GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Işıl Öztürk BULUT
YAZARLAR
6 Aralık 2018 Perşembe

Cephe Sistemi ve ‘kız’ meselesi

Geçtiğimiz Genel Seçimlerden bu yana Türkiye’de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ile birlikte yeni bir siyaset biçiminin yerleştiğini yazıyor ve söylüyorum.

İlk bakışta Amerikanvari bir görüntüsü olan bu yeni siyaset biçiminde AK Parti-MHP ve BBP ‘Cumhur İttifakı’nı, CHP- İYİ Parti ve SP ise ‘Millet İttifakı’nı oluşturdu.

Ben buna kısaca “Cephe Sistemi” diyorum. İki seçimdir gerçekleştirilen ittifaklar aslında bu iki cepheyi meydana getiriyor.

***

Fiili durum aslında siyaseten bir derlenme toparlanmayı da gösteriyor.

Çarşaf gibi uzun oy pusulaları, genel başkanı bile bilinmeyen tabela partileri ve adayı bile olmayan siyaset kurumları artık tarihe karışıyor.

Her yerde veya şöyle söyleyeyim her dağılmışlıktaderlenmek ve toparlanmak hızla ilerlemeyi ortaya koyar. Ben de siyasetimizden bu derlenmeyi ve toparlanmayı bekliyorum doğrusu…

Fakat bu yolda bazı fireler verilebilir… Eriyen partiler gibi mesela…

Hatta daha açık söyleyeyim; SP ve BBP erir düşüncesindeyim.

SP erir, çünkü;

Bulunduğu Cephe kendisiyle hiç mütenasip değil. Geçmiş olarak, öz ve kök değerleri olarak, inançlar, hedefler ve değerler olarak… SP, ya dışarı atılır ya da eriyip yok olur gider. Bir de paçasından değil de bizzat boynundan asılan Fatih Erbakan ve yeniden kurduğu “Y-Refah Partisi” de bu erimeyi hızlandırır diyebilirim.

BBP erir, çünkü…

Bir kere BBP’nin, MHP’nin küçük bir parçası olduğu tartışılmaz bir gerçek. Burada büyük yapı MHP… MHP hem aktif yapısıyla hem de fikir oturmuşluğu ile büyük balık misali küçük balığı yani BBP’yi yutacaktır. BBP, aksiyon halde bulunan MHP’nin gücü karşısında çaresiz. Sayın Destici’nin partisinin içinde yaşanan iç karışıklıkları da basına yansıyor zaten. AK Parti’nin gölgesindeki ve MHP’nin çekim alanındaki bir BBP ne kadar yaşayabilir ki?...

Seçim ve adaylar

Bakın bu konu da çok önemli… Neden mi? İki cepheli-ittifaklı yerel seçimlerde adaylar çok daha büyük bir önem taşır. İstanbul Türkiye’nin tüm dikkatlerini üzerine toplarken, Ankara ve İzmir yarışın en keskin kavşakları olacak.

Zeybekçi ve İzmir

Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sayın Nihat Zeybekçi yola çıktı bile. Yerel Yöneticiliği, Bakanlığı ve siyasi tavrıyla takdirleri her zaman üzerinde toplayan biri Sayın Zeybekçi, bu tartışılmaz. Bu yolda ona en büyük desteği AK Parti Teşkilatları ve üyeleri verecek. Yoksa rahmetli Barış Manço’nun şarkısında söylediği gibi “Zordur almak bizden kızı”…

CHP’nin İzmir Gücü

CHP-İzmir,İzmir-CHP… Kabul edilsin edilmesin bugüne kadar alınan reel sonuçlar bunun ispatıdır. Bu görüntü elbette değişebilir. İnsanımızın tercih sırlamasındaki yerinizi değiştirdiğiniz zaman, belediye sizin demektir.  Fakat neredeyse çeyrek aşıra ulaşan bir CHP idaresi var İzmir’de… Bu kökleşme gerçekten güçtür. CHP bu gücü nasıl korur, nasıl arttırır ve daha derinlere nasıl iner bunlar başka mesele…

Önümüzdeki günler Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı yönünden perdenin aralandığı günler olacak…

Takipteyiz…