GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
5 Temmuz 2019 Cuma

Dostların gurur veren kitapları…

Dostlarımızla gurur duyduğumuz kitap haberleri peş peşe geliyor. Haftanın son günü aldığımız haber de bu anlamda iyiydi..

Pek değerli arkadaşlarım Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından 279 sayfa olarak kaleme alınan ’50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı Hong Kong’da yapılan Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda kendi kategorisinde Birinci olmuş.

Türkiye peynirlerini toparlama konusunda büyük emek veren Berrin ve Neşe ile ne kadar gurur duysak az. Yerel-geleneksel peynirlerle birlikte yoğurt, tereyağı, kaymak gibi süt ürünleri, ekmek, bal, zeytin gibi peynire eşlik eden pek çok ürün tespit edilerek kitapta bu ürünler de kayıt altına alınmış oldu. Kitapta; Küflü Katık Peyniri, Bezde Katık Peyniri, Kara Usul Çerkes Peynirleri, Dağarcık Tulumu, Kirli Hanım Peyniri, Yünlü Tulum Peyniri, Ayvalık Cunda Sepet Peyniri, İvrindi Koyun Kelle Peyniri, Savaştepe Mihaliç Peyniri, Sındırgı Koyun Peyniri, Sındırgı Yörük Peynirleri, Manyas Tulum Peyniri, Çerkes Peyniri ve Havran Keçi Peyniri gibi çeşitler de yer alıyor. Ne mutlu bana ki bende imzalısı var.

Ödül nedir derseniz; geçtiğimiz aylarda Frankfurt’ta yapılan Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda (Gourmand World CookbookAwards 2019) Almanya, Fransa, İsviçre, Amerika gibi ülkeler arasında finale yükselen ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı, Hong Kong’un Macau Adası’nda gerçekleşen Final’de 12 ülkenin kitabını ‘Süt ve Peynir’ kategorisinde geride bırakarak ‘Best Of The World’ ödülünü elde etti.

Karaburun Kitabı
Heyamola yayınlarının İzmirim serisinin kitaplarından biri olan KaraburunKitabı,kitapçı raflarındaki yerini aldı. Karaburun sevdalılarından Dr.Alpaslan Bilen ve akademisyenAhmet Uhri tarafından yazılan kitap Karaburun üzerine bugüne dek yazılan en kapsamlıyayınlardan biri olacak gibi görünüyor.

Geçen haftaki imza gününde Alpaslan Bilen ve Ahmet Uhri dostlarımın gördüğü ilgi pek hoştu…

Dr.Alpaslan Bilen’in Karaburun halkıyla olan samimi ilişkisinin neredeyse bir sözlütarih çalışmasına dönüştüğü bu eserde, yerel adetlerden, köy yaşantısına, hayvancılıktan zeytin, nergis ve enginar yetiştiriciliğine kadar Karaburun’u diğer yerlerden farklı kılanhemen herşey bulunmakta.

Bir isyan coğrafyası olan ve Karaburun Yarımadası denilince ilkakla gelen Şeyh Bedrettin ve müridleriBörklüce Mustafa ve Torlak Kemal üzerine yazılanlarda kitabın ilgi alanının genişliğini göstermekte.

Akademisyen Ahmet Uhri’nin 2007’de başlayan ve 2015’ten itibaren resmi birkimliğe bürünen ve Ege Üniversitesi’nden Doç.Dr.Çiler Çilingiroğlu başkanlığında geniş birbilimsel kadroyla yürütülen yüzey araştırmaları da Karaburun’un 300 bin yıllık tarihine vurguyapmakta. Karaburun’un camileri, çeşmeleri, değirmenleri, kilise ve manastırları, prehistorikyerleşimleri, Yunan ve Roma dönemi kalıntılarını bir kültür envanteri haline getirmeyeçalışan ekip üyelerinden Ahmet Uhri kitaba enginar, kopanisti, hurma zeytin gibi ürünlerintarihini de ekleyerek kitabın zenginleşmesine katkıda bulunmuş.

Bodrum Şairleri Antolojisi
Şiir; hayatı anlamlı ve güzel gösterme, estetize etme sanatı…  Şiirin amacı güzeli yakalamak ve ifşa etmek uğraşısı..

Sözünü edeceğim son kitap Bodrum Şairleri Antolojisi… Bodrum’da entelektüel kesimin pîrî diye tanınan Baydar Özcan’ın girişimi ile yayımlanan kitabın bir şiiri de Baydar Bey’e ait: “Ansızın cemre düşer/ Gönlün tahtına / Kış sonbahar olur/ Aşk sevdası şiir olur/ Sol tarafın üşür.”

Anladığım kadarı ile kitap bir jüri seçimi ile hazırlanmış… Jüri Onur Başkanı Yaşar Hız diyor ki:Şiirde mantık yoktur, ruh vardır. Tutku vardır. Ve bu tutku dolu şiir antolojimizi yayınlama fikri şair, gazeteci, yazar, uluslararası kültür elçisi can dostum Baydar Özcan’ın kitabevini ziyaretiyle ortaya çıktı. O ziyaretinde edebiyat üzerine düşüncelerimizi paylaştık ve derinliğine indik. Benimle Bodrum’da yaşayan ve Bodrum’u seven şairlerin antolojisini yayınlama fikrini paylaştı ve bu konuda yayınevi olarak destek verip vermeyeceğimi sordu. Ben de Bodrum’da yaşadığım için böyle bir projeyi maddi ve manevi her konuda seve seve destekleyeceğimi söyledim. Ve çalışmalardan sonra gelen şiirleri bir araya getirip jüri süzgecinden geçirilerek bu sürece geldik.

Okuyalım, okutalım…