’ ın, aslında içinde insanları görmeyi umduğumuz binalarda bitki ve hayvanları gördüğümüz ve insanların var olmadığı ancak temsilleri ile izlerini sürmek üzerine kurulu  “Bitkiler, Hayvanlar ve Binalar” isimli üçüncü kişisel sergisini isterseniz X- İst’ te isterseniz de www.kuula.co adresinden 360 derece turla ziyaret edebilirsiniz.

İstemeyerek de olsa yaşadığımız bu pandemi sürecinde üç İspanyol Sanat Yönetmeni ve 1 Alman Dijital Danışman eşliğinde The Covid Art Museum doğmuş. Müze dijital bir müze ve aynı ismiyle sosyal medya adreslerinden ziyaret edebiliyorsunuz. Ayrıca covid- 19 sürecinde yaratılmış ve bu dönemin sanat eserlerini sergileyen bir müze. Eserlerinizi kendilerine gönderirseniz sayfalarında yayınlıyorlar.

Kerki Solfej Türkiye’ de ilk kez Arabalı Konser serisi düzenliyor ve 26- 27 Haziran’ da saat 21: 15’ de Yenikapı Açıkhava Gösteri Merkezi’ nde Kenan Doğulu’ yu ağırlıyor. Covid 19 nedeniyle sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde düzenlenecek konseri aracınızı uygun bir yere park ederek izleyebilirsiniz. Bilet almak için Kerki Solfej’ in web sayfasından faydalanabilirsiniz. İzmir’ de de olmasını dileyerek ve isteyerek duyurdum!

Bağımsız türündeki film yönetmenlerinin ve öğrenci yapımı filmleri yer aldığı Kısalar isimli YouTube kanalında her Salı ve Cuma saat 19: 00’ da film gösterimleri var.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz