GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
28 Şubat 2019 Perşembe

İzmir Gazi Ortaokulu’ndan “Plastiğin zararları”

Çevreye, doğaya, kentine, dünyaya duyarlı öğretmenleri, okulları görünce çok yürekleniyorum, daha çok şeyler yapmak istiyorum.

Türk ulusunun büyük önderi ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bakın ne demiş; “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir”,  “Bir topluluk ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki, toplumu gerçek bir ulus haline getirirler”

Ben de büyük önderimiz gibi öğretmenlerimize çok inanıyorum.

İzmir’in merkezinde bunulan ve başarılı öğrenciler yetiştirerek adından çok sık sözettiren Gazi Ortaokulu’nda düzenlenen “PLASTİK HAYATLAR VE KANSER” seminerinin konuşmacısı, öğrencilerin hazırlıkları beni çok etkiledi.

Şerife Öğretmen (Parlak) sınıf arkadaşı olan Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi kurucusu Prof. Dr. Hamdi Temel’in plastiklerin insan yaşamındaki zararları üzerine araştırmaları ve kitaplarından etkilenerek o da bu işe baş koydu.  

Öğrencilerine Hamdi Temel’in “NAYLON aşkı öldürür”, “SUSUZ aşk yaşanmaz” adlı kitaplarını alıp plastiğin ne kadar zararlı, suyun ne kadar gerekli olduğunu anlattı, onları bilinçlendirdi.

Hatta bu hayati konuları bir adım daha ileriye taşıyıp önce okul müdüründen sonra il milli eğitim müdürlüğünden izin alarak arkadaşı Prof. Dr. Hamdi Temel’in okullarında bir seminer vermesini sağladı.

Diyarbakırda Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı da olan Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Hamdi Temel, öğrenci velileri, öğretmenler ve öğrencilere verdiği “PLASTİK HAYATLAR VE KANSER” seminerinde çok önemli bilgiler aktardı.

Pet şişelerin içinde suyun içine karışan 3 kimyasal maddenin tespit edildiğini, pet şişe içindeki suyun güneş ışığında beklettilmesi halinde zararlı maddelerin 5’e yükseldiğini, bundan dolayı Amerika’nın San Francisco kentinde pet şişe içinde sıvı içecek satılmasının yasaklandığını anlattı.

Ayrıca pet şişenin bebeklerin solunum yollarına ciddi zararlar verdiğini uzun vadede ise kansere sebep olduğunu ve özellikle bebekler ve hamileler pet şişe kullanılmaması gerektiğini söyledi.PET ŞİŞENİN KANSER YAPTIĞI İSPATLANDI

Prof. Dr. Hamdi Temel, sıcak bir yemeğin plastik tabağa, sıcak bir içeceğin plastik bardağa konulmasının çok tehlikeli olduğunu dikkat çekerek,

“Köpük ve karton bardaklarda da belli bir derece geçildiğinde Kimyasallar kanserojen bir reaksiyon oluşuyor ve  bazı karton bardaklar tutkallarla yapıştırılıyor dolayısıyla çayın yanında birçok kimyasal alıyoruz. Poşet çaylar önceleri tutkallı olarak satılıyordu, daha sonra zımbalı yapıldı. Zımbada da ağır metal bulunmaktadır. Biliyorsunuz bizler çayı çok seven bir ülkeyiz bazen demlenmesi için saatlerce bekletiyoruz hele otellerde bi bakın sabah altıda yedide çay koyuluyor akşama kadar kalıyor biz çay içitğimiz sanıyoruz ama aslında kanserojen bir madde olan kimyasallar içiyoruz ‘’diye konuştu.

Avrupa ülkesinde naylon poşetler kullanıldığında vergi verildiğini, naylon poşetlerin çözüldüğünde toprağın fiziksel ve kimyasal özelliğini değiştirdiğini, yetiştirilen bitkiler yoluyla insan sağlığına zarar verdiğini anlattı.

Dinleyenlere gelecekte musluklardan plastik katkılı su içmeye hazırmısınız? Şeklinde bir soru yönelten Prof. Temel, “İçtiğimiz sular barajlardan geliyor ve barajlar plastiklerle dolu ve barajlardan bu plastikleri temizlemek çok zor. Kırtasiye ürünlerinde özellikle kokulu silgilerden çocuklarımızı uzak tutmamız gerekiyor”dedi.

Teşekkürler Şerife Parlak, teşekkürler Hamdi Temel öğretmenlerimiz…