GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
3 Haziran 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Özlem, örneğin, işitmeyeceğini bildiğin birisine, yalnızca ona; ama kendi kendine “neredesin?” diye seslenmendir.” (Oruç Aruoba)

Geçtiğimiz hafta yazar, şair, felsefeci, akademisyen hatta ülkemizin Nietzsche’ si olarak adlandırılan Oruç Aruoba’ yı saygıyla uğurladık…

Bir diğer taraftan da “normalleşiyoruz!”

Sizi bilmem ancak ben bir dünya vatandaşı olarak (hatta kabul görürseniz bir köşe yazarı da olarak) bu ‘normalleşme’ kavramını pek kavrayamadım. Kafamda deli sorular ve deli şarkılar… Misal; Grup Vitamin’ in “konuşuyoruz ama ne’ ce konuşuyoruz” şarkısı ya da Seden Gürel’ in “Bum Bum Bum daldan hop dala uçtum. Sonunda bir dala kondum. Nedir bu daldaki durum.” şarkısı kendimce naçizane bir şekilde bu sürece/ kavramlara uyarlanmış halleriyle sürekli dilimde. 

Bana “seni en çok ne mutlu eder?” diye sorulsa hiç düşünmeden çoğunlukla heves derdim. Öğrenmeye, dinlemeye, okumaya, gitmeye, tatmaya, bakmaya, görmeye… dayalı büyük bir heyecanla desteklenmiş heves derdim. Ancak bir gün bu hiç düşünmeden verdiğim cevabı bu derece sorgulayacağım, şüpheye düşeceğim, rafa kaldıracağım, hatta çoğunlukla korkacağım hiç aklıma gelmezdi.

Neyse…    

Yurttan ve dünyadan duyurular, açılışlar, etkinlikler, geziler… Kısacası sanal alemde kültür/ sanat adına yapılabileceklerin sıralı listesi aşağıda huzurlarınızda. İyi seyirler, iyi eğlenceler dilerim.

İzmir’ de alınan önlemler doğrultusunda kütüphaneler ziyarete açıldı.

Öğreniyorum ki uzayda ilk kez film çekilecekmiş. Tom Cruise’ un başrolde olacağı film için Elon Musk ve NASA ile işbirliği yaptığı ve söz konusu filmin de “Görevimiz Tehlike” serisine ait bir film olabileceği de söylentiler arasında.

Pera Müzesi’ nin YouTube kanalından 2008 yılında ziyaretçiye açtığı ve 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında gösterilen Joan Mirô’ nun Maeght Koleksiyonu’ na ait baskı, resim ve heykellerden oluşan sergisini 31 Ağustos’ a kadar izleyebilirsiniz. Ayrıca Pera Müzesi de 16 Haziran’ dan itibaren ziyarete açılıyormuş.

Dünyaca ünlü Louvre Müzesi’ ni dijital oramda 10,5 milyon kişi ziyaret etmiş.

Harry Poter serisiyle tanıdığımız yazar Joanne Kathleen Jo Rowling 10 yıl önce yazmaya başladığı ve bugüne kadar da çoğunluğu el yazısıyla müsveddeler halinde olan “İckabog” isimli kitabını evde kalmak zorunda olan çocuklar da rahatlıkla okuyabilsin diye internetten yayınlayacağını duyurdu. Kitap Harry Poter serisinin devamı niteliğinde değil ve öykü türünde. Ayrıca yazar Rowling kitabı okuyan çocuklara “Kitabı benim için resmedin. Hayal gücünüzü serbest bırakın.” çağrısında da bulundu. Telif haklarından elde edilecek gelirin tamamının corona virüs salgınından etkilenen kişilere bağışlanacak kitap Kasım 2020 yılında basılacak.  

National Theatre’ ın YouTube kanalından James Graham tarafından yazılmış ve Jeremy Herrin’ in yönettiği 1970’ li yıllarda İngiliz Parlamentosu’ nda gerçekleşen olaylardan yola çıkarak muhalif iki partinin gelecek seçimlerdeki çekişmelerini konu edinen “This House” isimli oyunu 4 Haziran’ a kadar izleyebilirsiniz.

Zorlu PSM’ nin İnstagram ve Facebook hesaplarından 3 Haziran’ da saat 22: 00’ de son dönemlerde yıldızı parlayan Anna RF gurubunun konserini ve 4 Haziran’ da de Son Feci Bisiklet konserini izleyebilirsiniz.

Royal Albert Home’ un bu haftaki konuğu da İngiliz rock grubu The Charlatans’ tan tanıdığımız Tim Burgess. Konser 4 Haziran’ da saat 21: 30’ da ve Royal Albert Hall’ un internet sitesinde.

Arter’ in internet sitesi üzerinden her Cuma saat 18: 30’ da ve önceden yaptırmanız gereken rezervasyonla rehber eşliğinde belirli temalar etrafında farklı eser seçkileriyle çevrimiçi turlar yapabilirsiniz.

42 fotoğraf sanatçısının bir araya gelerek “Pandemi Günlerinde Fotoğraf” ismiyle hazırladıkları sergiyi online olarak İstanbul Modern’ in internet sitesinden gezebilirsiniz.

Dünyanın en büyük belgesel festivali Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’ ne ait 800’ e yakın film ve projeyi (içlerinde Türkiye yapımı iki belgeselde bulunuyor) festivalin internet sitesi üzerinden izleyebilirsiniz.

90’ lı yılların ortalarından 2000’ li yılların başına dek her yaştan her kesimi güldüren, eğlendiren ve düşündüren Bir Demet Tiyatro yakında eski bölümleriyle tekrar televizyon ekranlarına dönüyor.

Ferzan Özpetek’ in son filmi “Şans Tanrıçası/ Le Dea Fortuna”, İtalya’ da 1946 yılından bu yana verilen Nastro D’argento’ da En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İiyi Yönetmen de dahil toplam 8 dalda aday gösterilmiş. En güzel ödülleri kazanması dileğiyle…

Geçtiğimiz haftanın belki de en anlamlı etkinliği korona virüs salgını nedeniyle perdelerini kapatmak zorunda kalan tiyatroların çalışanları için 100 ünlü sanatçının bir araya gelerek “Dayanışmanın 100’ ü Şiir” platformunu kurması, şiir okuyarak internet sitesi üzerinden bağış toplaması ve elde edilen geliri de tiyatro emekçilerinin ihtiyaçları için kullanılması oldu.   

Tiyatro BeReZe, kardeş tiyatroları Bremer Shakespeare Company ile birlikte “Daily Shakespeare” projesini başlattı ve YouTube kanalları üzerinden 3’ er dakikalık videolarla “Pandemic Macbeth” ismiyle yayında. Detaylara sosyal medya adresleri üzerinden bakabilirsiniz.

Ayrıca yine dijital üzerinden Bam İstanbul’ un “Evde” isimli oyununu ve BGST Tiyatro’ nun “Her Güne Bir Vaka” isimli oyununu (oyun haftanın 7 gününün ismini taşıyan, farklı mesleklerden 7 kadının kendi öykülerinden oluşuyor)   instagram adreslerinden izleyebilirsiniz.

Pek çok ünlü DJ ilk kez güçlerini birleştirdi ve gelirlerini de paylaşmak üzerine kurdukları Life from İstanbul’ u kurdu. Life from İstanbul’ un YouTube kanalı var ve yayına başladıkları günden bugüne 69 DJ günde ortalama 3 saat yayın yaparak izleyiciyi oldukça eğlendiriyor. Misal; kendi adıma daha önce hiç canlı izlemediğim Kaan Öktem’ in performansına bayıldım.

İstanbul Bienali Haziran ayı boyunca her Cuma 2 bienal sanatçısının seçtiği filmi YouTube kanalları üzerinden erişime açıyor.

MüzeKart’ ın süresi de uzatıldı. Bilginize.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.