GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nurhayat TALAY
YAZARLAR
19 Ekim 2017 Perşembe

Cafe Swiss'in konuğu Gazientep mutfağı

-UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan, dünya genelindeki 10 yeni gastronomi şehri arasında ülkemizi temsil eden ilk şehir Gaziantep

- Gaziantep'in 252'si özgün 500 çeşit yemeğinden en güzel örnekleri Swissôtel Büyük Efes’in ana restoranı Café Swiss’in Bölgesel Lezzetler Köşesinde konuk aşçılar Kadir ve Burcu Erzene'nin özel sunumuyla 27 Ekim'e kadar konuklarını bekliyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Gaziantep’i gastronomi dalında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dâhil ettiği Gaziantep mutfağının ünü dünyaya ulaştı. Dünyanın birçok ülkesinden bu lezzetleri tatmak için şehre akın edenler yanında, Gaziantepli ustalar çantalarında yöresel malzemeler ile tüm Türkiye ve Dünya şehirlerine giderek ocak başına geçiyor.

İzmir'de Swissôtel Büyük Efes’in ana restoranı Café Swiss’in merakla takip edilen Bölgesel Lezzetler Köşesi, 27 Ekim’e kadar misafirlerini Gaziantep Lezzetleri ile ağırlıyor..

Café Swiss misafirleri, Gaziantep’ten gelen konuk aşçılar Kadir ve Burcu Erzene’nin özel sunumuyla hazırlanan bölgeye has lezzetleri öğle yemeğinde tadıyor.

Café Swiss’in 85 TL fiyatlı açık büfe öğle yemekleri hafta içi her gün 12:00- 15:00 saatleri arasında sunuluyor.

Gastronomide yaratıcı şehir

Gaziantep, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Gaziantep’i gastronomi dalında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dâhil olmayı başaran tek şehrimiz.

Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulu’nun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuş ve gastronomi dalında bu güne kadar 8 şehri "Yaratıcı Şehirler Ağına"dâhil etmiş.

Üye şehirler düzeyinde ve uluslar arası seviyede, şehirlerin sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınmalarının desteklenmesi için yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedefleyen UNESCO, Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında; "el sanatları ve halk sanatı", "dizayn", "sinema", "gastronomi", "edebiyat", "müzik" ve "görsel sanatlar" gibi 7 farklı dalda gerçekleştirdiği çalışmalar, ilgili çevreler tarafından referans olarak kabul ediliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı, şehrin mesleki teşekkülleriyle birlikte başlattığı girişimler bugün meyvesini vermiş, ülkemizin tarihî ve kültürel değerleri arasında özel bir yeri bulunan “Gaziantep Mutfağı” yapılan değerlendirmeler sonucu, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan, dünya genelindeki 10 yeni gastronomi şehri arasında ülkemizin ilk şehri oldu.

İpekyolu üzerinde binlerce yıllık geçmişiyle sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış ve her köşesi medeniyet izleriyle dolu olan Gazi şehir, Batı ve Doğu kültürünü Akdeniz üzerinden taşıyan bir geçiş noktası özelliğini korumaya devam ediyor.

Yörede yetiştirilen ürünlerin doğal aromasının Gaziantepli ev hanımlarının mahareti ve Gazianteplilerin damak tadıyla birleşmesinden gelen bu lezzet uluslararası mutfak kültüründe de haklı bir yer ediniyor.

Markalaşma yolunda AB Komisyonu tarafından 2013 yılında “baklavanın Türk tatlısı” olarak tescil edilmesi, 2014 yılında Gaziantep'in Dünya Bankası tarafından “dünyanın rekabetçi şehirleri” arasında gösterilmesi ile 2016 yılı Nisan ayında Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan tespitler ışığında “Marka Şehir” ödülünü Cumhurbaşkanının ellerinden alarak sürdürülen gelişme, kalkınma ve markalaşma süreci emin adımlarla devam ediyor.

Bu başarı elele gönül gönüle çalışmanın, emek ve alın terinin en güzel sonuçlarından biri olarak tüm Gaziantep'in ortak başarısı olarak kabul ediliyor.

252 Çeşit özgün, 500 çeşit yemek var

Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor.

Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen meşhur yemekleri arasında bulunan kebap çeşitleri, bilinen türlerinin dışında yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ve tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılıyor.

Yine mutfakta 26 çeşit köfte yapılırken, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Yoğurt yemeklerinin de hatırı sayılır bir yeri olan Antep mutfağında çağla aşı, orman, sahte yuvarlama, bakla, çiğdem aşı, bezelye, elma aşı, fasulye, kabak, keme, köfte, mantar, patates, soğan ve yuvarlama, ilk akla gelen yoğurtlu yemekler olarak dikkati çekiyor.

Malzemeler Gaziantep'ten

Konuk aşçılar Kadir ve Burcu Erzene’nin Gaziantep'ten özel olarak getirdiği malzemeler ile hazırladığı açık büfede yuvalama ve beyran çorbası ile açılış yapılıyor. Soğan kebabı, patlıcan kebabı, kuru biber ve patlıcan dolması, ciğer, nohut yemekleri, çiğ köfte, zeytin salatası, gavurdağı salatası, baklava, kadayıf ve fıstıklı sarmalar gibi onlarca lezzetten oluşan açık büfe damağına önem verenleri çağırıyor.