GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
26 Şubat 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Öyle bir adam ki gümüş bastonunu uzatıp gözüne saplar. Sonra seni kurutur, resimlerindeki erimiş saat gibi balkonun köşesinden bir havlu gibi sarkıtır.” (Ara Güler’ in Salvador Dali için söylediği bir söz)

Yoğun bir haftayı geride bıraktık.

Neler oldu geçtiğimiz hafta?

Büyük Efes Sanat Günleri yoğun bir katılımla bu yıl altıncı kez açıldı ve gerek sergilenen eserler gerekse etkinlik kapsamında yapılan söyleşiler… her şey gerçekten çok güzeldi. Birçok galeriyi, sanatçıyı ve eserleri bir arada görmek enfesti. Arkas Sanat Merkezi’ de “Ara Güler- Merhaba İzmir!” sergisiyle iyi ki varsın Arkas Sanat Merkezi dedirtti. Umarım Büyük Efes Sanat Günleri’ ni ziyaret etmişsinizdir ve yine umarım Ara Güler sergisini de en kısa zamanda ziyaret edersiniz.

Bu hafta daha yoğun geçecek gibi çünkü bu yıl yirmi yedincisi düzenlenen İzmir Avrupa Caz Festivali 3 Mart’ ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı “Deniz Yıldızları“ Caz Orkestrası ve Hüsnü Şenlendirici Konseri ile başlıyor ve 19 Mart’ a kadar devam edecek. Etkinlik kapsamındaki konserlerin, söyleşi ve atölyelerin bilgilerine www.iksev.org adresinden bakabilirsiniz. Festival kapsamında sahne alacak gruplar hakkında size çok kısa bilgiler vermek isterim. Misal; İtalyan sanatını ve doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla kurulmuş Grand Tour Trio ‘oda müziği’ odaklı konserini 6 Mart’ ta, 27. İzmir Avrupa Caz Festivali için ilk kez bir araya gelen caz aşıkları Caloé (vokal), Julia (piyano), Josef (kontrbas) ve Philip (davul) isimli Fransız sanatçılar da değişik bir repertuarla 11 Mart’ ta, Viyana merkezli post- caz grubu Sketchbook Quartet grubu da rock karışımı ve alışılmadık bir enstrümantasyonla 12 Mart’ ta, İzmir Goethe Enstitüsü işbirliğiyle festivale gelen, uluslararası pek çok festivalde konserler vermiş, ilginç melodi ve armonilerle dinleyiciyi farklı şekillerde etkileyen Eva Klesse Quartet da 14 Mart’ ta, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu’ nun katkılarıyla festivale gelen sıra dışı caz piyanisti ve en etkin Polonyalı caz müzisyenlerinden Artur Dutkiewicz 16 Mart’ ta, davul ve perküsyonda efsanevi bir isim olan Okay Temiz’ in Fas- Cezayir- Fransa ve İsviçre’ den gelen yetenekli müzisyenlerle kurduğu Crosswind Project, İsviçre İzmir Fahri konsolosluğu işbirliğiyle festivalde sahne alacak ve her müzisyenin kendine has kültürünü yansıtan şarkılarını grup formatında sunacağı konser 18 Mart’ ta, İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi işbirliğiyle gelen ve sıra dışı sesiyle Avrupa caz sahnelerini sallayan Luiza Zan’ ın basgitarda Michael Acker ve piyanoda Albert Tajti ile birlikte vereceği konser de 19 Mart’ ta.

Veeee sizi bilmem ama benim heyecanla beklediğim Kukla Festivali…

Festival bu yıl 14. kez düzenleniyor ve 5- 22 Mart tarihleri arasında olacak. 23 ülkeden 50 kukla topluluğu 52 gösteriyi İzmir’ de 37 gösteri mekânında 223 kez sahneleyecek. Dünyanın en bilinen ve en büyük festivalleri arasında yerini almış ve göğsümüzü gere gere, rahatlıkla şehrimizin gururu diyebileceğimiz İzmir Kukla Festivali’ nde gösterilerin dışında sergiler (sergi bölümünde detaylı bilgi paylaştım), atölyeler ve paneller de düzenlenecek. Bu festivali kaçırmamanız gönülden tavsiye. Festival detaylarına www.izmirkuklagunleri.com adresinden bakabilirsiniz. Ayrıca önümüzdeki hafta festival programı hakkında detaylı bilgiyi yine bu köşeden paylaşacağım. Bilginize. Yaşasın kuklalar.

Sıradaki duyurum şehrimizin başka bir gururu Net Talks ile ilgili. Gururu diyorum çünkü kendileri çoğu zaman zoru başarıyor, gelmez denilen pek çok ismi İzmir’ e getiriyor ve yaptığı her projeyi ihtiyaç sahipleriyle de buluşturuyor. Bu kez Beyazıt Öztürk konuk olacak. Bugüne kadar hep kendi konuklarıyla yaptığı programları ile bilinen Beyazıt Öztürk bu kez Net Talks’ un ve İzmirlilerin konuğu olacak, soruları yanıtlayacak… Etkinlik 30 Mart’ ta Swissôtel’ de ve biletleri Biletix’ ten satın alabilirsiniz. Satıştan elde edilecek gelirin de Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’ na bağışlanacağı da önemle duyurulur.  

 

Bu arada!

Geçtiğimiz hafta Egedesonsöz ailesi olarak Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’ un konuğu olduk. Belediyenin yapmış olduğu, hali hazırda yaptığı ve yapmayı planladığı projeleri dinledik- izledik. Kendi adıma özellikle belirtmek isterim ki bir belediye başkanından kusursuz diyebileceğim bir sunum izledik. Bizim pek bir şey sormamıza gerek kalmadan her şeyi sevgili başkan içtenlik, samimiyet ve son derece ikna edici bir tonla bizlere aktardı, ben de hayran kaldım. Özellikle de (bu içeriğe sadık kalma adına tabii ki) genç nüfusun tavan yaptığı bir ilçede gençleri çok yönlü düşünmek ve yine çok yönlü kazanmak adına yapılmış ve yapılacak olan projeler samimi söylüyorum çok başarılı. Başkanımıza kültür- sanat anlamında plan ve projeleri sorduğumda öğrendim ki ilçe 5 müzeye sahip (Homeros- Yeşilova Höyüğü- Atatürk Anı Evi- Etnografya ve Ege Üniversitesi’ ndeki Kâğıt Müzesi) ve Arkas Deniz Tarihi Müzesi’ ni de devralmayı planlıyorlar. İlerleyen zamanlarda ilçedeki bazı noktalardan ücretsiz ulaşım imkânları ile müzelerin ziyaretçi sayısını da arttırmayı planlıyorlar. Bunlara ek olarak İzmir’ deki bazı özel tiyatrolarla ve belediyenin de desteğiyle yine ilçede düzenlenebilecek bir takım tiyatro gösterileri ya da festivaller için proje sunmayı teklif ettim ve bunun için yapılabilecek her türlü çalışmada gönüllülük esasıyla çalışmaya da aday olduğumu paylaştım. Elbette ki amacım kafama göre bir proje geliştirmek ve kafama göre bir iş yapmak değil. Bu sadece bir fikirdi ve bunu bilmenizi isterim. Buradan da Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’ a bizi misafir ettiği, vakit ayırdığı ve tüm sorularımızı samimiyetle yanıtladığı için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Egedesonsöz ailesinin bir parçası olmanın da büyür bir mutluluk olduğunu söylemiş miydim? Teşekkür ederim Egedesonsöz…

 

İzmir- İN de bu hafta!

 

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

26 Şubat Jülide Özçelik

29 Şubat Ata Demirer Gazino

3 Mart Deniz Kuvvetleri Komutanlığı “Deniz Yıldızları“ Caz Orkestrası ve Hüsnü Şenlendirici Konseri

4 Mart Yaşar Üniversitesi Senfoni Orkestrası Konseri

 

Atatürk Kültür Merkezi

26 Şubat Fatih Erkoç Akustik

 

 

İzmir Sanat

27 Şubat Begül Erhan ile Gitar Resitali

 

Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası

27 Şubat Alfa Quartet Konseri (Keman- Deniz Akıncı ve Başak Büyükdeğirmenci, Viyola Özlem Sevil, Viyolonsel Julya Krepak)  

 

Hikmet Şimşek Kültür Merkezi

28 Şubat Metin ve Kemal Kahraman Kardeşler

 

Bostanlı Suat Taşer

29 Şubat Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars

2 Mart Melihat Gürses ve Tanini Trio (Piyano- Burçin Büke, Kanun- Tahir Aydoğdu ve Ney- Bilgin Canaz

 

Ooze Venue

26 Şubat Asrın Af feat Başak (90’ lardan günümüze Türkçe Rock)

28 Şubat Manga ve Fatma Turgut

29 Şubat Hakan Altun

4 Mart Murda

 

Sold Out

28 Şubat New Model Army- 40th Anniversary

29 Şubat Ceylan Ertem

4 Mart Okan Bayülgen ile Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası

 

Hangout Performance Hall

28 Şubat Yaşlı Amca

28 Şubat Gazapizm

 

Bios

28 Şubat Hedonutopia

 

Khaan Moto

29 Şubat Aylin Aslım

 

3. Karşıyaka Türkü Festivali- Bostanlı Suat Taşer

5 Mart Edip Akbayram

 

Sergiler

İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamındaki 18. Caz Afişi Yarışması Sergisi 3- 19 Mart tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde ziyarete açık olacak.

İzmir Uluslar arası Kukla Günleri etkinli kapsamında Suat Veral’ ın “Karagöz’ ün Dünyası” isimli sergisini (eserler deri malzemelerden oluşuyor), Ming Ri İnstitute tarafından hazırlanan “Çin Geleneksel Gölge Oyunu Figürleri- Qing Hanedanlığı’ ndan Esintiler” isimli sergiyi (sergi 54 parça gölge figürlerden oluşuyor), Kaohsiung Müzesi’ nin “Gölge Oyunundan Seçkiler- Gölgelerden Yansıyanlar/ Kuklalarla Buluşma” isimli sergiyi Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’ nde, Selvinaz Aydoğan Çetiner’ in “”Fotoğrafçı Gözüyle Kuklalar- Kuklaların İzinden” isimli sergiyi ve Kukla ve maskelerden oluşan “Hayat Bulanlar“ isimli sergiyi de İzmir Sanat Fuaye’ de 5 -22 Mart tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Sanat’ ta “Doğa ve İnsan” isimli Yağlı Boya Karma Resim Sergisi’ ni ziyaret etmek için bugün son gün.

Yusuf Tuvi’ nin “Vizörden Bir Yaşam Serüveni” isimli Fotoğraf Sergisi’ ni İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’ nda ziyaret edebilirsiniz. Sergide ayrıca Yusuf Tuvi ile birlikte 6 fotoğrafçının 1980’ li yılarda kurdukları FOG rubuna ait fotoğrafları da görebilirsiniz.    

 

Vizyona Girecekler

Acı Kiraz (Dram)

Sonsuzluk Üzerine (Dram)

Kelly Çetesi’ nin Gerçek Hikâyesi (Dram- Biyografi)

Jexi (Komedi)

Geçerken Uğradım (Komedi)

Görünmez Adam (Korku)

Semur 2: Cinlerin Büyüsü (Korku) 

Kaptan Pengu ve Arkadaşları: Mandalina’ nın Günlüğü (Animasyon)

L. O. L. Sürpriz! Beyaz Perdede (Aile- Animasyon) 

27 Şubat’ ta vizyonda.

 

Ünlü yönetmen Federico Fellini’ nin başyapıt kategorisindeki “8  ½ “ filminin restore edilmiş özel kopyasıyla 4 Mart’ ta 20: 30 seansında Karaca Sineması’ ında gösterimi olacak.                           

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında Japon Filmleri Festivali düzenlenecek ve festivalin açılış filmiyse geçtiğimiz yılın Cannes’ da Altın Palmiye ödülünü kazanan ve Oscar adayları arasında gösterilen “Arakçılar” filminin yönetmeni Hirokazu Kore- eda’ nın “Saklı Gerçekler” filmi 28 Şubat’ ta 20: 00 seansında İzmir Sanat’ ta gösterimde.                   

27. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında “The Cotton Club” isimli filmin gösterimi 13 Mart’ ta İzmir Fransız Kültür Merkezi’ nde ve saat 19: 00 da.

Yeni Çıkanlar

Oyuncu ve yönetmen Yılmaz Erdoğan’ ın “Bin Aşık Yılı Uzakta” isimli şiir kitabı hem yeni çıkanlarda hem de bu haftaki tavsiyemiz. 

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

26- 27- 28- 29 Şubat “Annemin Son Çılgınlıkları” (Konak Sahne)

26- 27- 28- 29 Şubat “Kaşıkçılar” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

26- 27- 28- 29 Şubat “Türkiye Kayası” (Karşıyaka Sahne)

1 Mart “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Karşıyaka Sahne)

3 Mart “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

3- 4 Mart “Kim Bay Schmitt?” (Karşıyaka Sahne)

3- 4 Mart “Kafesten Bir Kuş Uçtu” (Konak Sahne)

4 Mart “Kanlı Düğün” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

 

Bostanlı Suat Taşer

26 Şubat “Tolga Çevik- Tolgshow”

28 Şubat “Harem Kabare”

3 Mart “Karanlıkta Komedi”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

26 Şubat “Thom Pain”

 

İzmir Sanat

26 Şubat “Elveda Saray Bosna”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

26 Şubat- 4 Mart “Canım Benim”

29 Şubat “Karlar Ülkesi” Müzikal

28- 29 Şubat- 1 Mart “Bir Şehnaz Oyun”

 

Han Tiyatrosu

26- 27 Şubat “Yalancı Aranıyor” (Oyun Ünal Gürel Sahnesi’ nde sahnelenecek ve oyuncular Han Tiyatrosu’ nun Yetişkin Atölyesi öğrencilerinden oluşuyor. 

 

Atatürk Kültür Merkezi

27 Şubat “12 Numaralı Adam”

29 Şubat “Harem Kabare”

4 Mart “Hanım & Efendi”

 

İzmir Performance Hall

27 Şubat “Oyun Hamuru” Doğaçlama Tiyatro

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

27 Şubat “Tarla Kuşuydu Juliet”

 

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (Uğur Mumcu Kültür Merkezi)

28- 29 Şubat “Radyo- Yu Hümayun”

 

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi

28 Şubat “Tarla Kuşuydu Juliet”

 

Tiyatro Salt

28- 29 Şubat “Üç Deniz”

 

Tiyatro Pınarı- Ünal Gürel Sahnesi

28 Şubat “Adviye”

29 Şubat “Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum”

 

Sahne Terminal

29 Şubat “FÜ”

 

Hikmet Şimşek Sanat Merkezi

3 Mart “Hanım & Efendi”

 

İzmir Devlet Opera Balesi

26- 27 Şubat “Nevi İstanbul Edition” Konser

29 Şubat- 3 Mart “Carmen” Bale

 

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz