GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
28 Kasım 2018 Çarşamba

Hayat aslında çok ucuz

Ana akımda yer almadı. Web haber portallerinde ise arkalarda kaldı bu haber… İlaç endüstrisi, vahşi kapitalizmin önemli kalelerinden biri. Bir ilaç icat etmek çok kolay değil ama asıl zorluk o ilacı endüstri haline getirmek. Sanki iyi bir şeymiş gibi, “kolay kolay izin çıkmaz bir ilaca ABD’de” denir. Elbette bir ilacın iyi denetlenmesi gerek piyasaya sürülmeden önce ama, ilaç tekellerinin onayını almadan piyasaya ulaşabilmek ne mümkün.

Tabii ki “önce ilacı bul, sonra biz hastalığını yaratırız” diyen onbinlerce dolar gözlü hekim de yaşıyor macera dolu ABD’de…Binlerce dolar gözlü gazetecinin yaşadığı gibi.

Küba’ya sağlık turları boşuna düzenlenmiyor yıllardır.

Yeni bir ilacı hastalarla tanıştırmak kolay değil ama üç gündür uluslararası medyada tartışılan haberden öğreniyoruz ki asıl sıkıntı denetimsiz bir alan olan tıbbi cihazlarda… Evet üç gündür dünya medyası bu haberi tartışıyor. Bizde “tık” yok. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) öncülüğünde 59 medya kuruluşunun ortaklaşa yürüttüğü araştırmada piyasaya sürülen hatalı tıbbi cihazların hastalar üzerinde yaralanmalara ve hatta bazı durumlarda ölüme sebebiyet verdiği ortaya çıkarılmış durumda. Merak etmeyin Türkiye’den elimizde rakamlar yok. Belki de Türkiye’de hızla ölmekte olan gazeteler bunun nedeni. Zaten İnternet Gazeteciliğinden günümüzde beklenmesi gereken de bu. Ana akım medyanın yazamadıklarını yazmak… Yaklaşık değeri 400 milyar doları bulan ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe yaşanan bu korkunç olayı, 36 ülkeden 59 medya kuruluşunda çalışan 252 gazeteci tarafından ortaya çıkarılmış durumda.

TheGuardian ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) koordinasyonunda BBC, Le Monde ve SüddeutscheZeitung gibi önemli basın kuruluşlarının, hatalı tıbbi cihazlardan kaynaklanan sorunları ortaya çıkarmak için kurduğu ortak ağ sayesinde ulaşılabilen binlerce dokümanın incelenmesi ardından hazırlanan dosya sayesinde korkunç gerçek ortaya çıkarıldı.

Araştırmada yeterince denetimden ve tıbbi testten geçirilmeyen bazı hatalı tıbbi cihazların piyasa sürülmesine izin verilmesinden ötürü dünya genelinde birçok hastanın acı çektiği bazı hastaların da hatalı cihazlar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

ABD’de hatalı cihazlardan 5.4 milyon şikayet rapor edilmiş. Sadece İngiltere, uzmanların 2015 ile 2018 yılları arasında hatalı cihazlardan kaynaklı 62 bin ‘olumsuz vaka’ rapor ettiği aktarıldı. Rapor edilen vakalardaki hastaların birçoğunun durumunun ciddi olduğu ve 1004 kişinin ise hatalı tıbbi malzemeler ile uygulanan tedavi sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

FDA tarafından raporlanan 5.4 milyon şikayetten 1.7 milyonun hatalı cihaz kaynaklı çeşitli yaralanmaları ve 83 bininin ise ölümle sonuçlanan vakaları kapsıyor.

Hatalı cihazlar hakkındaki problemler saklandı

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, cihazların piyasa çıkmadan ve sürüldükten sonra yapılan denetimlerin yeterliliği üzerindeki endişeleri arttırdığı vurgulandı.

Araştırmaya göre, bu tür medikal malzemelerin Avrupa’da hükümetler tarafından kontrol edilmemesi ve kayıt altına alınmamasın da bir diğer sorun olduğu aktarıldı.

Ayrıca, birçok ülkede cihazlar hakkındaki problemler, hastaların kendilerine tavsiye cihazlar hakkındaki prosedürleri araştırmasını zorlaştırmak adına gizli tutulduğu öne sürülüyor.

Daha etkili bir denetime ihtiyaç var..PiyasaDA bulunan hatalı tıbbi cihazlara çoktan müdahale edilmesi için yeteri kadar kusurlu üründen kaynaklı vaka olduğunu hatırlatan RoyalCollege of Surgeons başkanı Profesör DerekAlderson, “Daha etkili bir denetim sağlanabilmesi adına, aralarında tüm implant cihazlarının zorunlu olarak kayda geçirilmesinin de olduğu bir dizi değişikliğe ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.Alderson, “İlaçların aksine, klinik araştırma verileri veya merkezi olarak tutulan kanıtlar olmaksızın birçok cerrahi yenilikler ortaya çıkmaktadır. Bu durum, hastaların güvenliğine ve kamu güvenini riske atmaktadır” diyor

Hayat sizce de ucuz değil mi?