GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ayda ÖZEREN
YAZARLAR
14 Mart 2020 Cumartesi

Doktor Gugıl

Doktor dediğimizde ilk aklımıza gelen yeminiyle ünlü Hipokrat’tır. Dr. Jivago, DrKimble ve Eski Türk filmlerinin favori doktoru rahmetli NubarTerziyan’dan sonra bu sezona damga vuran otizmli Ali Vefa ve bastonlu Hekimoğlu ile bildik doktor çizgimizin oldukça dışına çıktık.

Doktorlarımızın büyük bir çoğunluğu bu dizilerin halkın “Tıbbi okuryazarlığını bozuyor” demesine inat çocukluğumuzun en popüler oyunu “doktorculuğu” sevdik ve her birimiz Google Üniversitesi’nin pek başarılı ve muteber çakma TIP mezunları ‘ndan olduk…

Ben bugün size halk arasında pek bilinmeyen bir doktordan bahsedeceğim.

Bergamalı Galen’den…

Tıp Bilimine ilgi duyanlar veya tarihsel bilgiyi derinlerden severek ve kazıyarak öğrenenler tanıyordur eminim bu çok değerli “Hekimlerin İmparatoru” nu.

Deneysel fizyolojinin kurucusu ve “tarihteki ilk SPOR HEKİMİ”Galen’i…

Günümüzde genetik bir miras gibi görülen doktorluk mesleğine girişi enteresan.

Bir söylentiye göre babası rüyasındaApollon’un oğlu  “SAĞLIK TANRISI” Asklepios’u görüyor. Tıp Tanrısından buyruğu alan baba Nikon(bizimde hep rüyamıza giren o Aksakallı Bilge o mu acaba?) oğlunu doktor olması için zorluyor.

Babası öldükten sonra aldığı Tıp eğitimini “internette gezinerek” değil, bizzat seyahat ederek zenginleştirmek isteyen Galen İzmir, İskenderiye, Midilli gibi zamanın bilim insanlarının ve filozoflarının öbeklendiği bölgelerde bolca vakit geçiriyor ve müthiş kazanımlarla Bergama’ya geri dönüyor.

Dönemin en saygın işi olan “Gladyatörlerin Başhekimliği ”ne atanınca gladyatörlerle seyircilerin vücut yapılarını yakından gözlemlemeye başlıyor. Sürekli vücut hareketlerinin (egzersiz diyoruz) sağlıklı yaşam için elzem olduğuna karar veriyor. Bu sayede bilinçli beden hareketleri ile fizyoloji ve tedavi arasındaki bağı keşfediyor ve bugün spor hekimi olarak anılan branşın babası,tarihteki ilk ismi oluyor.

Ne fevkalade!

Ama benim en çok etkilendiğim ne biliyor musunuz?

400 yıldır doğru”  kabul edilen -atardamarların hava taşıması- inancına Galenyanlış diyor! Damarların kan taşıdığını ispat ediyor. Toplar ve atardamarların arasındaki farkları saptıyor.

400 yıllık doğruyu değiştiren adam oluyor!

Galen sadece pratik bir şifacı değil, aynı zamanda düşünmeye, doğa bilimine ve davranış kurallarına önem veren gerçek bir hekimdi.

Hasta-hekim arasındaki en önemli unsurun GÜVEN olduğunu düşünüyordu.

Bu güvenin de hekimin hastayı doğru gözlemlemesi ile,mantık ve deneyim gerektiren“Teşhis Sanatı” ndaki hünerini göstermesiyle oluştuğunu savunuyordu.

Bu müthiş filozof Doktor Galen’in ismi şimdilerde Bornova’nın en güler yüzlü, en candan, en hamarat sağlık personelinin bulunduğu pırıl pırıl yeni Hastanesinde yaşatılıyor.

“Nagehan, Gülcan, Esine, Nuriye, İlayda, Cansu, Feride, Ayşe ” insana hastalığını unutturan 2. Katın en güzel melekleri.

“Sevil, Gülşah” 2.katın hastaya, refakatçiye karşı en saygılı,en sessiz iş yapan ve çok severek yapan kat görevlileri.

Fatoş hanım memnuniyet peşinde kattan kata, odadan odaya koşturan en enerjik çalışanı.

Dr. Ozan ve Dr. Egemen Dr. Galen’in felsefesini 21. Yüzyıla taşıyabilmiş güven ilişkisini ön planda tutarak doğru teşhis için canla başla çalışanen mütevazı doktorları.

Başta tüm “Galen Ekibi ve Çalışanları” olmak üzere;

Tanıdığım, varlığına hep şükrettiğim, cennetlik olduklarına inandığım, bir nefes kadar yakın tüm sağlık çalışanı dostlarıma,

Dr. Banulara, Dr. Kıvançlara, Dr. Hasanelere, Dr. Remidelere, Dr. Erdallara, Dr. Necdetlere, Dr. Akçalara, Dr. Serpillere

Eczacı Nurtekinlere, Eczacı Alilere, Eczacı Ahsenlere, Eczacı Ayserlere, Eczacı Ayçalara,

Hastabakıcı Ahmetlere, Fatmalara, Hüseyinlere, Gülgünlere,

Tarihin tozlu sayfalarında felsefelerinin ve cesaretlerinin de öğretilip örnek gösterilmesi gereken tüm ilericiaydın hekimlere;

Yanlışlara inat, doğrular için savaşanlara;

Örümcek kafalıların körlüklerine inat, bilimin ışığında yürüyenlere;

Şiddetin gölgesinde iş yapmaya çalışanlara ve bu uğurda canı pahasına can kurtarmaya çalışanlara

Naçizane TEŞEKKÜRLERİMİ sunmak istedim!

Beni gerçekten TÜRK Sağlıkçılarına emanet edin!

Bayramınız kutlu olsun…

Çakma doktorlar!...BİR İKİ ÜÇ TIP…