GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
30 Ocak 2019 Çarşamba

İzmir-İN

"Elimden gelse, bütün dünya okullarının programlarına insanın insanı sömürmemesi adlı bir ders koyardım. ” İsmail Hakkı Tonguç

Tek kelime ile muhteşem bir filmdi, belgeseldi “Yücel’ in Çiçekleri”. Evet çok ağladım ama çok daha fazla gururlandım. Hem Hasan Âli Yücel’i hem de İsmail Hakkı Tonguç’ u daha yakından tanımak (izlemek) ve Köy Enstitüleri’ nin büyük bir çaba ile başlayıp hazin bir sonla bitişini izlemek… Bu arada gözlerden yaşlar akarken, akan yaşlardan aldığı güçle ona paralel olarak göğsün kabarması ne enteresan ne müthiş bir duygu durumu! Tabi bu özel gösterime olanak sağladıkları için Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ ne de çok teşekkür ederim/ ederiz.

Türk sinema ve tiyatrosunun en unutulmayacak isimlerinden Ayşen Gruda’ yı unutmamaya söz vererek Adile Naşit’ in, Münir Özkul’ un, Tarık Akan’ ın, Kemal Sunal’ ın ve Halit Akçatepe’ nin yanına hüzünle uğurladık…

Geçen haftanın en güzel haberlerinden biri Avrupa Merkez Bankası’ nın 5 bin adet Atatürk resimli Euro basmasıydı… Basılan paraların turizm alanında kullanılabilecek olması da ayrı bir güzellik.

Bizler burada gündemdeki etkinlikleri takip edip, bilet peşinde koşarken Serra Yılmaz İtalya’ da “Don Kişot” oyununun prömiyerinde Don Kişot’ un en iyi yol arkadaşı Sancho Panza rolüyle sahneye çıktı, ayakta alkışlandı…

Aslında sizinle paylaşmak istediğim bir şey var. Kuklahane Marionette Kukla Tiyatrosu’ nun sahibi Tolga Yarıcı (ben ona hocam demeyi çok seviyorum) bana Yapı Kredi Yayınları’ ndan çıkan Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi’ nden Miguel de Cervantes Saavedra’ nın “Don Kişot” kitabını hediye etti. Eser iki cilt ve ilkini büyük bir keyifle bitirdim, ikincisi de yarılandı. Bu yaşlarımda tekrar Don Kişot’ u okumak çok iyi geldi. Tam da bu anlarda Ozan Güven’in Don Kişot rolüyle tiyatro oyunu başladı (hatta hâlâ devam ediyor), Serra Yılmaz Don Kişot’ un yol arkadaşı Sancho Panza oldu, hatta geçtiğimiz Kasım ayında “Don Kişot’ u Öldüren Adam” filmi çok konuşuldu, çok izlendi… Anlayacağınız Don Kişot çekim alanımıza girdi. Ama size daha güzel bir haberim var! Kuklahane Marionette Kukla Tiyatrosu çok özel bir kukla oyununu sahnelemeye hazırlanıyor. Oyun da Don Kişot, Sancho Panza  ve Rocinante var. Daha fazla detayı şu anda paylaşmıyorum ancak bu çok özel kukla oyunlarının hem duyurusunu hem de röportajını yine bu köşeden yapmak için sabırsızlanıyorum. Sadece böyle yazınca içimdeki duygu durumunu ifade etmek eksik kaldı sanki? Şöyle yapalım buraya bir mikrofon, etrafa enerjisini dalga dalga yayan pembe bir kalp, bir nazar boncuğu ve tiyatro emojisi ekleyelim.      

Fahir Atakoğlu’ nun 2 Mart’ ta Atatürk Kültür Merkezi’ nde solo piyano konseri olacak ve biletler şimdiden satışta.

2. Karşıyaka Türkü Günleri 21 Şubat- 3 Mart tarihleri arasında olacak. Mesela Deniz Türkan ve Mehmet Erdem’ i galiba ilk kez sahnede birlikte izleyeceğiz ve Leman Sam, Kardeş Türküler, Edip Akbayram, Ahmet Aslan ve Jehan Barbur gibi daha pek çok değerli sanatçı sahne alacak. Biletleri de satışa çıktı!

Fransız Kültür Merkezi’ nde 70 ülke ve 120 şehirde eşzamanlı olarak 31 Ocak ve 1 Şubat’ ta ‘Günümüzle Yüz Yüze’ temasıyla “Fikirler Gecesi” etkinliği düzenlenecek. Etkinlik kapsamında ilk gün kitapları tüm dünyada satış rekorları kıran, annesi Sultan V. Murad’ ın torunu Sema Sultan ve babası Hindistan’ da bir raca olan Kénizé Mourad “Edebiyat ve Sürgün” konusuyla konuk olacak. Etkinlik gazeteci Barçın Yinanç moderatörlüğünde gerçekleşecek. İkinci gün ise Avrupa’ da Sol Neoliberalizm ve Popülist Strateji temasıyla konferans düzenlenecek. Prof. Dr. Ayşen Uysal moderatörlüğünde gerçekleşecek konferansta sosyolog Eric Fassin konuşmacı olacak.

14 Şubat’ ta “Barbaros Şansal ile Aşk Üzerine Kabare Show” biletleri satışa çıktı.

Bu arada!

Paris Haute Couture Moda Haftasındaki defileler de ne şahaneydi ama değil mi? Fütüristik tasarımlar, sloganlı kocaman baskılar, tüller, transparan detaylar, kocaman gözlükler, Naomi yürüyüşü ve falan filan…

Ne diyorum ben?

Hooppp özümüze dönüyorum.

                             

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

30 Ocak Mark Eliyahu

31 Ocak E. T. Band Dört Nefes Caz Konseri

 

Bostanlı Suat Taşer

1 Şubat Yeni Türkü 40. Yıl Konseri

5 Şubat Üç Nefes Cengiz Özkan- Tolga Sağ- Muharrem Temiz

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

2 Şubat Ayşegül Kolivar

 

Atatürk Kültür Merkezi

2 Şubat Kerem Görsev Trio

 

7 Bilgeler

2 Şubat Jehan Barbur

 

Sold Out Performance Hall

30 Ocak Barış Manço ve Cem Karaca Gecesi

31 Ocak Selami Şahin

1 Şubat Melek Mosso

2 Şubat Zerrin Özer

6 Şubat Müslüm Gürses Gecesi

 

Bios Bar

30 Ocak Emre Altınok

1 Şubat Erdem Akın

 

Ooze Venue

1 Şubat Can Bonomo

2 Şubat Tan Taşçı

 

6:45 KK Bornova

1 Şubat Necati ve Saykolar

 

Çıngırock Performance Hall

1 Şubat Birsen Tezer

 

 

Sergiler

İzmir Göztepe Rotary Kulübü’ nün, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) ile birlikte organize ettiği “Topraktan Çatala; Beslenme ve Yaşam” isimli 5. Uluslararası Fotoğraf Yarışması’ nda ödül kazanan ve sergilenmeye değer bulunan 50 fotoğrafın sergisi ödül töreni ile birlikte 5 Şubat’ ta Swissotel Büyük Efes’ te yapılacak.

 

Kültürpark Sanat Galerisi’ nde Mehmet Tüzüm Kızılcam Atölyesi’ nin Karma Sergisi’ ni 4 Şubat tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Vizyona Girecekler

İskoçya Kraliçesi Mary (Tarihi- Dram)

Dogman (Polisiye- Dram)

New York in New York (Gerilim- Korku)

Ölümcül Labirent (Korku)

Sir- Ayet (Korku- Dram)

Organize İşler: Sazan Sarmalı

Cool Çocuklar Kampta (Komedi)

Kar Topu Savaşları (Animasyon)

1 Şubat’ ta vizyonda.

Hâlâ izlemediyseniz “Roma” filmini (10 dalda Oscar adayı) Karaca Sineması’ nda her gün 18: 15 seansında izleyebilirsiniz. Ayrıca gerçek bir hayat hikâyesinden uyarlanan “Güzel Oğlum” filminin de 30 Ocak’ ta 20: 30 seansında ön gösterimi olacak.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında gösterilecek olan “Ayna- Zerkalo” isimli film 1 Şubat’ ta İzmir Sanat, 4 Şubat’ ta Selçuk Kültür Merkezi, 5 Şubat’ ta Aliağa Kültür Merkezi ve 6 Şubat’ ta Seferihisar Kültür Merkezi’ nde. Ayrıca “Almanya Sıfır Yılı” isimli filmin gösterimi de 31 Ocak’ ta Selçuk Kültür Merkezi’ nde.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ nde 30- 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde “Puloi: Asla Yalnız Uçmayacaksın”  filminin gösterimi olacak.

 

 

Yeni Çıkanlar

Yekta Kopan’ ın yeni romanı “Sıradan Bir Gün” çıktı. Kitapta takma bir isimle kişisel gelişim kitapları yazan bir yazarın hayatındaki yalanlarla yüzleşmesi anlatılıyor. Bizlere de kendi yaptıklarımızla hesaplaşmayı, kahramanlıkla görülen acizliklerimizi ve dürüstlük gibi görünen yalanlarımızı sorgulatıyor.

 

Tiyatro

Yarıyıl tatilinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla 18 Ocak- 3 Şubat tarihlerinde Kiraz, Selçuk, Konak, Aliağa, Bornova, Çiğli, Seferihisar, Beydağ, Bergama, Dikili, Kınık, Doğanlar, Torbalı, Menemen ve Ödemiş ilçelerinde “Yarıyılda Tiyatro Keyfi” düzenleniyor. Gösterim yerleri ve tarihler ile ilgili detaylara www.kultursanat.izmir.bel.tr adresinden bakabilirsiniz.

 

İzmir Devlet Tiyatrosu

30- 31 Ocak ve 1- 2 Şubat “Prömiyer Partisi”

3 Şubat “İki Köyün Masalı”

5- 6 Şubat “Oğul”

 

Atatürk Kültür Merkezi

30 Ocak “Dali’ nin Kadınları”

4 Şubat “Sefiller”

 

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

30- 31 Ocak “Kral Lear”

 

Toy İzmir

30 Ocak “Son Zenne”

31 Ocak “Hoşdeng”

1 Şubat “Gloria”

2 Şubat “Kul”

6 Şubat “Hakikat Elbet Bir Gün”

 

İzmir Sanat

31 Ocak “Küründen Kabare”

 

Sahne Terminal

31 Ocak “Ferhad ile Şirin”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

1 Şubat “Bir Picasso Lütfen”

6 Şubat “Benden Selam Söyle Anadolu’ya”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

1- 2- 3 Şubat “Kaç Baba Kaç”

 

Bostanlı Suat Taşer

2 Şubat “İki Bekar”

3 Şubat “Sefiller”

6 Şubat “Ölü’n Bizi Ayırana Dek”

 

Boyoz Akademi

2 Şubat “Hiç Kimse”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

31 Ocak ve 2- 4 Şubat- “Don Giovanni” Opera

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz