GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
21 Ekim 2020 Çarşamba

Her şey dahil, virüs hariç!

Dünyanın her yerinde insanlar aynı ikilem karşısında karar vermek zorunda kalıyor şu günlerde: Ekmek mi, hastalık mı?

Cevabını vermenin zor olduğu bir soru bu.

Dünyada insana yakışır işler, istikrarlı gelir kaynağı ve kültürel ve doğal mirasımızın korunması anlamına gelen bir iş turizm… Bizdeki “Her şey dahil şapşallığı” dünyanın başka yerlerinde yok ama bu tür krizlerde insanların en kolay vazgeçtikleri harcama da turizm...

Evet turizm, coronavirusten en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Türkiye’de de en fazla döviz girdisi sağlayan turizm konusunda Ağustos ayında biraz iyileşme yaşandıysa da şimdilerde sıkıntılar devam ediyor. Sektörden sık sık otellerin el değiştirdiğine dair haberler geliyor. Türkiye ve özellikle de İzmir turizminin pandemi önlemlerinden nasıl etkilendiğini bir sonraki yazıya bırakarak şimdi dünyadaki gidişata dikkat çekiyorum. Şimdi vereceğim rakamların Türkiye karşılıklarını bulduğum zaman da ayrıntılarıyla yazacağım.

BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) raporuna göre, coronavirüs nedeniyle dünya çapında turizm sektöründeki 120 milyon kişi işsizlik sorunu ile karşı karşıya iken, sektördeki daralma yüzde 78’e ulaşabilecek. UNWTO verilerine göre, pandemi nedeniyle turizm sektöründeki 100 ila 120 milyon iş riske girdi. BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı UNCTAD ise pandemi nedeniyle küresel gayrı safi milli hasılanın yüzde 1.5 ila 2.8 kayba uğrayacağını tahmin ediyor.

“COVID-19’un turizmi tahrip etmesi oldukça acı verici” diye konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres,  yayınladığı video mesajında uluslararası turist girişlerinin yarıdan fazla azaldığını ve turizm temelli ihracatta 320 milyar dolarlık kayıp yaşandığını söylüyor.Turizm sektöründeki 120 milyon işin risk altında olduğunu belirten Guterres, bu işlerin çoğunun kayıt dışı ekonomide ya da mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerde olduğunu, bu işletmelerin ise çok sayıda kadın ve gence istihdam sağladığını söyledi.

Genel Sekreter kadınlar, kırsal topluluklar, yerli halklar ve tarihsel olarak marjinalleşmiş diğer birçok halk için turizmin entegrasyon, güçlenme ve gelir elde etme aracı olduğunu hatırlattı. Turizmin ayrıca doğal ve kültürel mirasın korunmasında da çok önemli olduğunu belirten Guterres, gelirlerdeki düşüşün, koruma altındaki alanlarda ve çevresinde kaçak avlanma ve habitat tahribatının artmasına yol açtığını ve birçok Dünya Mirası Bölgesinin kapatılması ile toplulukların hayati geçim kaynaklarından mahrum olduğunu söyledi.

“Turizm sektörünü yeniden inşa etmeliyiz” :  BM Genel Sekreteri “Turizm sektörünü yeniden inşa etmemiz gerekli. Ancak bunun güvenli, eşitlikçi ve iklim dostu bir şekilde olması şart” dedi. Turizmdeki toparlanmanın iklim hedefleriyle uyumlu olması gerektiğine işaret eden Genel Sekreter, ulaştırma bağlantılı sera gazı salınımlarının hızla yeniden artışa geçebileceği uyarısını yaptı.

Guterres, turizme bağlı milyonlarca geçim kaynağını desteklemenin, ev sahibi topluluklar, işçiler ve turistler için güvenli, sürdürülebilir ve sorumlu bir seyahat deneyimi oluşturmak anlamına geleceğini belirtti.

Genel Sekreterin Beş Önerisi : BM Genel Sekreteri, turizmdeki toparlanmaya yardımcı olmak için beş alanı, “Birincisi, krizin sosyo-ekonomik etkilerini azaltalım. İkincisi, turizm değer zincirinin tümünü güçlü kılalım. Üçüncüsü, turizm sektöründe teknolojinin kullanımını en üst düzeye çıkaralım. Dördüncüsü, sürdürülebilirliği ve yeşil büyümeyi teşvik edelim. Ve beşincisi, turizmin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını daha fazla desteklemesini sağlamak için ortaklıkları geliştirelim” şeklinde sıraladı.

***

Şimdiçeşitli kanallardan gelen son haberleri paylaşalım: İnsanlar ekmek mi, hastalık mı konusunda anlaşılan turizmcileri hiç düşünmüyorlar.

Korona krizinin kaybedeni online seyahat satış acenteleri:Almanya’nın en önemli ekonomi gazetesi Handelsblatt’a göre korona krizinin kaybedeni online seyahat satış acenteleri olacak. Kararsız ve karmakarışık bir piyasa ortamı nedeniyle müşterilerin “seyahat tavsiye ihtiyacı ve ek hizmet talebi“ arttığı için klasik seyahat acenteleri tercih ediliyor. Müşteriler karşısında deneyimli ve bilgili gerçek bir seyahat danışmanı görmek istiyor. Ayrıca evden (home-ofis) hizmet veren mobil seyahat acentelerinin sayısı Avrupa’da hızla artıyor.

Hollanda’da Kral’a tepki: Hollanda'da hükümetin "zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması" uyarısına rağmen Cuma günü eşi ve çocuklarıyla birlikte Yunanistan'a tatile giden Kral Willem-Alexander, halkın yoğun tepkisi üzerine tatilini yarıda keserek ülkesine dönme kararı aldı. Kral'ın halka örnek olması gerektiğini vurgulayan iktidar ve muhalefet partisi temsilcileri, "Evi sarı bölgede de olsa, bütün Hollandalılar gibi Kral da dört hafta boyunca hükümetin aldığı karar uymak ve ülkesinde kalmak zorunda" dedi.

Stuttgart turizm fuarı CMT 2021 iptal edildi:Dünyanın en büyük turizm fuarlarından biri olan "Karavan, Motor, Turizm" iptal edildi. Messe Stuttgart, korona salgını nedeniyle 23-31 Ocak tarihleri ??arasında planlanan fuar daha sonraki bir tarihe kaydırıldı.CMT, bu yıl Ocak ayında 2.000'den fazla katılımcı ile yaklaşık 300.000 ziyaretçiyi çeken CMT, salgının ilerleyişi ile ilgili belirsizlikler yüzünden muhtemelen Ocak 2022’de yeniden yapılacak.

Yunanistan pek fena: Yunanistan'ın en büyük iki gelir kaynağından biri olan turizm sektörü, pandemi nedeniyle bu yıl yüzde 80 oranında geriledi. Yunanistan Turizm Bakanı Haris Theoharis, Başbakan Kiryakos Miçotakis'e verdiği raporunda, "2019 yılına oranla Yunanistan'ı bu yıl ziyaret eden turist sayısında yüzde 78 oranında bir gerileme kaydedildiğini ve bu bağlamda ülkeyi ziyaret eden turistlerin bu yıl ancak 3 milyon 900 bini bulduğu" belirtiliyor. 2019'da Yunanistan'ı ziyaret eden turist sayısı 31 milyonla rekor sayıya ulaşmıştı. Aynı rapora göre, bu yılın sonuna kadar turizm sektöründen elde edilecek gelir, 2019 yılında elde edilen gelirin yüzde 20'sini bile geçemeyecek.

ABD’de oteller açılamaz hale geldi: Koronavirüs salgını nedeniyle geçen ilkbaharda rezervasyonların durması nedeniyle çok sayıda ABD oteli geçici olarak kapılarını kapattı. Ve şimdi çoğu artık yeniden açılamayabilir bir duruma geldi.Otellerin mülk sahipleri büyük bankalar ve diğer kredi verenlere karşı çok zor duruma düştüler: ipotek ödemeleri aksıyor ve bazı büyük mülkler için hacizler yaklaşıyor.CNBC'de yer alan bir habere göre, New York City'deki otellerin yüzde 34'ü borçlarını ödememiş durumda.CNBC raporunda özellikle New York, Houston, Los Angeles ve Chicago gibi şehirlerde otel borçlarının "önemli ölçüde arttığını" belirtiyor.Chicago'nun en büyük ikinci oteli olan Hilton tarafından işletilen 1.600 odalı Palmer House oteli geçen bahardan bu yana kapalı duruyor ve ne zaman yeniden açılacağı belirsiz durumda.

Bali adası yıl sonuna kadar yabancı turistlere kapatıldı: Koronavirüs salgını nedeniyle, Endonezya'nın turistik adası Bali'nin 2020 sonuna kadar yabancı turistlere kapatılmasına karar verildi. Yetkililer daha önce, gelecek aydan itibaren adanın turistlere yeniden açılmasına karar vermişti ancak salgının yeniden hız kazanması üzerine bu karardan vazgeçildi. Kararda adanın ne zaman yeniden yabancı turistlere açılacağı ise belirtilmedi.