GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Oya DEMİR
YAZARLAR
23 Aralık 2018 Pazar

Güçlü çocuklar güçlü yarınlar

Dünyada bir tane dahi çocuk mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler hiçtir.  Albert Einstein

 

Soğuk bir İzmir sabahı; bir yerlerde belki sabah kahvemizi içerek, sıcak evimizde ailemizle keyif yapıyoruz. Bir başka yerde belki arkadaşlarımız ile birlikteyiz. Kimbilir belki de sakin bir Pazar, bir yanda kitap diğer, yanda çay...

Huzur içinde gülümserken; birden bir gölge düşüyor ruhunuza, gözlerinizin önüne... Televizyonda, gazelerde haberler, filmler, diziler... Sıcak ve huzurlu anlarınızın arasına giren kara bulutlar...Şiddet, çocuk istismarı, cinsel taciz, cinayet...Birden hayatın diğer yüzü gözlerinizin önüne seriliyor.

Bir sabah uyanıyorsunuz ve belki bir arka sokağınızda, belki ülkenin diğer ucunda gerçekleşen bir olayı duyuyorsunuz, okuyorsunuz... Bir sabah kalkıp Kars’ta Sedanur, Ağrı’da Leyla, kimbilir adını duymadığımız hangi ilde Ayşe, Fatma, Ali, Mehmet için ağlıyoruz.

Normal dediğimiz bir günü yaşarken, kimbilir hangi ufak tefek bir olaya tepki gösterirken rakamlara göre dünyanın herhangi bir yerinde HER GÜN 5 çocuktan 2’si fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara uğruyor, dünyada son yıllarda çocuklara yönelik taciz ve şiddet %90’lara varan oranlarda artmış. Bunlar sadece ve sadece adli makamlara yansıyan olaylar. Ve ne yazık ki çoğunun gizli kaldığı biliniyor.

Ne yazık ki; ülkemizde de durum çok farklı değil. Günden güne artan şiddet her yerde. Peki ne yapacağız? Hayatın her alanında; sokakta, trafikte, iş yerinde, alışverişte, arkadaş ilişkilerinde, aile içinde, haberlerde, dizilerde, filmlerde, sosyal medyada, dijital dünyanın karanlık yüzünde; her an, her yerde maruz kaldığımız, maruz kaldıkça kimbilir belki de duyarsızlaşmaya başladığımız “şiddet” ile nasıl mücadele edeceğiz? Nasıl çocuklarımızı, geleceğimizi koruyacağız?

Tek ve en önemli cevap : EĞİTİM ve KADIN

Bu toplum sağlığı problemini ancak ve ancak toplumun genelinde gerçekleştireceğiniz, bilgi ve riskleri anlamalarını sağlayacak, koruma ve korunma yollarını anlatacak, bilinçlendirecek eğitimler ile engelleyebilir, önleyebilir ve azaltabilirsiniz. En önemlisi ise; bir kadını gerçekten olması gereken yere koymayı başardığınızda, eşit ve adil bir şekilde hak ettiklerini, çabalarının karşılığını, saygıyı gösterdiğinizde ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağladığınızda toplumsal sorunları önleyebilirsiniz. 

SUSMA BİZ VARIZ!

T.C. İzmir Valiliği’nin liderliğinde başlatılan “Güçlü Çocuklar Güçlü Yarınlar” Projesi İzmir’den bütün Türkiye’ye yayılabilecek ve bu çok önemli toplumsal sorunu çözebilecek bir proje.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’nin geçtiğmiz yıl Bayraklı’da gerçekleştirdiği eğitimlerinden yola çıkarak hayata geçirilen projede; T.C. İzmir Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayraklı Kaymakamlığı, Bornova Kaymakamlığı, Buca Kaymakamlığı, Karabağlar Kaymakamlığı, Konak Kaymakamlığı, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) proje ortağı olarak yer alıyor.

Yıllardır gerçekleştirdikleri projeleri ve ulaştıkları başarılı çalışmalarını yakından takip ettiğim İzmir Kadın Kuruluşları Birliği bir kez daha hayatımızı günden güne daha fazla tehdit eden bir sorunla mücadele etmenin önemli bir adımını başlattı.

Pek çok sivil toplum kuruluşunun, gönüllünün desteklediği ve hızla eğitimlerin gerçekleştirilmeye başladığı projenin en temel iki amacı var. Birincisi; gerçekleştirilen eğitimlerle; rehber öğretmenlere, sınıf öğretmenlerine, ailelere, yöneticilere çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi ve risk tanıma düzeylerini arttıracak eğitimlerin verilmesi. Diğer önemli bir amacı ise; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda bilinçlendirme hareketi başlatılması.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği çatısı altında yoğun bir çalışması ile eğitimci eğitimleri ile başlayan ve yaklaşık bir yıl sürmesi planlanan proje ilk etapta İzmir İli Bayraklı, Bornova, Buca, Karabağlar ve Konak ilçelerinde yaşayan, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenci velileri, eğitimciler, sivil toplum kuruluşlarını hedefliyor.

Herşey önce evde, sonra ilkokuldan başlamak üzere okul sıralarından devam ediyor. Bütün hayatı etkiliyor. Bir toplumda önce kadını ve çocuğu odak noktanıza alır, eğitim, ekonomik, sosyal, kültürel açıdan güçlenmesini sağlarsanız o toplumun geleceğini güvence altına alırsınız.

Bu nedenle; T.C. İzmir Valiliği liderliğinde başlatılan Güçlü Çocuklar Güçlü Yarınlar Projesi kapsamında durmadan çalışan bütün gönüllüler bir kez daha düşünmemizi, gerçeklerle yüzleşmemizi ve sorunlardan çok çözümlere odaklanmanızı sağladılar. Şimdi sıra bizde...

Evet, şimdi gerçekten sıra bizde. Düşünmek ve harekete geçmek zamanı, siz de projeye destek olabilirsiniz. Sosyal medyadan takip edebilir, paylaşabilir, eğitimlerin yayılmasına, bilinç oluşturulmasına destek olabilirsiniz. https://www.facebook.com/izmirgcgy/