GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
10 Nisan 2019 Çarşamba

İzmir-İN

"Sıradan olsaydım istemediğim şeyleri yapıyor olacaktım.” (Mine Söğüt- dergi röportajından alıntı)

Kitap Fuarı devam ediyor ve 14 Nisan’a kadar da devam edecek. Kültürpark Fuar Alanı’ nda düzenlenen fuar da 457 yayınevi, söyleşiler, paneller… Bu yılki onur konuğu ise şair ve yazar Hidayet Karakuş. Mine Söğüt ile tanışmak isterseniz de 13 Nisan’ da hem imza günü hem de yeni kitabı Gergedan’ı anlatmak için Kitap Fuarı’ nda olacak.

Mart ayı için “Festivaller Ayı” demiştik ama görünen o ki Nisan ayı da festivaller ayı. Hatta açık hava da düzenlenenlerle birlikte diğerlerine göre bir tık önde.

Mesela:

Bu yıl ilk kez 20- 21 Nisan’ da Fuar Lunapark’ ta Süper Çocuk Festivali düzenlenecek. Festival de bir yetenek yarışmasından tanıdığımız illüzyonist Ahmet Küçükdoğan’ ın gösterisi de olacak.

İzmir Arena’ da 3. İzmir Çikolata ve Tatlı Festivali bu yıl 12- 13- 14 Nisan tarihlerinde. Çikolata + Tatlı = Mutluluk

Hindistan’ da baharın gelişini kutlamak adına gerçekleşen Holifest İzmir’ de de 20 Nisan’ da Arena’ da düzenlenecek. Hint mutfağından yemekler, yöresel kıyafetler, atölyeler, konserler ve dans gösterileri. Hepsi bu festival de. Bu festivalin mottosu; barış, huzur ve aşk.

Lezzetli yemeklerin yayına spor, müzik, sanat ve doğa etkinliklerinin de eklendiği Tasting Alaçatı bu yıl 26- 27- 28 Nisan’ da. Bu festival bölgenin sürdürülebilinir turizmini amaçlıyor ve etkinlik kapsamında yapılacak lavanta hasadı, sörf deneyimi, seramik ve resim sergileri öne çıkanlar arasında.

Urla denince ilk akla gelen festivallerden Enginar Festivali bu yıl 26- 27- 28 Nisan tarihleri arasında. Tadımlar, konserler, söyleşiler ve atölyeler bu festivalde.

Alsancak Garı’ nda bu yıl ikincisi düzenlenen Retro Festivali bu yıl 19 - 23 Nisan tarihleri arasında. Sergiler, Yeşilçam film müzikleri, konserler, sahne gösterileri ve klasik araç müzesi. Hepsi bu festival de ve kapanış günü balon gösterisi var. Bilginize!

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Shake it İzmir/ Cocktail Fest bu yıl 20- 21 Nisan’ da Parc Ceremonie Güzelbahçe’ de. Kendi kokteylimi nasıl yaparım? Yaza merhaba kokteylleri neler? Anadolu lezzetlerinden kokteyller nasıl yapılır? Sorularının cevaplarını bulmanın yanında konserlerle coşabilirsiniz.

Festivallerin hepsi için biletler satışta.

Bir de 38. İstanbul Film Festivali başladı ki… “Film Etkisi” sloganıyla 186 film gösterimde. “High Life” filmi de en çok izlemek istediklerim arasında.

Tamam tamam… Özüme dönüyorum!

 

Birkaç tane de duyurumuz var bu hafta!

Nettalks Academy’de 24 Nisan’ da Ali Kemal İnceer ile “Resim Okuma ve Üslup Tarihi” üzerine söyleşi ve seminer düzenlenecek. Sanat tarihi seminerleri ve atölye çalışmaları ile tanıdığımız Ali Kemal İnceer ile Rönesans döneminden, 19. yüzyılın sonuna kadar olan dönemde Avrupa sanatına ait eserler üzerinden örneklerle ve eserlerin özellikle siyasi, felsefi ve ekonomik unsurları üzerine gerçekleşecek etkinliğe hâlâ boş yerimiz var. İlgilenenler selahabif@gmail.com adresine mail gönderebilirler.

Bu yıl “Dünya Ötesi” başlığı ile düzenlenen 5. Uluslararası İzmir Sanat Bienali 3- 6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Bienal Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir İl Kültür Müdürlüğü ve Devlet Resim Heykel Müzesi’ nin katkılarıyla düzenleniyor ve bu yıl Kolombiya, Rusya, Hindistan ve Peru’ dan 4 sanatçı ve ülkemizden de 75 sanatçı katılıyor. 111 sanatçının 111 eseri bienal süresince İzmir Resim Heykel Müzesi, Kültürpark Sanat Galerisi ve Seba Sanat Galerisi’ nde sergilenecek. Ayrıca 2019 yılının Göbeklitepe yılı olmasıyla sebebiyle su grubu sanatçılarının “4. Altın Şehir Projesi” kapsamında kendi tarzlarıyla yorumladıkları Göbeklitepe’ den çıkan 32 eser de bienal süresince İzmir Resim Heykel Müzesi’ nde sergilenecek.

Mövenpick Otel de 13 Nisan da Prof. Dr. Sinan Can ve Psikolog Ferhat Aydın’ ın “Mutluluk Bulaşıcıdır ve Soğan Kokar” isimli komedi türündeki söyleşilerinin biletleri Biletix’ te.

“Türkiye- Kolombiya İlişkilerinin 60. Yılı Çocuk Etkinlikleri” kapsamında 13 Nisan’ da İsmet İnönü Sanat Merkezi’ nde İzmir Büyükşehir Belediyesi Mahalle Orkestrası Konseri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ritm Dans Topluluğu Gösterisi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ nın Modern Dans Harmandalı Gösterisi ve Kolombiya İncolballet Dans Grubu’ nun gösterileri olacak.

