GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Derya AVŞAR
YAZARLAR
21 Ekim 2014 Salı

Dikkat!

Çocuğunuz öğrenme güçlüğü çekiyorsa, sözünüzü dinlemiyor ve siz her söylediğinizi tekrar tekrar söylemek zorunda kalıyorsanız, çocuğunuz bir türlü derse başlamak istemiyor ya da başladıktan çok kısa bir süre sonra dersini bırakıp başka şeylerle meşgul olmaya başlıyorsa çocuğunuzda dikkat eksikliği olabilir !
Dikkat eksikliği sorunu yaşayan çocuklar aslında bilinenden çok daha zekidir ve sezgileri çok gelişmiştir, yaratıcı yönleri oldukça kuvvetlidir onların sadece öğrenme biçimi farklıdır ve ihtiyaç duydukları şekilde eğitim alırlarsa dikkat eksikliği sorunu yaşamayan çocuklardan çok daha kolay öğrenebilirler ve öğrendikleri bilgiler çok daha kalıcı olabilir.
Çocuğunuza uygun öğrenme biçimi geliştirmeden önce sorunun dikkat eksikliği olduğundan emin olmalısınız....
Çocuğunuz sık sık dalıyorsa
Söylediklerinizi yapmıyor ve neden yapmadığını sorduğunuzda unuttuğunu söylüyorsa
Sık sık kalem, defter ve silgi gibi eşyalarını kaybediyorsa
Bir şey anlatırken kısa aralıklarda bir konudan başka bir konuya geçiyorsa
Özellikle ödevlerini yaparken sürekli tuvalete gitme ve su içme gibi bahanelerle kalkıyorsa
Sözlü anlatılanları aklında tutamıyorsa
Sorumluluk kazanması için Verdiğiniz küçük görevleri bile sürekli erteliyorsa
Çocuğunuzda dikkat eksikliği olabilir
Dikkat eksikliği yaşayan çocuklara ebeveynleri olarak günlük yaşamınızda ufak bir kaç önlem ve egzersizlerle yardımcı olabilirsiniz
Öncelikle ebeveynler olarak çocukların hayatlarının tamamının ders çalışmaktan ibaret olmadığını, sosyal faaliyetlere ve çeşitli spor aktivitelerine de ihtiyaç duyabileceklerini bilmeliyiz. Bazen onlarla ders çalışmalı, bazen oyun oynamalı, bazen de sohbet edebilmeliyiz.
Odaklanma güçlüğü yaşan çocuklar çabuk sıkıldıkları için ders çalışmayı onlar için eğlenceli hale getirmek gerekir
Uzun süren her aktiviteden bir süre sonra sıkılırlar, bu da dikkatlerini oradan uzaklaştırmalarına neden olur. Bu yüzden ders çalışma süreleri önemlidir.  20 – 30 dakikayı aşmayan ders süreleri öğrenme açısından oldukça faydalı olacaktır. 30 dakikayı aşan süre içerisinde ise algı yavaşlayacaktır ve öğrenme kısmen yada tamamen son bulacaktır.
Bir konuya veya noktaya Odaklanmakta zorlandıkları için onlara bir şey öğretmek istediğinizde ilk olarak  size ve söyleyeceğiniz şeye odaklanmalarını sağlamak için dikkat çekici bir ses tonuyla ya da iki elinizi birbirine vurmak gibi çeşitli jestlerle size yönelmesini sağlayabilirsiniz sonra söyleyeceğiniz şeyi söylerken aynı zamanda da bir tahtaya ya da deftere yazarak anlatırsanız kolayca öğrendiğini göreceksiniz
Onların iç dünyaları karışık olduğu için dış dünyalarının düzenli olmasına ihtiyaç duyarlar bu onların zihnini toparlamalarına yardımcı olacaktır bu yüzden yaşam alanlarının derli toplu olması gereklidir, evinizin, özellikle çocuğunuzun odasının düzenli olmasına özen gösterin.
Tekrar yaptırın sık sık tekrar edin ve ettirtin, söylediklerinizi tekrar edin gerekirse belirli aralıklarla aynı şeyi söyleyin bu unutmamasını sağlar. Öğrenmesi gereken şeyleri ise çocuğunuzun kendisinin sıkça tekrar etmesini sağlayın
AYRICA; Dikkatlerini sorumlu oldukları konuya yöneltmelerini sağlamak için oldukça basit ve bir o kadar da etkili başka bir yöntemde küçük kağıt parçalarına notlar yazarak odalarına ve evde görebilecekleri başka yerlere koymaktır.
Örneğin; Ödev saatini küçük bir not kağıdına yazdıktan sonra bu not kağıdını buzdolabının kapağına yapıştırabilirsiniz.
Son olarak; Çocuklarınıza yapmak istedikleri şeyler konusunda destek olursanız başarılı olduğunu göreceksiniz, ilgilendikleri alanlardan emin olun ve bu alanlarda kendilerini geliştirmelerine imkan sağlayın,
UNUTMAYIN sizin çocuklarınızda görmek istediğiniz başarıyı onlar ancak kendi ilgi duydukları alanlarda gerçekleştirebilirler.