GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
31 Mayıs 2018 Perşembe

Eşitlik, adalet ve kadınlar

Hindistan'da verdiği mücadeleyle 40 bin çocuk işçinin kurtulmasını sağlayan Kailash Satyarthi… On iki yaşındayken sapkın bir Trokosi rahibine satılıp, sonraki yıllarını cinsel kölelik cenderesine sıkışmış Afrikalı kadınları kurtarmaya adayan Juliana Dogbadzi…ve isimleri vurdumduymazlık perdesi arkasında gizli kalmış daha birçok insan... Büyük çoğunluğu kadın…

Ölümle yüzleşmekten korkmayacak cesarete sahip bu insanlar için asıl sorun, umursamazlıkla yüzleşecek dayanma (ve dayanışma) gücüne sahip olup olmadıkları. İşte, 40'tan fazla ülkede 50 insan hakları mücadelecisi, seslerini, ''Hayatım boyunca bu seslere aracı olma fırsatını beklemiştim,'' diyen Ariel Dorfman'ın bu oyunu aracılığıyla duyuruyorlar neredeyse 10 yıldır…

Kadınlar dünyanın her yerinde ayrımcılığa uğruyor.  En temel hakları olan yaşam hakkı, eğitim ve sağlık haklarına erişemiyorlar. Kadınlar özgür bir birey olarak eşit vatandaşlık haklarından yararlanamıyor. Kadınlar eşitlik talebini yıllardır dile getiriyorlar ve gerçek eşitliğin sağlanması için örgütlü mücadele veriyorlar. Kazanımları var ama gerçek eşitlikten çok uzaktalar…

Önceki gece Karşıyaka Belediyesi’nin Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’ndeydik.

Önceki gece ‘Kadınsal Hareketler Bunlar’ grubunun 13 üyesi, dünyadaki benzerlerine katıldılar.  ‘Başka Bir Dünya İçin Manifesto‘ adlı oyunu izlemek pek kolay değildi. Ama salondan çıkarken “İyi ki gelmişiz” dedik ve bizi davet eden İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan dostumuza teşekkür ettik. Bu gecenin geliri ile kaç kız öğrenciye burs verileceğini öğrenince oyundan üzerimize sinen hüzünlü hava yerini sevince bıraktı. Yazmama gerek yok sanırım, salonda erkekler azınlıktaydı tabii ki…

İzmir'de ilk kez online bir kermes kurarak üyelerinin bağışlarıyla Balçova'daki bir okula kütüphane yaptıran kadınların oluşturduğu 'Kadınsal Hareketler Bunlar' grubu sahnede de başarılıydı açıkçası… Karşıyaka Belediyesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ile işbirliği yaparak hazırlanan oyuna destek veren Can Hastanesi’ni de kutlamak gerek.

‘Kadınsal Hareketler Bunlar’ grubunun kurucusu Filiz Akın, “Bağışlanan her kuruş kadınların ayaklarının yere basması için üniversite okumasının ne denli önemli olacağını bilinciyle onlara ışık olacak” diyordu… Oyunun yönetmeni ise Raci Durak… Bu oyun yinelenirse kaçırmayın derim.

***

EŞİTLİK ADALET KADIN PLATFORMU…

Biz bu gösteriyi izlerken İstanbul’da aynı saatlerde Eşitlik- Adalet- Kadın- Platformunun sunumu yapılıyordu. Platformun kurucuları “Türkiye’de 1980 sonrası güçlenen bağımsız feminist kadın hareketinin son yıllarda dışlandığına, marjinalleştirildiğine tanıklık ediyoruz” diyorlar.

Eşitlik Adalet kadın Platformu’nun hedefleri neler? Eşitlik ve Adalet mücadelesinde kadınların ve kadın örgütlerinin sesini daha etkin yükseltmelerini destek vermek… Kadının eşitlik ve adalet talebini savunan topluluğun dijital örgütlenmesini sağlar… Sorunun çözüm alternatifleri geliştirmek… Eşitlik ve adalet dilini, düşüncesini geliştirmek ve yaygınlaştırmak… Kadın STK’larının ve bağımsız aktivistlerin birbirinden haberdar olmasını sağlamak ve dayanışmayı güçlendirmek… Evrensel kadın gündemini takip etmek ve global kadın örgütlenmeleri ile işbirliği sürdürmek. Kadının Eşitlik Adalet mücadelesini örnekler ve dayanışma ile cesaretlendirmek. Yaratıcı kampanyalar yolu ile toplumsal değişimi tetiklemek, değişimi ölçümlemek…

***

GÜNE İYİ HABERLE BAŞLADIK

ODTÜ Sosyal Politikalar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feride Acar , yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü kadın hakları ve eşitlik çalışmalarıyla, dünyada cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden ilk 100 kişi arasına girdi. Listede Fransa Cumhurbaşkanı ve Kanada Başbakanı da var.

Memleket için umudumuzun arttığı günler…