Bu arada!

Dünyadaki tüm savaşların geçtiğimiz 6 Nisan’ da dünya çapında düzenlenen Yastık Savaşları kadar eğlenceli ve masum olmasını diliyorum/ diliyoruz…

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Bostanlı Suat Taşer

11 Nisan Musa Göçmen Senforock

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

16 Nisan Sultans Of The Horn

17 Nisan Olten Filarmoni Konseri Şef İbrahim Yazıcı- Viyolonsel Pablo Ferrandez

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

19 Nisan Mehmet Atlı ve Serdar Kesin

 

Ooze Venue

10 Nisan Eda Baba

12 Nisan Birsen Tezer

12 Nisan Athena

13 Nisan Levent Yüksel

17 Nisan Hüsnü Arkan

 

Sold Out Performance Hall

12 Nisan Mehmet Erdem

 

232 Park Bornova

12 Nisan Deniz Tekin

 

Çıngırock Performance Hall

12 Nisan Merve Deniz- Can Oflaz

13 Nisan Peyk

 

6:45 KK Bornova

12 Nisan Yüzyüzeyken Konuşuruz

13 Nisan Manga

 

Khaan Moto

13 Nisan Nev

 

Ninkasi Bar/ Sahne

13 Nisan Derya Bedavacı

 

Toy İzmir

17 Nisan Deniz Türkali ile Hatırlıyorum

 

Bios Bar

19 Nisan Ayna

 

 

Sergiler

Metin Cansız’ ın “Mühendislikten Sanata Sanatta 47. Yıl” isimli sergi 13 Nisan’ a kadar Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ nde ziyarete açık olacak.

Hüseyin Parıltan’ ın Retrospektif Resim Sergisi 19 Nisan’ a kadar Çetin Emeç Sanat Galerisi’ nde ziyarete açık olacak.

 

 Vizyona Girecekler

Altın Eldiven (Dram)

After (Dram- Romantik)

Çınar (Dram)

Kardeşler (Dram)

Kapı (Dram)

Hellboy (Fantastik- Aksiyon)

Mazlum Kuzey ve Kuddusi 2: La! Kasada Para Var (Komedi)

Şipşak Aile (Komedi)

Aşgar: Cin Vadisi (Korku)

Büyük Macera (Animasyon)

12 Nisan’ da vizyonda.

 

Ünlü yönetmen Fatih Akın’ ın son filmi “Altın Eldiven” 10 Nisan’ da ön gösterimi le Karaca Sineması’ nda. Ayrıca 17 Nisan’ da “Seninle Başım Dertte!” filminin gösterimi de 20: 15 seansında.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında “Tuzdan Kaide” isimli film 16 Nisan’ da Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde gösterilecek.

Yönetmenliğini Metin Avdaç’ ın yaptığı “Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali” isimli belgeselin gösterimi 13 Nisan’ da Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ nde olacak. Ayrıca belgeselin yönetmeni de gösterime katılacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Sinema Salonu’ nda 10- 11 Nisan’ da “Mary Shelley” filmi gösterimde olacak.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında Hint sinemasına ait filmlerin gösterimleri devam ediyor. Yönetmenliğini A. R. Murugadoss’ un üstlendiği ve Aamir Khan’ ın başrolde olduğu “Ghanjini” filmi 12 Nisan’da İzmir Sanat’ ta.

 

 

Yeni Çıkanlar

Şair ve romancı Fatma Şükran Kozalı’ nın, Oğuz Atay’ ın Türk edebiyatın da kesinlikle ölümsüz diyebileceğimiz eseri “Tutunamayanlar” kitabından esinlenerek yazdığı yeni kitabı “Hafifletilmiş Bir Tutunamayan” kitabı çıktı. Kitapta Selin isimli bir kadının öyküsü anlatılıyor.

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

10- 11- 12- 13 Nisan “Sandalım Kıyıya Bağlı”

10- 11- 12- 13 Nisan “Nereye” (Bornova Sahne)

11- 12- 13 Nisan “Paraya Hayır” (Karşıyaka Sahne)

14Nisan “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” Çocuk Oyunu (Karşıyaka Sahne)

16- 17 Nisan “Kaşıkçılar”

17 Nisan “Oğul” (Bornova Sahne)

 

Toy İzmir

10 Nisan “Shakespeare Öldü Aş Bunları”

11 Nisan Performans: Işık Teorisi

12 Nisan “Kara Kutu Portakaldır”

13 Nisan “444”

14 Nisan “Ölmez Ağaç Efsanesi”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

10- 11- 17 Nisan “Kamp 17”

12- 13- 14 Nisan “İkinin Biri”

 

Bostanlı Suat Taşer

10 Nisan “Suit- Düğün Dündü Bugün Bugün”

13 Nisan “Notre Dame’ ın Kamburu Quasimodo Müzikali”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

10 Nisan “Babil- Karanlık bir Şehrin Hikâyesi”

11 Nisan “Benden Selam Söyle Anadolu’ ya”

12 Nisan “Cephede Piknik”

16 Nisan “Hiç Kimse”

 

İzmir Sanat

11 Nisan “Bu Yaşta Hâlâ Saklanarak Sigara İçiyorum”

 

Atatürk Kültür Merkezi

13 Nisan “Nereye Gitti Bütün Çiçekler”

14 Nisan “Notre Dame’ ın Kamburu Quasimodo Müzikali”

16 Nisan “Van Gogh”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

10 Nisan İZDOB- MÖTBE Konseri

16 Nisan “Aşk İksiri”- Opera

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz