GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
20 Mayıs 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Hayat dediğin budur işte! Gerçek hayat, olduğu gibi hayat! Bir yanda büyük büyük iddialar, öbür yanda küçücük gerçekler” (Honoré de Balzac)

Sizi bilmem ancak kendi adıma kültür/ sanat/ etkinlik adına değişik deneyimler yaşadığım, anılar biriktirdiğim bir dönemin içerisindeyim. Tüm etkinliklerim dört köşe bir ekran içerisinde, çevrimiçi ortamlarda, sanki elimi uzatsam dokunacakmışım gibi, sanki o an da o müze sadece benim için ziyarete açılmış gibi, filmin tek izleyicisi benmişim gibi, sokaklardaki gece lambaları sokağı aydınlatıp bizi nasıl rahatlatıyorsa dört köşe ekran içine sığan görüntülerin de içimizi aydınlatması gibi, melankolik duyguların bedeni ve ruhu ele geçirmiş olması gibi, ABD’ li mühendis Edward Murphy’ nin meşhur kanunlarındaki “çok etkileyici bir şey yaptığınızda mutlaka yalnız olursunuz” dediği gibi, hani o bir daha dönmemek/ yaşanmamak üzere geçip giden zamanın sende bıraktığı tarifi zor, tuhaf duygunun, dört köşe bir ekran karşısındayken en azından bir süreliğine ve eğer sen de istersen tekrar tekrar o an’ a dönebileceğini bilerek yine bir süreliğine senden gitmesi gibi… Ama ben… Sanal ortamlardan bir kitap almak yerine kütüphaneye ya da kitabevine gidip oradaki kitaplar arasında yok olmak istiyorum, canlı izlediğim bir tiyatronun/ operanın/ balenin büyülenmiş bir izleyicisi olarak kocaman bir kalabalıkla ayağa kalkıp yine kocaman bir alkış tufanının katılımcısı olmak istiyorum, yeni bir kalemle yeni bir deftere yazı yazmanın verdiği yüksek dozdaki mutluluk gibi yine yeni bir kalemle yeni bir ajandayı baştan sona etkinliklerle doldurmak istiyorum, kalabalık bir sinema salonunda acıklı bir filmi izlerken diğer izleyicilerden gözyaşlarımı saklayarak ağlamak ve en sevdiğim sanatçının konserini izlerken sesim kısılıncaya dek bağırarak şarkılar söylemek istiyorum, gece yatmadan önce yine bu köşeden en son ne yaptığımın/ ne izlediğimin özetini büyük bir heyecanla buradan paylaşmak istiyorum… Çünkü ben, beni manevi olarak ayakta tutan en önemli etkenlerim arasında bunlar olduğunu düşünüyor ve yokluğunu hissettiğim birçok şeyin varlığına ciddi ciddi ihtiyacım olduğunu biliyorum. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Ramazan Bayramınızı kutlar, büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin de gözlerinden öperim.

Öğreniyor ve paylaşıyorum ki;

Usta oyuncu, yönetmen, çevirmen, yazar ve eğitmen Haldun Dormen evde olduğumuz bu günlerde “Geç mi acaba?” isimli oyununu yazmış ve oyun önümüzdeki sonbaharda Eskişehir ve Sahne Tozu Tiyatrosu’ n da sahnelenecekmiş.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’ un yaptığı açıklamaya göre Temmuz ayı itibariyle elbette ki sosyal mesafe kuralına uygun olarak yaz konserleri yapılabilecekmiş ve yine 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla yayımladığı mesaja göre de virüs salgını süresince kapalı olan müzeler www.sanalmuze.gov.tr sayfası üzerinden 6 milyon kez ziyaret edilmiş.

Dünyanın en geniş katılımlı tematik film festivali olma yolunda ilerleyen Uluslararası Göç Filmleri Festivali alınan sağlık tedbirleri kapsamında 14- 21 Haziran tarihlerinde online olarak düzenlenecekmiş. 50’ nin üzerinde filmi, göç konusunda duyarlılık göstererek müzikler yapmış sanatçıların konserlerini ve dünyanın tarihi yerlerini ele alan yeni nesil sergileri www.migrationff.com adresinden takip edebilirsiniz.

Korona virüs salgını sebebiyle iptal edilen fuarlar Haziran ayı itibariyle sanal olarak tekrar düzenlenecekmiş. (1- 3 Haziran Shoedexpo ve 22- 26 Haziran Agrivirtual- Sanal Tarım Makineleri Fuarı gibi)

Bu yıl yine malûm salgın sebebiyle düzenlenemeyen Eurovision Şarkı Yarışması, kendi tarihinde en sevilen şarkılar arasında bir yarışma düzenlemiş ve yapılan oylamalar sonucunda ABBA’ nın Waterloo isimli şarkıları ikinci kez birinci olmuş. (1974 yılındaki yarışmada da birinci olmuştu)

2007 yılından bu yana Duygu Asena’nın anısına verilen “Duygu Asena Roman Ödülü” bu yıl Doğan Hızlan başkanlığında online toplandı ve Irmak Zileli’nin iki kadın karakterin farklı kimlikleri üzerinden akıcı bir dille hikâyelerinin anlatıldığı  “Son Bakış” isimli eseri ödülü kazandı.

Topkapı Sarayı’nın deposunda muhafaza edilen 2.270 eserden ilk etapta 200’ ü 6 kişilik bir ekiple restore ediliyormuş ve Milli Saraylar’ a bağlı Resim Müzesi’nin modern müzecilik donatılarına sahip yeni bölümlerinde 2020 yılı içerisinde ziyarete açılacakmış.

Çağan Irmak, otizimli bir kız ve babasının içsel yolculuklarını anlatması üzerine kurulu, Farah Zeynep Abdullah ve Uğur Yücel’ in başrollerini paylaşacağı yeni filminin çekimlerine bu yaz başlamayı düşünüyormuş.

Bir de TRT ekranlarında yayınlanacak ve Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatının anlatılacağı yeni bir dizinin çekimlerine başlanılması ve Barbaros Hayrettin Paşa’yı Çağatay Ulusoy’ un oynaması haberi var ki!

Yapımcı, Yazar, Yönetmen ve Black Mirror dizisinin yaratıcısı Charlie Brooker,   dünyanın zaten sıra dışı bir süreçten geçtiğini belirterek, daha fazla kimseyi bunaltmaya gerek olmadığını söyleyerek, beyin implantlarıyla insanların her yaptığının takip edilerek anılarının kontrol edilebildiği bir senaryoyla oluşturduğu Black Mirror dizisinin 6. sezonunu yazmayı düşünmediğini açıklamış.

Fransız girişimci Stephane Distinguin, Fransa’ nın salgın sebebiyle özellikle de kültür/ sanat alanında yaşadığı ekonomik zorluklardan dolayı Leonardo da Vinci’nin en bilinen tablosu Mona Lisa’ yı 50 milyar Euro’ ya Amazon şirketinin CEO’su Jeff Bezos’a satma önerisinde bulunmuş. Eğer Jeff Bezos almaz ise herhangi bir Arap Prensi’ni de potansiyel alıcı olarak önermiş. (daha önceki yıllarda Leonardo da Vinci’nin Salvator Mundi eserini 450 milyon dolara Suudi Prens Muhammed Bin Selman tarafından alınmış olmasına istinaden her halde)

 

Londra Moda Haftası 12 Haziran’ da, Paris Moda Haftası 9- 12 Temmuz’ da, Milano Moda Haftası da 14- 17 Temmuz’ da dijitalde. Hatta Paris Moda Haftası’nda her bir markanın koleksiyonlarını birer film formatında izleyebilecekmişiz. Saint Laurent markası Paris Moda Haftası dahil hiçbir moda takviminde yer almayacağını açıklamış.

Ne diyorum ben?

Hoooopppp özümüze dönüyorum!

TRT2 ekranlarında hafta içi her akşam 21: 00’ de ödüllü filmleri izlemeye umarım devam ediyorsunuzdur ve yine umarım “Kral Lear”, “Kraliçe Lear” ve “Arakçılar” filmlerini kaçırmamışsınızdır.

Beykoz Kundura’ nın internet adresleri üzerinden izleyiciyi farklı coğrafyalara götüren ve “İçeriden Bir Gezinti” isimli  10 kısa filmden oluşan seçkiyi izleyebilirsiniz.

Zorlu PSM’nin canlı instagram konserlerinde 21 Mayıs’ ta saat 21: 00 ‘ de Gökhan Türkmen var.

Akbank Sanat tarafından düzenlenen Akbank Caz Festivali- Evin Caz Hali etkinliği kapsamında caz piyanisti Uraz Kıvaner konseri 22 Mayıs’ ta, saat 20: 00’ de ve Akbank Sanat’ın instagram adresinde canlı olarak yayınlanacak.

Lütfi Özkök’ ün “Lütfi Özkök: Portreler” isimli fotoğraf sergisi, sanatçının hayatına dair belgesel, ses kayıtları ve görseller İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin web sayfası üzerinden sanal ziyarete açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ nda 2009- 2009 sezonunda sahnelenen “İstanbul Efendisi” oyununu 24 Mayıs Pazar saat 15: 00’ de İBB’ nin YouTube kanalı üzerinden izleyebilirsiniz. Oyun 1914 yılında Musahipzade Celal tarafından yazılmış, Türk Tiyatro Klasikleri arasında yer alıyor ve Lale Devri’ nin ardından Osmanlı’ da gündelik yaşam ve sosyal hayatı anlatılıyor.  

İlki 1985 yılında düzenlemiş London Original Print Fair bu yıl dijitalden ziyaret edilecek. 31 Mayıs’ a kadar 51 uluslar arası galerinin ve yayıncının yer alacağı fuarda ayrıca Rembrandt, Picasso ve Henri Matisse gibi sanatçıların eserlerine ait orijinal baskılarını da görebilirsiniz.

39. İstanbul Film Festivali’ nde gösterilen filmlerden “Berlin Alexanderplatz” filmi 23 Mayıs’ a kadar, “Kız Kardeşim” 28 Mayıs’ a kadar ve “Martin Eden” filmi de 2 Haziran’ a kadar yoğun istek üzerine ek seansla uzatıldı. Detaylara www.filmonline.iksv.org adresinden bakabilirsiniz.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz