GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
8 Ocak 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Güzellik bireysel olduğundan mutluluk ihtimallerini çoğaltır. Her insan, bize açılan, henüz tanımadığımız bir ideal gibidir.” (Marcel Proust)

Biliyor musunuz?

Geçtiğimiz Eylül ayından bu yana ziyarete açık olan Picasso Gösteri Sanatı sergisini 160 bine yakın kişi ziyaret etmiş. Bu habere gerçekten çok sevindim, daha niceleri olsun isterim…

Rap severler için de bu hafta İzmir’ de Ben Fero ve Ceza’ nın konser vereceğini de duyurularım.

Şahsım adına kendisini ilk kez Madonna ile yaptığı düetten tanıdığım (Medellin şarkısı) Grammy ödüllü şarkıcı Maluma ülkemize ilk kez 16 Şubat’ ta İstanbul Ülker Sports Arena’ da konser vermek için geliyormuş, biletleri satıştaymış.

Hollandalı yetkililer ‘evrendeki yerimiz ile ilgili farkındalık’ oluşturmak adına Rembrandt’ ın “The Night Watch” ve Van Gogh’ un “Starry Night” isimli tablolarının isimlerini Andromeda Takımyıldızı’ ndaki iki gök cismine vermişler. Bendeki farkındalık hat safhada!

Ercan Kesal’ ın aynı isimli romanından uyarlanan vehem yazıp hem de yönettiği ilk uzun metrajlı filmi “Nasipse Adayız” Avrupa’ daki en prestijli festivaller arasında yer alan Rotterdam Film festivali’ nde (festival 22 Ocak- 2 Şubat tarihleri arasında) dünya prömiyerini gerçekleştirecekmiş.

Dünya çapında ün salmış ve daha çok provokatif tarzıyla tanıdığımız İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ ın “Komedyen” isimli bantlı muzdan oluşan eseri 120 bin dolara satılmış. Satın alan kişiye verilen bilgi ise, muzun on günde bir değiştirilmesiymiş.  Söz konusu sanatçıya ait başka bir hikâyeyi de burada paylaşmak istedim. Sanatçının birkaç yıl önce 18 ayar altından yaptığı ve “America” adını verdiği altın klozet eseri bir yıl boyunca, Guggenheim Müzesi’ nde sergilenmiş ve ziyaretçilere 1 dolar karşılığında da tuvaleti 3 dakika boyunca kullanma hakkı tanınmıştı.Sergilenen bu eseri 100 bine yakın ziyaretçi tepe tepe kullanmıştı. Sonra,  eserin sergilendiği müzeden Beyaz Saray’ daki dairesine yerleştirmek için Van Gogh’ un “Karlı Manzara” eserini Donald Trump ödünç olarak istemiş ancak müzede görevli küratör Nancy Spector ‘eserin saklama koşulları nedeniyle müzeden çıkmasının sakıncalı olacağından isteklerinin yerine getirilmesinin mümkün olmayacağını üzülerek belirtmiş’ ve eklemiş. “Size farklı bir eseri ödünç vermeyi önerebiliriz. Maurizio Cattelan’ ın America isimli yerleştirmesi zor bir süreç gerektirse de bunu sizin için memnuniyetle gerçekleştirebiliriz.” demiş. (Milliyet Sanat dergisinden alıntı) Tabii bu teklifi Donald Trump kabul etmemiş ve söz konusu eser geçtiğimiz Eylül ayında İngiltere’ deki Bleinheim Sarayı’ nda sergilenirken çalınmış. Bulana da 125 bin dolar ödül vaat ediliyormuş.  Bilginize!

Yine kendi adıma Okan Bayülgen ve Selçuk Yöntem’ in Mozart ve Salieri’ ye can vererek sahnelediği “Amadeus” oyununu ve 26 Nisan’ a kadar sahnelenecek Alice Müzikali’ ne gitmeyi, izlemeyi hayâl ededurayım… İzmir’ de uluslar arası tezhip ve minyatür sanatına ait karma sergiyi Karaca Kültür Merkezi’ nde ve Tamer Yağcı’ nın naht sanatına ait (hat sanatıyla yazılan yazıların kabartma ya da yakma teknikleriyle ahşaba işlenmesi) eserlerini de Galeri FA’ da ziyaret edebilir ve yüzyılın en iyi 5 savaş filmi arasında gösterilen “Ran” filmini de Karaca Sineması’ nda izleyebilirsiniz.

Daha fazlası için de listeyi kaydırmanız yeterli.

İyi seyirler, iyi eğlenceler…

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Hikmet Şimşek Sanat Merkezi

9 Ocak Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası Konseri (Şef Oğuzhan Kavruk- Piyano Cem Babacan- Viyolonsel Yusuf Çelik)

 

Bostanlı Suat Taşer

12 Ocak Emir Can İğrek

 

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi

12 Ocak Ahmet Aslan

 

Ooze Venue

8 Ocak Nova Norda

10 Ocak Ben Fero

11 Ocak Teoman

15 Ocak İkiye On Kala

 

Sold Out

10 Ocak Bora Öztoprak

11 Ocak Ahmet Aslan ve Grup Abdal

15 Ocak Rubato

 

Hangout Performance Hall

11 Ocak Ceza

 

6: 45 KK

12 Ocak Sehabe- Yeis Sensura

 

Sergiler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeHasan Rastgeldi’ nin “Kökler” isimli Resim Sergisi 15 Ocak- 15 Şubat tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Fransız Kültür Merkezi’ n de Fransız sanatçı Bernard Pras’ nın Pablo Picasso temalı hazırladığı ve “Dora” adını verdiği enstalasyonunu istek üzerine 18 Ocak tarihine kadar uzatıldı. Bilginize.

Fotoğraf Sanatçısı Orhan Cem Çetin’ in son dönem çalışmalarının çoğunlukla yer aldığı “Derin Kadar İnce” isimli sergisini 7- 24 Ocak tarihleri arsında Galeri A’ da ziyaret edebilirsiniz. Sergide organik yapıların görüntüleri, boyanmış kağıt tabanlı baskılarve Boyalı Kuş isimli bir videosu bulunuyor.

Uluslararası Tezhip ve Minyatür Karma Sergisi’ ni 21 Ocak tarihine kadar Karaca Kültür Merkezi’ nde ziyaret edebilirsiniz.

Tamer Yağcı’ nın Naht Sanatı isimli özel çalışmalarından oluşan sergisini 10- 25 Ocak tarihleri arasında Galeri FA’ da ziyaret edebilirsiniz.

 

Vizyona Girecekler

Derin Sular (Dram)

Sıfır Bir (Dram)

Matthias ve Maxime (Dram)

Cats (Müzikal)

Biz Böyleyiz (Komedi)

Bıçaklar Çekildi (Komedi- Suç)

Islıkçılar (Komedi- Suç)

Gamonya: Hayaller Ülkesi (Aile)

Rem (Korku)

Ajanlar İş Başında (Animasyon)

10 Ocak’ ta vizyonda!

 

Karaca Sineması’ nda yüzyılın en iyi 5 savaş filmi arasında gösterilen Akira Kurosawa’ nın başyapıt kategorisindeki “Ran” isimli filminin 15 Ocak’ ta 20: 15 seansında gösterimi olacak. Ayrıca Xavier Dolan’ ın son filmi “Matthias ve Maxime” filminin de 8 Ocak’ ta 20: 30 senasında ön gösterimi olacak.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında “Kronoloji” filminin 15 Ocak’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde gösterimi olacak.

Yeni Çıkanlar

Prof. Dr. Reha Günay, daha önce yayımlanan “Sinan ve Sinan’ ın İstanbul’ u” isimli kitabında Mimar Sinan’ ın yapılarını inceleyerek anlatmıştı ve şimdi “Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?”  isimli yeni kitabında da Mimar Sinan’ ı diğer mimarlardan ayıran özelliklerini anlatıyor.

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

8- 9- 10- 11 Ocak “Arf Sabiti” (Konak Sahne)

8- 9- 10- 11 Ocak “Kanlı Düğün” (Karşıyaka Sahne)

8- 9- 10- 11 Ocak “Kantocu” Müzikal (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

12 Ocak “İki Köyün Masalı” (Konak Sahne)

12 Ocak “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

14- 15 Ocak “Türkiye Kayası” (Konak Sahne)

14- 15 Ocak “Annemin Son Çığlıkları” (Karşıyaka Sahne)

14 Ocak “Kantocu” Müzikal (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

 

Bostanlı Suat Taşer

8 Ocak “Bülent Beyin Hikâyesi”

9 Ocak “Hanım ve Efendi”

11 Ocak “Hayvanat Bahçesi” Çocuk Müzikal

11 Ocak “Notre Dame’ ın Kamburu- Quasimodo Müzikali”

13- 14 Ocak “Evlat”

15 Ocak “Uğur Yücel- Azınlıkta Kaldık”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

8 Ocak “Piraye”

9 Ocak “Eşki Aşk”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

8 ve 15 Ocak “Romeo ve Juliet Ya Ölmeseydi?”

10- 11- 12 Ocak “7 Kocalı Hürmüz”

 

Atatürk Kültür Merkezi (Yunus Emre Salonu)

9 Ocak “Amiral Battı Kaçıyorusss”

10 Ocak “Hanım ve Efendi”

12 Ocak “Notre Dame’ ın Kamburu- Quasimodo Müzikali” (Adnan Saygun Salonu)

14 Ocak “Ölü’ n Bizi Ayırana Dek”  (Yunus Emre Salonu)

 

Tiyatro Pınarı Ünal Gürel Sahnesi

9 Ocak “12 Öfkeli Adam”

 

Sahne Terminal

9 Ocak “Fü”

10 Ocak “Aynası Kırık Kadınlar”

11 Ocak “Sırf Cinayet”

14 Ocak “Çatlak”

 

Tiyatro Salt

10 Ocak “İtirazım Var Masallara”

14 Ocak “Darmaduman”

 

İsmet İnönü Sanat Merkezi

11 Ocak “Nazım Hikmet- Can Yücel- Orhan Veli”

12 Ocak “Mesut Süre ile İlişki Testi”

 

Hikmet Şimşek Kültür Merkezi

13 Ocak “Ölü’ n Bizi Ayırana Dek”

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

13 Ocak “Notre Dame’ ın Kamburu- Quasimodo Müzikali”

 

 

İzmir Devlet Opera Balesi

13- 15 Ocak “Fındıkkıran” Bale

14- 16 Ocak “Kanlı Nigar” Müzikal

16 Ocak “Sihirli Dünya” Çocuk Müzikali

 

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.