GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
9 Ocak 2019 Çarşamba

İzmir-İN

"Seni seviyorum. Deli gibi değil, gayet aklı başında olarak seviyorum.” (Sabahattin Ali)

Geçen hafta:

Geçen hafta vefat eden Gülriz Sururi ve merhum eşi Engin Cezzar kendilerine ait evlerini Nesin Vakfı’ na bağışlamışlar. Gözlerim dolu dolu öğrendim…

Gülse Birsel’ in sosyal medyada paylaştığı bilgiler üzerine artık yapımcı ve sinema salonu işletmecisi kavgasını daha iyi anladım. Ancak yine de eklemek istediğim bir şey var. Eğer İş Bankası kredi kartı kullanıyorsanız her gün öğlene kadar ilk seans malum sinema salonlarında (Mars Cinema- Cinemaximum) 8 TL, yine malum sinema salonunun kendi kartını kullanıyorsanız her 8 bilette 1 bilet bedava, her Çarşamba günü de tüm filmler için ücretler 8- 15 TL arasında. Ayrıca gençlere, 50 yaş üstüne ve öğretmenlere özel kampanya ve 3 bilete 1 bilet bedava avantajları var. Yalnız aman haa benim sinema salonu tarafında olduğumu düşünmeyin. Ben sadece faydalandığım bazı kampanyalardan bilginiz olsun istedim. Yoksa kesinlikle yapımcılara da hak veriyorum.     

Yapımcılığını Mustafa Uslu’ nun, başrolünü Erdal Beşikçioğlu’ nun üstlendiği “Çiçero” filmine ait çok fazla haber/ yorum vs. denk geldim, ben de merakla beklemeye başladım. Film 18 Ocak’ ta tüm sinema salonlarında vizyona girecek. “Organize İşler 2: Sazan Sarmalı” filminin vizyon tarihi henüz (yani ben bu yazıyı hazırlarken öyleydi) belli değilmiş, öğrendim!

New York’ taki Andy Warhol sergisi haberini okudum. “Andy Warhol: From A to B and Back Again” isimli retrospektif sergi 31 Mart tarihine kadar açıkmış. Gidenler gidemeyenlerle paylaşırsa çok sevinirim. İçimde bir yerler de ümit adında bir kuş var ve durmadan ötüyor…

Barbie’ nin 60 yaşına girdiğini öğrendim. Bana göre güzelliğinden hiçbir şey kaybetmiyor.

Oscar habercisi Golden Globe da drama dalında “En İyi Film” “Bohemian Rhapsody”, müzikal/ komedi dalında  “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” “Green Book” ödül aldı ve buna çok sevindim. Aslında filmleri izledikten sonra böyle bir tahminim de olmuştu ve galiba buna daha çok sevindim, çocuklar gibi şenim. Ayrıca en kısa zamanda “En İyi Yabancı Film” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerinin sahibi “Roma” filmini de izlemem/ izlemek lazım. Bana göre törende de en şık Charlize Theron du.

Türk Destanı Dede Korkut UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ ne kabul edilmiş.

Veeee artık benim de “Fındıkkıran” balesine ait bir biletim oldu…

Bu arada 28 Ocak’ ta Toy İzmir’ e Mirgün Cabas geliyor ve biletleri satışta. Bilginize.

 

 

Haberin Var Mı?

Hem dünyada hem de ülkemizdeki arı ölümleri son dönemlerde ciddi bir orana ulaşmıştı. Hatta Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme- Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre arı ölümlerinin bazı bölgeler de %70 oranına çıktığını açıklamıştı. Bunun nedeni olarak da tarımda kullanılan (pestisit isimli) kimyasal maddeler gösterildi. Ülkemizde 11 sivil toplum örgütünün yürüttüğü “Hepimiz Aynı Kovandayız” kampanyası sonuç verdi ve böylelikle Tarım ve Orman Baklanlığı’ nın 81 il müdürlüğüne ‘çok acil’ başlığıyla gönderdiği, kimyasal maddelerin kullanılmasını yasaklayan yazı neticesinde 150 bin kovan arı kurtuldu! Yaşasın arılar…

 

Plastik poşetler 1 Ocak tarihinden bu yana ücretli ve bir hafta içerisinde bile kullanıma dayalı ciddi bir azalma yaşanmış. Çok mutluyum çünkü en azından artık poşetler (ücretli olduğu için) sokağa atılmaz diye düşünüyorum. Elbette ki doğayı korumak ve kurtarmak adına bunun yeterli olmadığının farkındayım ancak en azından bir yerden başlangıç yaptık diye düşünüyorum!

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi

10 Ocak Hüsnü Arkan (konser ücretsiz)

 

Bostanlı Suat Taşer

12 Ocak İncesaz

 

Hikmet Şimşek Kültür Merkezi

14 Ocak Opera é Vita Cüneyt Ünsal (Bariton)- Angela Matteini (Soprano)- Tulio Gagliardo (Piyano)

 

Ooze Venue

11 Ocak Aşkın Nur Yengi

12 Ocak Mor ve Ötesi

 

Sold Out Performance Hall

11 Ocak Çelik

12 Ocak Mirkelam

 

6:45 KK Bornova

11 Ocak Ayna

12 Ocak Ozbi

 

7 Bilgeler

12 Ocak Kerem Görsev Trio

 

Sergiler

Ege Magazin Gazetecileri Derneği üyesi ve fotoğraf sanatçısı Esat Erçetingöz’ ün “Tarihe Işık Tutmak” isimli sergisi Eşrefpaşa Hastanesi’ nde ziyarete açıldı. 30 fotoğraftan olşan sergiyi 21 Ocak tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

Ekol Sanat Galerisi’ ndeki Ali Atmaca ve Ayşen Karakaya’ ya air “Gümüşlük Büyücüleri” isimli sergileri Ocak ayı sonuna kadar uzatıldı.

 

 

 Vizyona Girecekler

Creed 2: Efsane Yükseliyor (Dram- Aksiyon)

Replikalar (Bilimkurgu)

Robin Hood (Macera- Aksiyon)

Şüphe (Dram- Gerilim)

Dalavere (Komedi)

Lanetli Sular (Korku- Gerilim)

Ralph ve İnternet (Animasyon)

11 Ocak’ ta vizyonda.

 

Karaca Sineması’ nda 11 Ocak tarihinden itibaren “Şüphe” filmi gösterime giriyor ve 9 Ocak’ ta “Climax” filminin son gösterimi olacak.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında gösterilecek olan “Berlin Büyük Bir Şehrin Senfonisi” isimli filmin gösterimi 9 Ocak’ ta Seferihisar Kültür Merkezi, 10 Ocak’ ta Selçuk Kültür Merkezi’ nde.

9 Ocak’ ta Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında  “Güvercin” filminin Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde gösterimi olacak ve gösterim sonrası filmin yönetmeni Banu Sıvacı ile söyleşi olacak. Bu hafta da hatırlatalım.

Karşıyaka Belediyesi tarafından Çarşı Kültür Merkezi’ nde 15 Ocak tarihinde “Nazım Hikmet 117 Yaşında” ismiyle Nazım Hikmet’ i Anma ve Anlama etkinliği düzenlenecek. Etkinlik kapsamında belgesel gösterimi ve Nazım şiirlerinden müzik dinletisi olacak.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ nde “Nazım 117. Yaşında Bu Memleket Bizim” ismiyle 12 Ocak’ ta etkinlik düzenlenecek ve etkinlik kapsamında “Sevdalı Bulut” ve “Aynı Mahalleden İki Delikanlı” filmlerinin gösterimi, Serap Tamay ile minik bir konser ve Asaf Güven Aksel ile Mehmet Kuzulugil’ in katılacağı söyleşi olacak. 

 

Yeni Çıkanlar

Eminim her yerde siz de duymuş, okumuşsunuzdur “2019 Sabahattin Ali Yılı” olacak diye. Ölümünün- öldürülmesinin üzerinden 70 yıl geçen Sabahattin Ali’ nin (telif haklarının serbest kalmasından ötürü) pek çok kitabı yine pek çok yayınevi tarafından basılacak hatta basıldı bile. Büyük bir saygı ve kocaman bir özlemle andığım/ andığımız Sabahattin Ali’nin bütün kitaplarını bu hafta bu köşeden tavsiye ediyorum/ ediyoruz…

Ben de elime Hikmet Eraslan’ ın, sahibi olduğu İtalyan ressamların eserlerine ait koleksiyonunu kitap haline getirdiği “Renkli Fikirler” kitabını aldım. Kitapta, resim sanatının kendi iş hayatına yansımalarını da anlatmış.    

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

9- 10- 11- 12 Ocak “Paraya Hayır”

11 Ocak “Nereye”

13 Ocak “İki Köyün Masalı” Çocuk Oyunu

 

Bostanlı Suat Taşer

10 Ocak “1984 Büyük Gözaltı”

15 Ocak “Yarın’a Davet Nazım Hikmet”

16 Ocak “Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım”

 

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

10 Ocak “Betül Arım ile Dışarda Hiçbir Şey Var”

11 Ocak “1984 Büyük Gözaltı”

 

Toy İzmir

10 Ocak “Eve Dönüş”

11 Ocak “Kıyıya Oturmanın Böylesi”

16 Ocak “Yalnızlar Kulübü”

 

Sahne Terminal

10 Ocak “Ferhad ile Şirin”

11 Ocak “Sırf Cinayet”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

11- 12- 13 Ocak “Kaç Baba Kaç”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

12 Ocak “Palto”

16 Ocak “Taranta Babu”

 

Atatürk Kültür Merkezi

13 Ocak “Vay Sen misin Ben Olan?”

 

İzmir Sanat

14 Ocak “Benden Selam Söyle Anadolu’ ya”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

9- 11 Ocak “Kahve Aşkı” Opera

10- 12- 14 Ocak “Fındıkkıran”- Bale

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz