GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
19 Haziran 2018 Salı

İki sap nergis…

“İki sap nergis kopardım, sardım sarmaladım… Karaburun’dan, Aralık ayının ortasından…” Berin Tasan ve şiirini Şadan Gökovalı Hocam sayesinde tanıdım… “Berin Taşan bay mıdır, bayan mıdır bilmiyorum ama, günün birinde bize çok güzel şiirler verirse şaşmam" demiş Nurullah Ataç… Şadan Hocamın tanımıyla 1940 sonrası parlayan Attila İlhan’dan Necati Cumalı’ya, Şükran Kurdakul’dan Salah Birsel’e uzanan İzmir kökenli öncü edebiyatçılar kuşağının devamı olarak, 1960’larda ismini duyurmaya başlayan ve günümüze kadar uzanan üstün edebiyatçılar içinde belki de son kültürel simgelerden biriydi Berin Taşan…

Attila İlhan, “Edebiyat mafyası şu bence” demişti: Yeteneği sınırlı, kendine güvenmeyen, anca grup halinde başarılı olabileceğine inanan ortalama edebiyatçıların, korunma içgüdüleriyle, yeteneklilere karşı cephe almalarıdır.” Edebiyat mafyasının dışında kaldığından mıdır bilinmez Berin Taşan 60 yılı aşkın süre mükemmel şiirlere imza attı ama kıymetinin çok bilindiği söylenemez. Konak Belediyesi’nin eski başkanlarından Muzaffer Tunçağ ve Hakan Tartan’ın farklı olduklarının ve Berin Bey’i anladıklarını düşünüyorum…

"Korkma sarıl, kır kemiklerimi Yeniden kaynar / "Derin bir kuyu gibi topladın sularımızı Ne kadar gul varsa altın tasta."

Evet, şair, yazar, hukukçu, örnek aydın, Berin Taşan ağabeyimizi kaybettik. Bu güzel insanı 19 Haziran 2018, Salı günü (bugün), öğle namazı sonrasında, Alsancak Hocazade Camii'nden son yolculuğuna uğurlayacağız. Işıklar yurdu olsun.

Berin Taşan 90 yaşındaydı.  1928 yılında Merzifon’da doğdu. Babası Merzifon Tarihi yazarı Aziz Taşan, 16.kuşaktan büyük dedesi ise Taşanoğulları’ndan ünlü mutasavvıf şair Merzifonlu Şeyh Abdürrahim Rumi’dir. (1390 - 1458). 1947’de Adalet Bakanlığı’nın açtığı sınavda Ankara Hukuk Fakültesi’ne birincilikle girdi ve 1951’de mezun olup Türk Hukuk Sistemi’ne hizmet etmeye başladı. Cumhuriyet savcısı olarak daima özgün ve güvenilir bir kimlik yarattı. 1985’te Karşıyaka Başsavcılığı’ndan emekli oldu ve aynı beldede avukatlık yaptı.

İlk şiirleri 1946’da Varlık dergisinde yayınlandı. Sonraki yıllarda yazı ve şiirleri, Cumhuriyet ve Vatan gazeteleri ile Yeditepe, Yeni Ufuklar, İstanbul, Fikirler, Kaynak, Pazar Postası, İmece, Ataç, Dost, Seçilmiş Hikayeler, Soyut, Kıyı, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili gibi dergilerde yayınlandı. Şiirleri yurt içi ve yurtdışı antolojilerde yer. Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun kurullarında çalıştı. Dil Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.

«Ellerim Gözlerim Yüreğim” (1960), «Yüzünün Bir Yanında” (1969), «Önce” (1986), «Şahdamarından” (2001)isimli şiir kitapları ile «Bir Tanığım Kalsın” (Anı kitabı - 2005) ve en son «Eğip Bükmeden, Eğilip Bükülmeden” (Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Yayınları, Mayıs 2013) isimli kitapları yayınlandı. Son kitabını henüz okuyamadığım için pişmanlık duyguları içindeyim…

İzmir Karşıyaka’da Adliye binasının arkasındaki sokağa ismi verildi.

***

En sevdiğim şiiriyle uğurluyorum Berin Abimizi:

Korka korka değil usul usul değil/ Elim yüreğimde çarpa çarpa geldim / Aç kapıyı bak ne diyeceğim

Bir senin ellerinden bir senin gözlerinden/ Dişlerinden dudaklarından

Nergisler Ocak ayında açtı/ Kendimden bahsetmeyeceğim / Yediveren güllerden duvardan sarkan güllerden

Çocuklardan sabah erken okula giderlerken/ Atlardan bahsedeceğim / Kan ter içinde atlardan

Aç kapıyı bak ne diyeceğim / Ne kadar küsülü çocuk varsa barıştırdım oynuyorlar / Tam kırk çeşit sarmaşık gül buldum penceremin dibinde açacak

Ekinleri dolu vurmadı, çekirge gelmedi, kurak olmadı/ Yorgunum demeyeceğim, bir evimiz olsa demeyeceğim/ Yüreğim daralıyor demeyeceğim / Bir baksan gözlerime başını çevirmeyeceksin

Yürüyüp gitmeyeceksin, elini çekmeyeceksin/ Bir baksan gözlerime / Dağda yakılmış ateşler göreceksin…

Aç kapıyı kim geldi bak/ Bak nasıl havalandı güvercin / Açmam diyemezsin artık /Aç......