GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Oya DEMİR
YAZARLAR
6 Şubat 2017 Pazartesi

Geçmişten geleceğe izler

"İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin getirdiği şeyleri yapmaz; o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Halbuki bizim milletimiz, hakiki özellikleriyle medeni ve ileri olmaya layıktır ve olacaktır.″ Mustafa Kemal Atatürk, 1923.

Zaman nasıl da geçiyor, hızla, değişerek, gelişerek, var olanların yok olması, yok olanların var olması arasında, hızla gelip geçiyor. Gelenler ve gidenler, değişenler, değişime direnenler, medeniyetin gerisine gitmek isteyenler arasında, zaman hızla geçip gidiyor. Geriye kalan ise; dünü bugüne, bugünü yarına taşıyan, dünya döndükçe de taşıyacak izler. Biraz orada, biraz burada, çoğu zaman ise her yerde. Kimi zaman gördüğümüz, kimi zaman duyduğumuz, kimi zaman hissettiğimiz izler. 

Zaman nasıl da geçiyor. Zaman geçerken geriye kalan ise izler. Kimi zaman bir mısra, kimi zaman bir cümle, kimi zaman bir renk, kimi zaman bir taş, bazen bir film karesi, bazen bir nota, bazen bir bina. Merak uyandıran, heyacanlandıran, hüzünlendiren, sevindiren, güldüren, ağlatan, düşündüren binlerce iz. Dünden bugüne, bugünden yarına uzanan zaman çizgisinde; ruhumuzu harekete geçiren eserler...Binlerce yıl önce mağara duvarlarında başlayıp günümüze kadar uzanan; yaratıcılığın, hayal gücünün, duyguların dışa vurumu, tarih ve kültür ile bütünleşen resim, heykel, edebiyat, müzik, film, fotoğraf, mimari. Dünden bugüne ve yarına "an″ı taşıyan izler: "Sanat″.

Zamanın arşivi, belleği sanat eserlerinden resim ve heykel bugünlerde "IDE Uluslararası Resim ve Heykel Sergisi’nde zamana iz bırakıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi katkısı, Sarıgözoğlu A.Ş. ve Karşıyaka Yalı Lions Kulübü sponsorluğunda, Özer Ulukaya ve Bulgar Sanatçı Lyuba Yosifcheva Küratörlüğünde Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen sergide; Fatma Elvin Öztürk, Süleyman Saim Tekcan, Ergin İnan, Ertuğrul Ateş, Devabil Kara, Erol Kınalı, Bedri Karayağmurlar, Korkut Uluğ gibi isimler ve Bulgaristan, Hollanda, KKTC, Suriye, Gürcistan, Azerbeycan’dan sanatçılar yer alıyor. 

Ruhumuzu aydınlatan, geçmişi gelecekte buluşturan, dil, din, yaşam biçimi, ülke, cinsiyet farklılıklarından bağımsız renklerde, biçimlerde, fırça dokunuşlarında estetik ile birleşen birbirinden değerli sanat eserleri Şubat ayı sonuna kadar AASSM’de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Renklerde ve biçimlerde kaybolurken binlerce anıyı hatırlayıp, aynı zamanda anılar biriktirmeye ve zamana bir iz bırakmaya hazır mısınız? 

Sergide Yer Alan Sanatçılar (Alfabetik sıraya göre hazırlanan liste sergi sosyal medya hesabından alınmıştır)  Agop EGEYAN (İstanbul), Ahmet ÖZOL (İstanbul), Antoniy PETKOV (Bulgaristan), Aneliya RAIKOVA (Bulgaristan), Ayfet UZ (Edirne), Ayşe KAYA (İstanbul), Ayten MUNGAN (İzmir), Bahattin ODABAŞI (İstanbul), Bedri KARAYAĞMURLAR (Ayvalık), Bülent SALDERAY (Ankara), Canay KİFCİ (Ankara), Cem SAĞBİL (İzmir), Çetin BİLGİN (İstanbul), Devabil KARA (İstanbul), Dilber KARTAL (İstanbul), Darina ZIATAREVA (Bulgaristan), Emine Fida RÜZGAR (Aydın), Ender GÜZEY (Bodrum), Enil ENCHEV (Bulgarıstan), Ergin İNAN (İstanbul), Erol ÖZDEN (Bolu), Erol KINALI (Kaş), Ertuğrul ATEŞ (İstanbul), Ezgi KINALI (İstanbul), Fatma Elvin ÖZTÜRK (İzmir), Feza Madenli AKTAN (İstanbul), Gültekin RÜZGAR (Aydın), İlhan DÜNDAR (İzmir), Isabelle CORDES (Hollanda), Jordan KARALOV (Bulgarıstan), Korkut ULUĞ (İzmir), Lyuba YOSIFCHEVA (Bulgaristan), Mustafa Oktay OKTAY (Çorum), Nurşen GÖRŞEN (İzmir), Özcan TUNÇ (Fethiye), Pelin ÖZGÖÇEN (İstanbul), Raina STOIMIROVA (Bulgaristan), Reyhan ABACIOĞLU (İzmir), Reyhan ULUDAĞ (İstanbul), Serap GÜRCAN (İzmir), SERPİL AKDAĞLI, Sara SHEIKHI (Suriye), Seyyit BOZDOĞAN (İstanbul), Süleyman SAİM TEKCAN (İstanbul), Şansel ŞENCAN (İstanbul), Şebnem KIRER YURDUMETİN, Şenol TİLKİ (İzmir), Tayfur YAĞCI (İzmir), Teymur AĞALIOĞLU (Ankara),Tuncay ŞEVKETOĞLU (İstanbul), Umur TÜRKER (İzmir), Yasemin NOYAN (İstanbul), Zahide ÖZKUL (Konya), Zeynep Aslı KÖSTEPEN (İzmir), Ziyad SULTANOV (Ankara)