GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
10 Haziran 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Ya kolaydır, ya da imkânsız” (Salvador Dalî)

Hoş Geldin Yaz…

Sana yüzümde maske ve elimde dezenfektan ile 1 metre mesafeden sevgilerimi sunuyorum. Gösterdiğin istikamete (deniz- kum- güneş) hiç durmadan koşacağıma da söz veriyorum.

Bir duyuruyla hatta mümkünse bir yardım talebi ile başlamak istiyorum bu hafta.

Bence İzmir’ de ayrı bir yere sahip Karaca Sineması. Bağımsız Sinema’ nın en güzel örneklerini vizyona girdiği gibi hatta vizyondayken kaçırdıysak da bir telefon ile rica ettiğimizde isteğimizi hemen yerine getirebilecek kadar yakın, samimi, aileden biri… Çok kalabalık olmayan salonlarında gösterim saatine 5 dakika kala bile bilet bulabileceğiniz ve belki de izlemek istediğiniz filmi ev konforunda izleyebileceğiniz yegâne yerlerden. Sahibi Serdar Arslan ve ekipte çalışan diğer arkadaşlar müthiş insanlar/ arkadaşlar/ dostlar.

Gönül rahatlığıyla şehrimizin gururu diyebileceğim Karaca Sineması ayakta kalabilmek, kapatılmamak için bizden yardım bekliyor ve buna çok ihtiyacı var. Eğer mümkünse, eğer imkânınız var ise, eğer sizin de gönlünüz onun kapatılmasına razı gelmez ise 0507 695 32 09 numaralı telefonu arayabilir ve destek olabilirsiniz, el uzata bilirsiniz, omuz verebilirsiniz, kol- kanat gerebilirsiniz, gözünüz gibi bakıp, baş tacı edebilirsiniz.

Bu yazıyı hazırlarken öğreniyorum ki Temmuz ayı itibariyle sinema ve tiyatro salonları da açılıyormuş. O zaman #temmuzdakaracasinemasında

Hafta boyunca sanal alemde kültür/ sanat/ etkinlik adına gezip görebileceğiniz her şey aşağıda huzurlarınızda.

Yaşar Üniversitesi Senfoni Orkestrası’ nın tüm konser kayıtlarını Youtube kanalları üzerinden izleyebilirsiniz.

Geleneksel el sanatları teknikleri kullanılarak, Anadolu kadınının kültürel zenginliğini de yansıtarak İzmir Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Ege Bölgesi Kadın Başlıkları” isimli sergiyi http://izmirolgunlasma.meb.k12.tr adresinden ziyaret edebilirsiniz.

Amsterdam’ daki Rijksmuseum Rembrandt’ ın “The Night Watch” eserini http://hyper-resolution.org adresinden ziyarete açıyor. Eser 28 farklı fotoğraftan oluşuyor ve 44. 8 gigapiksel boyutunda. Her bir fotoğrafı yakınlaştırarak hiper çözünürlüklü haliyle inceleyebiliyorsunuz.

Yolunuz düşerse Toronto’ da 18 Haziran’ dan itibaren Van Gogh’ un eserlerinin oda büyüklüğünde dijital baskılı halini arabanızla müzik eşliğinde Eylül sonuna kadar gezebilirsiniz. Sergi alanına sadece 14 araç girebiliyor ve bilet satışları https://vangoghexhibit.ca sitesinde.

Art Basel Miami’ deki sanat fuarına duvara ‘bantlanmış muz’ eseri ile (esrin adı Comedian’ dı ve haftada bir muzun değiştirilmesi kaydıyla 120 bin dolara satılmıştı.) tanıdığımız Maurizio Cattelan, Jeff Koons ve İggy Pop gibi pek çok sanatçının sevdikleri bir kitaptan bir cümle ya da bir bölüm okumalarını isteyerek çektiği “Bedtime Stories” isimli ses dizisini Amerika’ daki The New Museum’ un internet sitesinden erişime açmış.

Fiona Apple. İtiraf ediyorum ben kendisini yeni tanıdım ve öğrendim ki 8 yıl aradan sonra “Fetch the Bolt Cutters” ismiyle yeni albümünü çıkarmış. Albüm, tüm dünyadaki albüm kriterlerini toplayıp tek bir puanlamayla sunan Metacritic isimli internet sitesinde 100 tam puan alabilen tek albüm olmuş. Sanatçı albümünü kendi müzisyenleriyle kendi evinde köpeğinin havlamaları, bahçesindeki kuş sesleri eşliğinde hazırlamış ve hem çok doğal hem de şarkıların sözleri ile oldukça iddialı. Dinlemeniz de gönülden tavsiye.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ nın YouTube kanalından “Romeo ve Juliet”, Maskeliler ile Tehlikeli İşler” “Hürrem Sultan” gibi çok beğenilerek izlenmiş oyunlarını ev konforunda izleyebilirsiniz.

İnstitut Français’ nin online edebiyat serisi etkinliği kapsamında 9 Haziran’ da Jean- Marie Laclavetine ile söyleşiyi Zoom üzerinden ücretsiz izleyebilirsiniz. Etkinliğe katılmak için İnstitut Français Türkiye’ nin web sitesinden kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bilginize.

Yalın’ ın yeni şarkısı “Halbuki” dijital platformda yayında.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek (14- 21 Haziran tarihlerinde) Uluslararası Göç Filmleri Festivali’ nin Jüri Başkanı ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan olacakmış.

A Corner İn The World’ ün sosyal medya adresleri ya da internet sitesinden her gün saat 12: 00’ de “Altyazıları Yüksek Sesle Oku” ismiyle video diyalog serisi yayınlanıyor. Seri 11 Haziran’ a kadar devam edecek ve izleyiciye düşen altyazıyla sunulan replikleri yüksek sesle okuyarak oyuncuya eşlik etmek.

Kargo grubunun vokalisti olarak tanıdığımız Koray Candemir “İhtimaller” isimli yeni şarkısını sevenlerine sunmuş.

Fotoğraf sanatçısı Muhsin Akgün’ ün instagram sayfasından 1995- 2019 yılları arasında festivallerde yarışan pek çok filmin oyuncularına ait portrelerden hazırladığı “Benim Sinemam” isimli sergisini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Modern’ in ‘Sanata Sarıl’ sloganıyla başlattığı etkinlikleri dijital ortamda 220 binden fazla kişi ziyaret etmiş ve 16 Haziran’ da da kapılarını açıyormuş.

İletişim Başkanlığı’ nın Youtube kanalından önümüzdeki bir ay boyunca her gün saat 21: 00’ de pek çok ünlü sanatçının katılımıyla İstanbul Yeditepe konserlerini izleyebilirsiniz.

İstanbul Bienali tarafından düzenlenen (bienale katılan sanatçılarla yapılan işbirliğiyle düzenleniyor) her hafta iki sanatçının filminin ücretsiz olarak dijital gösterimleri 12 Haziran’ a kadar devam edecek.

Tamamı baskılardan oluşan eserlerin sergilendiği en büyük sanat fuarlarından Fine Art Print Fair bu yıl dijitalde düzenleniyor ve internet sitelerinden 13 Haziran’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Shakespeare’ s Globe’ un YouTube kanalından 14 Haziran’ a kadar “The Merry Wives of Windsor” isimli tiyatro oyununu izleyebilirsiniz.

Zorlu PSM’ nin sosyal medya adreslerinden düzenlenen canlı konserlerde 11 Haziran’ da elektronik, pop ve hiphop müzik türlerini bir araya getiren Noga Erez konseri saat 22: 00’ de.

Pg Art Gallery, Hakan Sorar’ ın “Through the Skin” isimli, ağırlıklı olarak da siyah beyaz fotoğraflardan oluşan, beden, kimlik, politika, cinsiyet, toplum gibi konulardan oluşmuş fotoğraf sergisini (VR gözlüklerle) www.kuula.co adresinden gezebilirsiniz.

Nazimi Yaver Yenal’ ın hayatını, 50 yıllık kariyerini konu alan ve yıllar sonra ortaya çıkan arşivinden çıkan eserlerden oluşan “Bir Kâğıt Mimarının Hayali Dünyası” isimli sergi İstanbul Araştırma Enstitüsü’ nün katkılarıyla hazırlandı ve www.artsandculture.google.com adresinde.

Orhan Pamuk’ un Aralık 2012 ve Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul’ daki evinin balkonundan çektiği fotoğraflardan oluşan “Balkon” isimli sergi Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ ın katkılarıyla 3Dsanal turla www.my.matterport.com adresinde.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz