GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
6 Mayıs 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Hayattaki önemli şeyler sözcüklerle değil, müzikle ifade edilir.” (Ludwig Wittgenstein)

Uzun zamandır yaptığım gibi yine dijital alemde yapılabileceklerle karşınızdayım.

Ancak…

Düşünüyorum da…

Şu yaşadığımız 3 m’ li günler (maskeli- mesafeli- memnuniyetsiz. Hatta bu m’ ler çoğaltılabilinir… mutsuz- metanetli- monoton- mücadeleli gibi) usta bir yazar elinden senaryolaşsa, usta bir yönetmen tarafından çekilse ve usta olması hiç gerekmeyen oyuncuların (bana göre hayatta kalma mücadelesini vermek ve hayatta kalabilmek yeterince ustalıktır zaten) performansları ile beyaz perdeye bir güzel taşınsa. Misal; Paulo Coelho’ nun (kendisi William Shakespeare’ den sonra kitapları en çok çevrilen ikinci yazar) elinden bir ‘simyacı’ gibi (yani içimizde barındırdığımız olumsuz duyguları olumlulaştırmak/ değerlileştirmek anlamında) olan bitene ‘bir de bu açıdan bak’ dermişçesine farklı bir bakış açısı kazanabileceğimiz bir senaryo oluşsa. Hatta Paulo Coelho bu senaryoyu hazırlarken Irvin Yalom (hastasıyım) ile iletişime geçse ve kendisinin hastaları ile görüşmeleri belirli gizlilik esaslarına bağlı olarak onun dilinden duygu durumları olarak yorumlansa. Ortaya çıkan bu senaryo fantastik türünde Peter Jackson tarafından (“Yüzükleri Efendisi” filmi yönetmeni), dram türünde Semih Kaplanoğlu tarafından (“Buğday” filmini izleyince aklıma zaten başka bir yönetmen gelmiyor), bilim- kurgu türünde Ridley Scott tarafından (“Marslı” filminin yönetmeni), animasyon türünde Peter Ramsey (2019 En İyi Animasyon Filmi Ödülü sahibi “Örümcek Adam: Örümcek Evreninde” filminin yönetmenlerinden) ve komedi türünde de olayların Muğla sınırları içerisinde nasıl yaşandığını kahkahalarla gülerek izlemek için Yüksel Aksu (“Dondurmam Gaymak” onun filmlerinden sadece bir tanesi) tarafından çekilse/ gösterilse…

Müthiş olurdu. Her akşam TRT 2’ de saat 21: 00 de film izliyorum ve bu tavsiyeler hep bu izlediklerimin başının altından çıkıyor. (ellerini iki yana açmış ve ’n’apıyım’ diyen emoji)

Bu arada!

En büyük elektronik müzik festivalleri arasında yer alan Big Burn İstanbul Festivali 9 Mayıs’ ta dijital yayından yapılacak. Detaylara sosyal medya adreslerinden bakabilirsiniz.

The Rolling Stones yeni albümleri için kaydettikleri “Living İn A Ghost Town” teklisini 23 Nisan’ da yayımlamışlar. Mick Jagger önceden yazdığı sözlerde de minik değişiklikler yapmış.

Candan Erçetin YouTube kanalında düzenli olarak, bazen uzun bazen tek şarkılık, ev kıyafetleriyle ve kendi müzisyenleriyle, hatta bazen sürpriz sanatçı katılımlarıyla konserler veriyormuş. İlgilenenler için duyurdum.

UNESCO tarafından Nazım Hikmet Yılı ilan edilen 2002 yılında 13. Uluslararası  İstanbul Tiyatro Festivali’ nde de açılış gösterisi olarak sahnelenen ve Genco Erkal tarafından tasarlanıp yönetilen “Nazım’ a Armağan” oyunu İKSV’ nin YouTube kanalında gösterimde. Oyunu izlerken Ayla Algan, Jülide Kural, Yıldız Kenter, Zuhal Olcay, Zeliha Berksoy ve Tilbe Saran’ ı da izleme şansına sahip oluyorsunuz.

Oyuncu Yılmaz Erdoğan korona virüs günlerini anlatan bir dizi senaryosu yazmış ve çekimleri için de hazırlıklara başlamış. Dizinin ismi “Babam ile Sosyal Mesafe”

Doğa Gözlemcisi Çağdaş Özsarı’ nın çektiği görüntülere göre Antalya Kemer’ de bir Akdeniz Foku, yunus balıkları gibi mutluluktan uçarcasına suyun üstüne sıçrayıp sıçrayıp dalıyormuş. Bilgimize dünyalı!

Uzmanlara göre dijital sanat vazgeçilmezimiz olacakmış.

Moda dünyası da “ya sonra?” diyormuş.

Ne diyorum ben. Hoopp özümüze dönüyorum.

Arkas Sanat Merkezi bugüne kadar ev sahipliğini yaptığı 19 sergiyi web sayfaları üzerinden sanal ziyarete açtı.

Akbank Caz Festivali konserleri instagram sayfalarından yaptıkları canlı konserlerle hız kesmeden devam ediyor. 8 Mayıs’ ta Bülent Ortaçgil, Mor ve Ötesi, Erkan Oğur gibi pek çok sanatçıya prodüktörlük yapan Serdar Ateşer konseri saat 20: 00’ de.

Sakıp Sabancı Müzesi web sayfaları üzerinden Kasım 2005- Mart 2006 yıllarında düzenlediği Pablo Picasso İstanbul’ da sergisini online erişime açtı. Sergide 135 eser bulunuyor ve serginin sanal gezintisinde eserlerin hikâyeleri ile sanatsal analizlerinin Ferit Edgü tarafından kaleme alınmış rehberini Müşfik Kenter’ in sesinden dinleyebiliyorsunuz.

National Theatre’ ın YouTube sayfası üzerinden yönetmenliğini Danny Boyle’ ın yaptığı, 2011 yılında sahnelenmiş “Frankenstein” oyununu 8 Mayıs’ a kadar izleyebilirsiniz.

Cirque Du Soleil’ in Las Vegas’ taki muhteşem gösterisinin linki https://arteconcert-a.akamaihd.net

Ruh, beden ve zihin sağlığının bir bütün olduğunu önemle hatırlatıp, hiç unutmamanızı tavsiye ediyor ve ekliyorum. Severek takip ettiğim bir dergide denk geldiğim Dice Kayek markasının kurucuları Ayşe ve Ece Ege kardeşlerin de tavsiye ettiği gibi ben de sizlere ‘en iyi kitap’ tavsiyesi olarak her zaman ve her daim Küçük Prens’ i tüm kalbimle tavsiye ederim.

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz