GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
20 Haziran 2018 Çarşamba

İzmir-İN

“Hayal et tüm insanların hayatı barış içinde yaşadığını!”

                                                                          John Lenon (El İzi kitabından alıntı)

                         (yukarıdaki bu söz bilerek ve isteyerek ikinci kez paylaşılmıştır.)

 

Ayşe’ nin iç sesi

Bölüm 1 (önceki bölümleri boş verdik zaten)

Sıcak bir Haziran günüydü. Ayşe’ nin yıllık izni olmadığı ve hafta sonları da çalıştığı için canından bezmiş, sosyal medya da sürekli deniz-kum-güneş üçlüsünün yanında şapkayla, gözlükle, elinde kitapla, bacaklar ve ayaklar denize karşı, gün doğumu, gün batımı, önden, arkadan çekilmiş pozlarıyla malzemeleri dörtlenmiş fotoğraflara bakmaktan ruhu daralmış(ruh daralması ne ya?), psikolojisi bozulmuş, sıcak bir Haziran günü!!!

Aslında aşk hayatı da hiç iç açıcı değildi ama bunu takmaya gerek duymuyordu. Yani olsundu, boş verilsindi, bi ara bi hal çaresine bakılsındı, nasılsa talipler vardı çok şükürdü. Allah bugünlerini aratmasındı. :)

Derken eve dönüş yolunda mahalleden arkadaşı Seda ile karşılaştı. (Seda sadece karşılaştığı zaman merhaba, ne haber falan gibi ayak üstü muhabbet ettiği öylesine, sıradan bi komşu yani)

Ve sohbet başladı!

Ayşe: Merhaba Seda nasılsın?

Seda: Ayyy canım benimmm iyiyim sen nasılsın?

(Ayşe’ nin iç sesi vol 1- canım mı? Ne canımı ya. Ben nerden onun canı oluyorum ki. Canım demek özel olmalı böyle her önüne gelene de söylenmez ki.)

Ayşe: İyiyim bende. Çalışıyorum, yoğunum.

Seda: Ben de çok yoğunum canım. Erkek arkadaşım Ali’ yi tanıyorsun değil mi? Hıı hıı işte o (iç ses vol 2- tanıyorum demedim ki). 24 Haziran’ da ilişkimizin birinci yıl dönümü ve bana Paris’ te evlilik teklif edecek. O yüzden çok yoğunum, sürekli bir telaş içerisindeyim. (iç ses vol 3- evlilik teklifi mi? Allah’ ım Seda bile evleniyor, üstelik evlilik teklifi alabiliyor diyip ilişkiden ve erkeklerden nefret etmek istemiyorum, acaba bu erkeklerin istediği şey ne diye düşünüp değerli vaktimi bozuk para misali harcamak istemiyorum, günahların kralını işlemek istemiyorum ben ama yaa)

Ayşe: Sevindim senin adına, tebrik ederim. Oy kullanmayacaksınız o gün herhalde.

Seda: Yok canım kullanacağız. Ali bu konularda müthiş duyarlı. Aslında bütün planları, otel rezervasyonunu, Paris’ in en lüks restoranını, biletleri, oradan geçiş yapabileceğimiz diğer yerleri falan hepsini ayarlamış, satın almış, parasını ödemiş ama şimdi seçim işi çıkınca hepsi de yandı. Ali “olsun aşkım yanarsa yansın ülke her şeyden daha önemli” dedi. Planları Temmuz sonuna erteleriz dedi. (iç ses vol 4- çocuk ikinci turu da hesaplamış demek ki) Sen ne yaptın? Erkek arkadaşın falan var mı? Hiç görünmüyorsun ortalıkta. Gizli kapaklı mı takılıyorsunuz? Bak size de Paris’ i şiddetle tavsiye ederiz. (iç ses vol 5- tavsiyelerde bile şiddet var. Bu ne yaa! Tavsiye dediğin yürekten olur önce bunu bi öğrensen. Ay benim kafam şişti, üstümü başımı parçalayasım var. Yeter!)

Ayşe: Seda’ cığım benim bir erkek arkadaşım yok, iyi böyle. Bence kaçırma bu çocuğu sen, sahip çık. Hatta dört elle sarıl bırakma. Göz kulak ol bak ortalık çok  tehlikeli. Kaptırma yani. Oy kullanacak olmanıza da pek sevindim. Yani zaman Paris’ te boy gösterme zamanı değil, oy verme zamanı. Ben artık gideyim. İyi bak kendine ve tekrar tebrik ederim. Hoşça kal!

(iç ses vol 6- ben en iyisi eve gideyim ve “50 İlk Öpücük” filmini 500. kez izleyeyim. Çok seviyorum o filmi. Yani her güne temiz bir kafayla başlıyorsun, düne ait hiçbir şey yok. Ne bir insan, ne de bir olay/ durum vb. Ama bir adam var ve her gün seni kendine aşık etmeyi başarıyor üstelik hiç pes etmeden. Ne cici)

Hiç sevmedim hatta nefret ettim, midem bulandı…

Sakarya’ daki ayakları kesilmiş yavru bir köpeğe yapılanların haberi beni bu dünyadaki insan kılıklı canavarlardan bir kez daha nefret ettirdi, bende şiddet eğilimi başlattı, ağlattı, utandırdı, üzdü, düşündürdü, korkuttu, umutsuzlaştırdı… Tüm bunlar olurken maalesef yavru dostumuz yaşadığı acılara dayanamadı ve ona yapılan bütün bu eziyetleri anlatamadan ve ona bunu yapanların yakalandığını göremeden aramızdan ayrıldı. Keşke konuşabilselerdi, anlatabilselerdi diyorum çoğu zaman…

Ne istediniz ben anlamıyorum. Yavru bir köpekten ne istediniz ve onlardan ne istiyorsunuz. Ne sizin derdiniz yaa? Nasıl bu kadar cani olabiliyorsunuz, nasıl bu kadar insanlık dışına çıkabiliyorsunuz. İçiniz nasıl elveriyor. Bu nasıl bir ruh hastalığı. Ne yaşadınız kendi içinizde de bu kadar çok sapıttınız. Sizin bu hastalıklı halinizin ilacı kediler, köpekler ya da doğadaki diğer canlılar değil. Bunu bi öğrenin artık yaa. Dokunmayın, kıymayın onlara yalvarırım. Yalvarırım çekin o ellerinizi onların üzerinden yalvarırım.

Bu yasa da artık çıksın, bunun içinde yalvarırım. Çıksın ve bu işkenceyi yapanlar hak ettikleri cezayı alsın.

Ve faytonlar…

Binmeyelim bir zahmet. Onlarında bir canlı olduklarını ve iki dakika gezip keyif yapacağız diye onların eziyet çekmelerine müsaade etmeyelim mümkünse!  Mümkünse empati yeteneğimizi geliştirelim. Yani iki dakikalığına onları kendi yerimize bi koyalım. Daha iyi anlayacağınıza inanıyorum.

Bu dünyada, doğada, hayvanlarda bizim dostumuz, arkadaşımız, yoldaşımız ve onlarında mutlu mesut yaşama hakları var bunu unutmayalım, unutturmayalım! Olur mu?

Pek sevdim

Bu hafta yazımı Datça’ da tamamladım. Burada Datça Belediyesi sosyal medya adreslerinden de duyurduğu üzere “Boy vermeyin, oy verin” dedi ve 24 Haziran günü plajların kapalı olacağını duyurdu. Bu duyuruyu sevmek ne kelime! Bayıldımmmmmmmmmm… 

Duyuru!

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ nde 19 Haziran- 28 Ağustos tarihlerinde “Yaz Etkinlikleri” düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında söyleşiler, masal anlatımları ve film gösterimleri olacak. Detaylara İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin web sayfasından (kültür-sanat bölümünden) bakabilirsiniz.

Son iki yıldır Fransız Kültür Merkezi’ nde düzenlenen Muzik Bazar bu yıl 21 Haziran’ da olacak ve Fransa’ dan gelecek sanatçı konuklar olacak. Ben daha önceki yıllarda Muzik Bazar’ a gitmiştim ve çok keyifli oluyor. Size de tavsiye ederim. Gelirseniz karşılaşırız. ;)

Kısa Filmcilerin dikkatine! Sinema Burada Festivali kapsamında Hezarfen Film Galeri’ nin danışmanlığında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kısa Film Proje Yarışması’na başvurular başladı ve son gün 10 Ağustos. Katılım detayları için www.izfas.com.tr/sinema-burada-festivali adresinden bakabilirsiniz.

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

İzmir’ de Genç Sahne Müzik Dinletileri 3 Nisan’ da başladı ve 29 Haziran’ a kadar devam edecek. Müzisyen arkadaşlarımıza vapur iskelelerinde, vapur içlerinde, metro çıkışlarında, İzban istasyonlarında rastlayabilirsiniz. Detaylara www.kultursanat.izmirbel.tr adresinden bakabilirsiniz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ nde düzenlenen Çim Konserleri 21 Haziran’ da Kent Orkestrası’ nın konseriyle başlayacak ve 26 Temmuz’ a kadar devam edecek. Haftalık duyuruları buradan yaparız ya da belediyenin resmi web sayfasından bakabilirsiniz.

Günbatımı konserleri kapsamında da Moğollar Grubu’ nun konseri 20 Haziran’ da Bostanlı Günbatımı Terası’nda.

 

İKSEV’ in düzenlediği “32. Uluslararası İzmir Festivali” kapsamında

21 Haziran Nederlands Dans Theater

27 Haziran Ölümünün 150. Yılında Rossini’ ye Saygı

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

21 Haziran Edip Akbayram

 

Gazino Sako

20- 27 Haziran Deniz Seki

21 Haziran Deha

22 Haziran Mehmet Erdem

23 Haziran Emre Altuğ

 

Jolly Joker Alaçatı

22 Haziran Hakan Altun

23 Haziran Yıldız Tilbe

 

Kafe Pi Beach Club

21 Haziran İlkay Şencan

22 Haziran Mike Diamondz

 

Sold Out Performance Holl

20 Haziran Mehmet Erdem

22 Haziran 90’ lar Türkçe Pop Fest

27 Haziran Can Gox

 

Fun Beach Club

20 Haziran Be Svendsen

 

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

25 Haziran Vivat Tango Duo

 

Sergiler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde pek çok sanatçıya ait karma eserlerden oluşan “Melankoli” isimli sergiyi 28 Haziran tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

Elif Kemahlıoğlu’ nun “Küresel Yeşillenme” isimli Resim Sergisi 29 Haziran- 8 Temmuz tarihlerinde Peri Art Gallery’ de.

Ekol Sanat Galerisi’ ndeki Remzi İren’ in “Büyük Atatürk” isimli sergisi yoğun talep üzerine 30 Haziran’ a kadar uzatıldı.

Fidan Tonza’ nın “Dip Dibe” isimli seramik sergisi 23 Haziran- 16 Temmuz tarihlerinde Atölye Kırmızı’ da.

 

Vizyona Girecekler

Los Angeles’ te Gizli Görev (Aksiyon)

Renksiz Rüya (Dram)

Yabani (Fantastik- Dram)

İki Kafadar (Animasyon)

Dua Et Kardeşiz (Komedi)

Hadi Ya (Komedi)

Antisosyal 2 (Korku- Gerilim)

22 Haziran’da vizyonda!

 

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’ nde Açıkhava Sinema Günleri 19 Haziran’ da başladı. 20- 21 Haziran’ da “Paramparça”, 26- 27 Haziran’ da “Djam” ve 25 Haziran’ da “Puloi” filmlerinin gösterimi olacak. Detaylara sosyal medya adreslerinden bakabilirsiniz. Gösterimler ücretsiz.

Bağımsız Sinema- İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında “Bütün Saadetler Mümkündür” filmi 21 Haziran’ da Mavi Bahçe Teras’ ta gösterilecek. Gösterime filmin yönetmeni Selman Kılıçaslan da katılacak.

Karaca Sineması’ nda 22 Haziran’ dan itibaren Ankara Film Festivali’ nde “En İyi Film” dahil 6 ödül kazanan “Renksiz Rüya” filmi gösterime girecek.

 

Yeni Çıkanlar

Paulo Coelho’ nun yeni kitabı “Hippi” çıktı.

 

Tiyatro

Barolar Arası Tiyatro Festivali’ ne bu yıl İzmir Barosu ev sahipliği yapıyor. İzmir Barosu Tiyatro Festivali 18- 27 Haziran tarihlerinde olacak ve oyunlar İzmir Sanat’ ta sahnelenecek.

21 Haziran “İntihar Dükkanı” - Antalya Barosu Tiyatro Topluluğu

22 Haziran “Aziz Tartuffe” -  Antalya Barosu Yırtık Cübbe Tiyatro Topluluğu

25 Haziran “Babalar ve oğlular” - Bursa Barosu Tiyatro Advocato

26 Haziran “Otogargara”- İstanbul Barosu Tiyatro Topluluğu

27 Haziran “Rosenbergler”- İzmir Barosu Tiyatro Topluluğu

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

Sahne Tozu Tiyatrosu’ unda Amatör Oyunlar Festivali” 6 Haziran’ da başladı ve 4 Temmuz’ a kadar devam edecek. Oyunlara ve detaylara sosyal medya adreslerinden bakabilirsiniz. İzpek Tiyatro Günleri etkinliği kapsamında 21 Haziran’ da “İkinin Biri” oyunu sahnelenecek.

Sahne Modda

23 Haziran “Masallar Ülkesine Yolculuk” Çocuk Oyunu

23 Haziran “Sen Olsaydın Ne Yapardın? AMA’ nın Hikayesi”

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz