GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Fatih YAPAR
YAZARLAR
9 Ağustos 2019 Cuma

Daha neyi bekliyorsunuz?

2014 yerel seçimlerine giderken “Büyükşehir Belediyesi” sınırları içinde faaliyet gösteren “İl Özel İdarelerinin” kapatılması kararı alındı. Yasanın hükümleri açık ve netti. Bir ilin yani büyükşehrin sınırı için artık merkezden 50 kilometre uzaklık şartı aranmayacak tüm sınır belediyelerin yetkisine geçecekti. Bu sırada köyler de kaldırılacak, malları kaymakamlıklara, tüzel kişilikleri ise mahalleye dönüştürülecekti.

30 Mart 2014 yerel seçimlerine giderken İzmir’de başlayan mal paylaşım tartışması seçim sonrası da devam etti. Dönemin İzmir Valisi Mustafa Toprak flaş bir açıklamaya imza atarak açıkça kanunda belirtilmesine rağmen Urla Durtur, Bozdağ Kayak Tesisleri, Foça Polen Tatil Köyü, Çeşme Turistik Tesisleri, Selçuk’taki Efes Havaalanı, Alaçatı Barajı, Tavşan Adası ve Balçova Termal Tesisleri gibi değerli ve büyük yerleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne değil Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı bünyesine bıraktıklarını söyledi.

Aslında yasanın hükümleri çok açıktı!

“Memurlar ve işçiler tüm haklarıyla belediyelere geçecek. 30 bin metrekarenin üzerinde taşınmazlar Büyükşehir’e, altındakiler ilçe belediyelerine verilecek. Taşınır araç gereç ve ekipmanlar ise taleplere göre paylaştırılacak”

Ne yazık ki öyle olmadı. Seçimle göreve gelen AK Partili başkanlar dükkan kapatılmadan en iyi araç gereç ve iş makinalarını seçti. Uyanamayan CHP’li belediyelere ise 1950 model kamyonetler, lastikleri patlak dozerler, yedek parçaları bile artık üretilmeyen iş makinaları kalmıştı.

Ve tam da o tarihlerde “çok özel bir yer” daha Büyükşehir’e verilmedi. Valilikteki komisyon kararıyla burası YİKOB bünyesinde kaldı. Mülkiyeti ise maliye hazinesine aitti.

Neresiydi?

Bornova Pınarbaşı Yarış Pisti!

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tutumu üzerine dava açılmasına karar verildi. Mahkeme uzun süren dava süreci sonrasında birçok yerin yasa gereği Büyükşehir’e verilmesine karar verdi. İşte bunların arasında söz konusu yarış pisti de vardı.

İzmir İl Genel Meclisi’nin il özel idaresi kapatılmadan önceki son toplantılarından birinde 330 dönüm alanı kapsayan bu yerin imar plan değişikliği talebi krize neden olmuştu. Yeri imara açmayı planlayan “orta yoğunluklu konut alanı” talebi kavga sebebi haline gelmiş, AK Parti ve CHP’li üyeler anlaşamadığı için önerge oylanamadan geriye çekilmişti.

Tabi ki bir de kamuoyu baskısıyla…

Gelelim meselenin özetine!

Büyükşehir, mahkeme kararıyla aldığı yeri mahkeme devam ederken bir şey yapmasınlar diye “belediye hizmet alanı ve yeşil alana” çevirdi. Daha sonra burası belediye hizmet alanı kalmak koşuluyla spor alanı kullanım şartı getirildi. Hem önceki Bornova Belediye Başkanları Prof. Dr Kamil Okyay Sındır hem de Olgun Atilla Büyükşehir’in tavrına destek verdi.

Şimdi ise başka bir mesele daha var!

Nedir o?

Büyükşehir Belediyesi ulaşım planlarına göre resmi adı “Ülkü Yarış Pisti” olan bu yeri ESHOT Otobüs Garajı olarak planladı. Ve belediye yetkilileri bu değişiklikle ilgili hazırlık yaparken Pınarbaşı’nda bulunan “Deveciler Derneği”dahil herkes karşı çıktı.

İtiraz edenler arasında kimler yok ki!

Kemalpaşa ve Gürpınar Mahalle Muhtarları, Pınarbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Pınarbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Züccaciye Sitesi Fincancılar Çarşısı Site Yönetimi, Pınarbaşı Mübadele Göçmenleri Derneği, İzmir Toplantı ve Düğün Salon İşletmecileri Derneği Yönetimi, Pınarkent Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği gibi gibi…

Nedense, Büyükşehir’in otobüs garajı projesine karşı çıkanlar mevcut duruma yönelik bir itiraz etmedi. Sanki bu yerin, MÜSİAD İzmir Şubesi eski Başkanı Ümit Ülkü’de kalmasını istercesine!

Mahkeme kararıyla alınmış olan yerin halen üst işletme ve kiralama hakkından kaynaklı burada faaliyet gösteren Ülkü Yarış Pisti’nin acilen buradan tahliye edilmesi gerekmiyor mu?

Mülkiyeti belediyeye ait olan yeri belediye yetkilileri geri almakta çekiniyor mu?

Geçtiğimiz günlerde Bornova Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin ihtisas komisyonları bölgede inceleme yaptı. ESHOT Garajı olarak planlanan bu yerin daha faydalı kullanılması gerektiği konusunda birleşti. Bornova’nın yeni Belediye Başkanı Mustafa İduğ da bu arazinin Ümit Ülkü’den alınıp yeşil alan olmasını istiyor. İmar planlarında bulunan “belediye hizmet alanı” koşulunun korunarak yeni cazibe merkezi yaratılmasını diliyor. Ve İduğ bu kararın bölgenin de gelişimine etki edeceğini düşünüyor.

Hal böyle iken birileri yıllardır işgal ettikleri bu alandan neden çıkmak istemiyor?

Yoksa İmar Barışı gibi herkesin kendisinde hak gördüğü “yapılaşma” adı altında farklı amaçlar mı planlanıyor?

Durum ortada!

Takdir ise kamuoyunun…