GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
11 Aralık 2019 Çarşamba

İzmir-İN

“Soru sormak çok önemlidir, ama cevap için acele etmeye gelmez.” (Jostein Gaarder)

10 yılı aşkın bir süredir günden güne de büyüyerek, gelişerek, geliştirerek, haberdar ederek, bilgi vererek, sizi güne hazırlayarak, nabız tutarak, çoğalarak… ‘çok ses, tek nefes’ ilkesiyle İzmir’ deki ilkler arasında yer alan Egedesonsöz ailesi olarak çok değil iki gün önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sevgili Tunç Soyer’ le buluştuk. Duygularım çok coşkulu, pek neşeli. Tam anlamıyla allegro tadında.

Neden mi?

Öncelikle Egedesonsöz ailesinin bir parçası olmak benim için gerçekten çok değerli, çok anlamlı, çok gurur verici ve çok mutlu edici. Ailenin bütün fertlerine en derin sevgi, saygı ve şükranlarımı sunmak istiyorum beni de aralarına aldıkları için. Bu ailenin bir ferdi olarak her zaman canla/ başla yazmaya, üretmeye, duyurmaya, bilgi vermeye, davet etmeye, katılmaya ve tavsiyelerde bulunmaya devam edeceğime söz veriyorum. Bilginize! Bu allegro tadındaki duygularımın ikinci sebebi ise hem başkanımızın bizi kırmayıp, vakit ayırıp, hepimizi tek tek dinleyip, sorularımızı tek tek yanıtlayıp, şehrimizi daha da ileriye götürmek/ güzelleştirmek ve sorunlara çareler bulmak adına bütün içtenliği ve samimiyetiyle verdiği yanıtlar, çizdiği yollar ya da çizilmiş yollardaki gelinen aşamaları bizimle paylaşması hem de benim başkanımıza sorduğum soruya aldığım o muhteşem yanıt…

Sorum; “ Ülkemizde özellikle de İstanbul’ da sahnelenen bazı müzikaller, sahne performansları var ve maalesef İzmir’ de yeteri kadar büyük sahne salonları olmadığı için İzmir’ e gelemiyorlar. İzmir’ de bunun için planlanan bir proje/ müjde var mı?” şeklinde idi.

Ve sonra…   

Duyduk, duymadık demeyin İzmir İN takipçileri…

Duyanlar duymayanlara söylesin, mesaj atsın vs.

Müjdemi isterim!

İzmir’ de ülkemizin hatta içinde bulunduğumuz coğrafyayı da kapsayan alan içerisindeki en büyük opera binasının inşaatı son hızla devam ediyor ve tam tarihinde bitecek şekilde de yürüyormuş. İçerisinde opera sahnesinin yanında tiyatro, sinema salonları gibi küçük ve büyük ölçekli pek çok salon olacakmış. İzmirlilerin iftihar edeceği bir kültür- sanat merkezi olacakmış. Hatta kültür- sanat adına düzenlenen bazı etkinlikler için İstanbul’ da yeteri kadar büyük sahneler ya da salonlar olmadığından dolayı söz konusu etkinlikler sadece İzmir’ de yapılabilecekmiş. Benimsesimi de ‘diyez’ moduna alarak ‘arya’ kıvamında sorduğum soruya aldığım ‘forte’ kıvamıyla başlayan yanıtla birlikte modum/ modumuz bir anda ‘fortissimo’  oldu, seslerimiz ‘crescendo’ tadında çoğaldı, ortaya çıkan ‘düo’ ile birlikte hepimiz ‘filârmoni orkestrası’ tadında ‘koro’ oluşturduk ve eser ‘kapriçyo’ türünde final yaptı… Ben böylesine muhteşem bir eserin yüksek seviyede ‘kontrpuan’ olarak devam etmesini tüm kalbimle diliyorum…

Biliyorum bana soracaksınız; ‘peki iyi ama bu bina/ merkez ne zaman bitecek? Yeri nerede? İsmi ne olacak?...” diye. Ben de tam da bu nokta da giriş bölümüzde de yer verdiğim Norveçli, ödüllü yazar Jostein Gaarder’ ın söylediği sözü uygulayarak cevap/ cevaplar için acele etmemeye ve büyük bir heyecanla bekleyişe geçmeye ve elbette ki konunun takipçisi olmaya karar verdim.

Gelişmeleri buradan takip etmenizi tavsiye ederim.

Bu büyük buluşmada ailemizin diğer değerli fertlerinin sorduğu sorulara verilen müjdeli yanıtlar da vardı elbette. Bunun için de Egedesonsöz’ ü takip etmenizi, etmiyorsanız acilen takip etmeye başlamanızı ve günümüze, gelişmelerimize, haberlerimize ortak olmanızı da gönülden tavsiye ederim.

Teşekkür ederim İzmir.

Teşekkür ederim Egedesonsöz.

Teşekkür ederim Tunç Soyer…

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

11 Aralık Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu “Yeni Yıla Merhaba” Konseri (Ücretsiz)

18 Aralık Trio Balkanika

 

Kent Orkestrası Konserleri

11 Aralık Karşıyaka Belediyesi Deniz Baykal Kültür Merkezi

16 Aralık İsmet İnönü Sanat Merkezi

18 Aralık Torbalı Belediyesi Konferans Salonu

 

Aziz Vukolos Kilisesi

14 Aralık Harris Lambrakis Quartet

 

Bostanlı Suat Taşer

18 Aralık Yeni Türkü 40. Yıl Özel Konseri

 

Ooze Venue

11 Aralık Ozbi- Gülce Duru

13 Aralık Dolu Kadehi Ters Tut

14 Aralık Koray Avcı

18 Aralık Sancak

 

6:45 Alsancak

12 Aralık Aspava

 

Bios

13 Aralık Bulutsuzluk Özlemi

 

SoldOut

13 Aralık Amorphis

 

Hangout Performance Hall

13 Aralık Adamlar

14 Aralık Yüzyüzeyken Konuşuruz

 

Kalt İzmir

13 Aralık Hey Douglas

 

232 Park Bornova

16 Aralık Voivod

 

Sergiler

Egeart Sanat Günleri bu yıl sekizinci kez 9 Aralık tarihinde açıldı ve 15 Aralık tarihine kadar devam edecek. Etkinlik kapsamındaki sergileri (resim- baskı resim- heykel- cam- fotoğraf- seramik- geleneksel sanatlar) Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, İzmir Resim Heykel Müzesi, Kültürpark Sanat Galerisi ve Ege Üniversitesi Sanat Galerileri’ n de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca yine etkinlik kapsamında film gösterimleri, tiyatro oyunları, konserler, konferans ve çalıştaylar da düzenlenecek. 

Nejat Akkan, Hasan Rastgeldi, Fahri Sümer, Arya Kamalı, Çetin Erokay, Yakup Öztuna, Soner Göksay, Nazım Mammadov, Kemal Topçu, Hayal İrtegün, emel agar ve Hatica Kılıçaslan’ ın eserleri “Çağdaş Ressamlar Karma sergisi” ismiyle 7 Ocak’ a kadar Karaca kültür Merkezi’ n de.

Fügen Yenilmez’ in “Benim İnsanlarım” isimli Seramik Sergisi 16- 20 Aralık tarihleri arasında İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu’ n da.

Konak Şehit Ömer Halisdemir Bilim ve Sanat Merkezi Görsel Sanatlar Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan “Bilsem Kolektif Sergisi” 11 Aralık tarihine kadar Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ n de ziyarete açık olacak.

Janan Ari Atak’ a ait “Gezilerden Renklere” isimli Sulu Boya Sergisi 13 Aralık’ a kadar Çetin Emeç Sanat Galerisi’ n de.

A Art Galeri’ de EGİAD iş birliği ile Arya Kamalı’ ya ait “Sevgili İzmir’ im” isimli Minyatür vec Gravür Sergisi 15 Aralık’ a kadar ziyarete açık olacak.

 

Vizyona Girecekler

Güzelliğin Portresi (Dram- Gerilim)

Hain (Dram- Biyografi)

Jumanji: Yeni Seviye (Komedi- Macera)

Aman Reis Duymasın (Komedi)

Ölümsüzlerin Savaşı (Aksiyon)

Elma Dersem Çık (Gösteri)

Sevimli Sihirbazlar (Animasyon)

Eşek Kral (Animasyon)

Güzel Aşk (Animasyon)

13 Aralık’ ta vizyonda!

 

Ünlü yönetmen Emir Kusturica’ nın 1992 yılında çektiği “Arizona Dream” filmini 11 Aralık’ ta Karaca Sineması’ n da izleyebilirsiniz. Ayrıca Murat Pay yönetmenliğindeki “Dilsiz” filmini 13 Aralık’ tan itibaren 13: 45 seansında ve yine ünlü yönetmen Pablo Larrain’ in son filmi “Ema” da 18 Aralık’ ta 20: 30 seansında Karaca Sineması’ n da.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında “Nebula” filmini 11 Aralık’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ n de izleyebilirsiniz.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında “Bir Taşra Papazının Güncesi” filmini11 Aralık’ ta Seferihisar Kültür Merkezi ve 13 Aralık’ ta İzmir Sanat’ ta izleyebilirsiniz.

İzmir Fotoğraf Akademisi’ n de 11 Aralık’ ta yapımcılığı Zeynel Aydın’ a ait “Son Göç/ Son Yaylacılar” isimli araştırma, belgeleme ve fotoğraflarla hazırlanmış röportaj çalışmasını 20: 30 da izleyebilirsiniz. 

İzmir Fransız Kültür Merkezi’ n de 11- 14 Aralık’ ta “10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri” etkinliği düzenlenecek. Ayrıca 16 Aralık’ ta da “Uluslararası Göç Filmleri Festivali” etkinliği düzenlenecek. Etkinlik kapsamında da gösterilecek filmleri 16: 00- 19: 00 saatleri arasında izleyebilirsiniz. Detaylara Fransız Kültür Merkezi’ nin web sayfasından bakabilirsiniz.  

Yeni Çıkanlar

Doğan Kitap 20’ nci yaşını özel olarak hazırlanan “20 Yaşıma Mektup” isimli bir kitapla kutluyor. Kitapta 33 yazarın (Elif Şafak, Hakan Günday, Haruki Murakami gibi) kendileriyle ve zamanla hesaplaşmalarına ait mektuplar var.

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

11- 12- 13- 14 Aralık “Oğul” (Karşıyaka Sahne)

11- 12- 13- 14 Aralık “Arf Sabiti” (Konak Sahne)

15Aralık “Bizden Masallar- Nohut Oğlan” (Konak Sahne)

11- 12- 13- 14- 17- 18Aralık “Kaşıkçılar” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

15Aralık “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

17- 18Aralık “Türkiye Kayası” (Karşıyaka Sahne)

17- 18Aralık “Annemin Son Çığlıkları” (Konak Sahne)

 

Bostanlı Suat Taşer

11 Aralık “Burda Olan Burda Kalır”

12 Aralık “Mustafa Kemal”

16 Aralık “A- Normal”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

12 Aralık “Eşki Aşk”

13 Aralık “Barista”

17 Aralık “Piraye”

 

Sahne Terminal

12 Aralık “Fü”

13- 14 Aralık “Parrhesia”

15 Aralık “Gölge Çocuk”

 

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

12 Aralık “Etekler ve Pantolonlar”

14 Aralık “Memleket Saat Ayarı”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

13- 14- 15Aralık “Komik Para”

 

Tiyatro Pınarı Ünal Gürel Sahnesi

14 Aralık “Görüşme”

 

Atatürk Kültür Merkezi

17 Aralık “A- Normal” (Adnan Saygun Salonu)

18 Aralık “Sineklerin Tanrısı” (Yunus Emre Salonu)

 

Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi

17 Aralık “Kürk Mantolu Madonna”

 

8. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali

11 Aralık “Beş Sevim Apartmanı”

11 Aralık “Cephede Piknik”

11 Aralık “Uymazcı”

12 Aralık “Kader Can”

12 Aralık “Yes Godot”

12 Aralık “Şişman Güzeldir”

13 Aralık “Zbam”

13 Aralık “Aşk İhanet Yalnızlık Vesaire”

13 Aralık “Bir Gidiş Hikâyesi”

13 Aralık “Göksel ya da Hayatından Dört saat”

13 Aralık “Çat Kapı”

14 Aralık “Profesyonel”

14 Aralık “Atlı Karınca Hikâyeleri”

14 Aralık “Albay Kuş”

14 Aralık “Gökyüzünü İten Kuş” Çocuk Oyunu

15 Aralık “Bald Singer Lady”

15 Aralık “Unutulan”

15 Aralık “Gökyüzünü İten Kuş” Çocuk Oyunu”

16 Aralık “Them”

 

İzmir Devlet Opera Balesi

12 Aralık “Beethoven Elhamra’ da” Konser

14- 16 Aralık “Sevil Berberi” Opera

17 Aralık “Bach” Konser

 

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz